Tech

Jocurile inovației

20 feb. 2017 4 min

Jocurile inovației

Reading Time: 4 minute

Assassin’s Creed , Brothers in Arms, Blazing Angels, Far Cry , Tom Clancy, Silent Hunter, Batman, Prince of Persia… Jocuri video, pentru PC și console, vândute în sute de milioane de exemplare, serii așteptate cu sufletul la gură de gameri din întreaga lume, dezvoltate în studiorile Ubisoft. Vom afla mai multe despre industria de gaming de la Xavier Poix, French Studio Managing Director, și de la câțiva dintre românii care lucrează în biroul de la Paris: Alexandru Moise, IT Production Manager, și Nicoleta-Cristina Iordachi, Business Analyst.

Montreuil. Mă uit pe calendarul întâlnirilor dintr-o nouă zi de BizFranța și totul se învârte în jurul cuvântului „Montreuil“. Nu e numele unui nou joc de la Ubisoft, compania spre care mă îndrept, împreună cu colegul fotoreporter, ci micuța localitate de lângă Paris unde se află cartierul general al gigantului din top 3 de pe piața globală de gaming. Nu putea lipsi de pe harta întâlnirilor noastre, mai ales că biroul din România este primul din afara Franței, filială unde în prezent sunt peste 1.500 de angajați în departamentele Producție, Quality Control și IT.

Găsim cu ușurință sediul indicat pe hartă, lucru care ne-a bucurat foarte având în vedere gerul care stăpânea în acele zile, dar și traseul „subteran“ care ne purtase prin 40 de stații de metrou până la destinație. Bucuria ne-a fost oarecum domolită după ce am aflat că urmează să vizităm mai multe clădiri din zonă, birourile Ubisoft Paris nefiind într-un singur loc. Angajații români de aici, Ale­xandru Moise și Nicoleta-Cristina Iordachi, nu se aflau în aceeași clădire cu managerul Xavier Poix, director al studiourilor din Paris, Montpellier și Annecy.

De la București  la Paris

DSC 4316 A

Traseul profesional al Nicoletei Iordachi are doar Ubisoft în CV, companie la care a lucrat încă din timpul facultății. O perioadă a făcut „naveta“ București-Paris, 2-3 luni în Franța, din nou în România, și tot așa până în septembrie 2015, când a rămas definitiv la biroul din Montreuil, în cadrul Enterprise Data Team. În atribuțiile sale de business intelligence intră strângerea și raportarea de date pentru lanțurile de vânzări și furnizori, pentru zona EMEA, dar adeseori este implicată și în proiecte de pe alte piețe globale. După o experiență de cinci ani la Ubisoft România, Alexandru Moise s-a mutat la Paris în 2014 împreună cu familia. Lucrează în departamentul  Design & Development Services, coordonând echipa responsabilă pentru dezvoltarea, implementarea, mentenanța aplicațiilor (interne, de HR sau ale parte­nerilor, dar și din zona de marketing, financial sau furnizori). Adaptarea la viața din Paris nu a fost complicată, ținând cont de atribuțiile profesionale, de cultura organizațională și de mulțimea comună a mediului cultural.

Forța creativității

Unul dintre pionierii industriei gaming din Franța și Europa, Ubisoft afișează cu mândrie faptul că încă este o companie franceză, înființată de cei cinci frați Guillemot, în 1986. Și totuși, de ce este România atât de importantă pe harta Ubisoft? Datorită per­formanțelor inginerești, de tehno­logie, ale românilor, dar și prin pasiunea cu care se implică în proiecte, explică Xavier Poix, French Studio Managing Director, un veteran al companiei, ținând cont de cei 18 ani petrecuți aici. De asemenea, expertiza artistică e foarte importantă, iar creativitatea pare sădită în firea românilor, echipele de aici fiind implicate în dezvoltarea mai multor titluri de succes din portofoliul Ubisoft. „De fapt, un mix de creativitate și ce poți să faci cu ea, rezultatul final fiind: inovația.“ Ceea ce caracterizează Ubisoft este și faptul că dezvoltă numeroase tipuri și categorii de jocuri pentru numeroase tipuri de gameri. „Iată și exemplul recent de la Just Dance, cu care am vândut până acum peste 60 de mi­lioane de copii. Nu există un joc, un titlu anume care sa definească Ubisoft, ci un portofoliu extrem de variat în studiorile aflate în diverse puncte de pe glob.“ Pe piața IT, lucrurile evoluează rapid, apar și dispar produse, tehnologiile se „învechesc“ rapid. Iar industria de gaming este legată și dependentă de mișcările de pe piața IT. „Industria noastră se bazează și evoluează în strânsă legătură cu creativitatea, dar și cu progresul tehnologiei. Noi producem jocuri pentru PC, pentru console și sunt generații noi de echipamente care apar pe piață. Așa că în ultimii 20 de ani, piața IT a cunoscut practic mai multe revoluții. La 4-5 ani apare o noua generație de console. Cu mai multe capacități tehnice, cu mai multă memorie, mai multă putere grafică, aspecte care stimulează modul de a crea jocuri noi sau oferă noi modalități de a te juca, așa cum a făcut Nintendo, de exemplu (…) De asemenea, a fost și revoluția online, internetul este acum peste tot, un aspect care are și el provocările sale pentru industria de gaming. Despre realitatea virtuală se poate spune acum că este o nouă revoluție și studiem cu atentie întregul ecosistem, încă la început. Interacțiunea în jocuri se schimbă odată cu VR-ul, ai noi controllere, trebuie să punem în mișcare tot ceea ce știm până în prezent și să inovăm.”

Ca și în alte ocazii sau pe la alte case, regulile sunt foarte stricte în ceea ce privește fotografiile în interiorul studiourilor. Un detaliu aparent banal, pe un monitor, sau o machetă lăsată la vedere pot pune în pericol, prin publicare (în mass-media sau alte platforme) dezvoltarea unui întreg joc. În schimb, gazdele de la Ubisoft ne-au introdus în atmosfera de creație a unor titluri precum Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, ce va fi lansat în martie (cu întregul dosar de documentare la fața locului, adică în Bolivia); sau „blockbuster”-ul comercial Just Dance, pentru care au amenajat în studioul de producție de la Montreuil o întreagă scenă pentru dansatori profesioniști, într-o sală, cu o garderobă impresionantă. Cu alte cuvinte, diferențele între turnarea unui film și dezvoltarea unui joc video au tot mai multe ele­mente comune.

[foto: Sorin Stana]

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: