Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic
Reading Time: 4 minuteJason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al serialul Brain Games de pe National Geographic, nominalizat la Emmy. A creat, de asemenea, videoclipurile inspiraționale Shots of Awe, foarte populare pe platformele sociale. L-am provocat pe Jason Silva să împărtășească pentru Biz viziunea sa asupra viitorului.
Ai menționat că vezi viitorul ca fiind „cyberdelic”. Cum arată acesta în termeni practici?
Transformarea digitală a făcut ca realitatea noastră să devină din ce în ce mai cibernetică: interacționăm cu semnale digitale, trăim în reprezentări digitale, navigăm prin realități virtuale și, uneori, întâlnim narațiuni manipulate, știri false și dezinformare, care denaturează sensul și duc la o criză epistemică. În același timp, în ceea ce privește conceptul psihedelic, etimologia cuvântului exprimă „manifestarea minții” și înseamnă a aduce psihicul la suprafață și a face imaginația vizibilă.
Deci, când mă gândesc la tehnologia cibernetică, o văd ca pe o manifestare a minții. Și din ce în ce mai mult, mintea devine vizibilă în moduri uimitoare, cum ar fi conștiința artificială și realitățile virtuale. Este ca și cum am autoriza vise, iar viitorul începe să arate tot mai mult ca imaginația noastră. Înainte, exista o mare diviziune între imaginație și realitate. Dar acum, cred că acea graniță va deveni tot mai neclară, trecând de la „a fi realist” la „a fi hiperrealist”, deoarece totul devine extrem de real. Imaginați-vă cât de săraci am fi fost dacă nu am fi inventat pictura în ulei înainte de Van Gogh sau instrumentele muzicale înainte de Beethoven și Mozart. Acestea sunt și ele tehnologii. Și iată ce s-a creat datorită lor.
Cu AI, văd posibilități noi pentru creativitatea și expresia umană, imposibil de descris până acum. Văd un viitor uimitor, o condensare a imaginației umane, dar nu știu exact cum se va manifesta asta în viața de zi cu zi. Cred că artiștii sunt cei care își dau seama că viitorul este prezentul și își folosesc lucrările pentru a pregăti terenul pentru el. În locul unui eseu obiectiv despre cum se va întâmpla totul, prefer să arăt ceva poetic care să sugereze o stare de spirit. Iar ceea ce invocă ea este imaginația de a ne trăi propriile visuri.
Ne-am învățat copiii că nimic nu este imposibil, că imaginația poate remodela lumea. Cum se face că am fost suficient de intuitivi încât să le predăm asta copiilor noștri, iar când cresc, le spunem de fapt că nu e adevărat? Cred că am avut dreptate în intuiția noastră și viitorul va fi mai mult așa cum îi învățăm pe copii — imaginația te poate duce oriunde.
Cum vezi viitorul educației?
Mi-aș dori să ne întoarcem la științele umaniste. Mai ales pentru că, odată ce atât de multe lucruri pot fi transferate algoritmilor și inteligenței artificiale, care pot gestiona lucrurile mecanizate, educația poate fi o întoarcere la umanism. Vreau să creăm clase ale curiozității, spații în care copiii își pot împlini aspirațiile creative și își pot găsi modalități de exprimare. Un sistem ca cel al Mariei Montessori, unde îți construiești stilul de viață în jurul intereselor tale și încurajezi manifestarea acestora, poate fi o soluție.
Majoritatea oamenilor au visuri și aspirații creative care sunt înăbușite la o anumită vârstă. Vreau să văd un mediu care încurajează curiozitatea și o universitate a umanismului, unde curriculum-ul este deschis și alegi cursurile ale căror titluri ți se par interesante. Steve Jobs spunea că nu și-ar fi imaginat că un curs de caligrafie ar putea duce la crearea computerului Apple. Acolo este aspectul intuitiv — un loc unde oamenii pot învăța cu adevărat prin intuiție și își urmează curiozitatea.
Cum crezi că tehnologia ar putea ajuta la diminuarea crizei climatice cu care ne confruntăm?
Oameni precum Bill Gates cred că tehnologia nucleară de ultimă generație ar putea fi utilizată în siguranță și este curată. Există o stigmatizare a cuvântului „nuclear”, fiind asociat cu armele, dar adevărul este că tehnologia nucleară contemporană ar putea rezolva ușor problemele energetice. Pe de altă parte, putem folosi panourile solare, care își cresc capacitatea exponențial.
Primim mai multă energie de la Soare într-o oră decât ne-ar trebui pentru a alimenta Pământul timp de un an, dacă am putea s-o captăm corect. Larry Page și Ray Kurzweil au creat acum câțiva ani un plan energetic pentru planetă, specificând ce îmbunătățiri ar trebui aduse tehnologiei solare. Odată ce rezolvăm această problemă, nu vom mai arde combustibili fosili și să sperăm că sistemul începe să se autoregleze.
Nu mă îngrijorează aspecte precum suprapopularea. Pământul este în mare parte spațiu gol, majoritar apă, iar pe uscat este mai mult spațiu neocupat. Cred că problema este distribuția resurselor, dar ne putem îmbunătăți în acest sens, mai ales cu progresele în biotehnologie și nanotehnologie. Odată ce poți programa atomii, după cum spune și Eric Drexler în „Engines of Creation”, lumea devine un mediu programabil, ca un software. Astfel, putem crea orice avem nevoie din atomi.
Vorbești despre noțiunea de singularitate. Care este poziția ta și, dacă este inevitabilă, cum crezi că va schimba fundamental viața?
Este o metaforă din fizică ce descrie ceea ce se întâmplă atunci când treci printr-o gaură neagră. Singularitatea înseamnă doar un joc complet diferit, dar au mai existat singularități înainte. Apariția limbajului a fost o astfel de singularitate. Avioanele au fost o singularitate. Să încercăm să ne imaginăm viața înainte de avion, că într-o zi am avea 500 de oameni care vor zbura în același timp.
Am pășit deja prin oglindă de mai multe ori și, în mare parte, ne cam obișnuim cu asta. Venim cu multă plasticitate și o mare capacitate de autotransformare. Constrângerile noastre sunt depășite continuu prin ingeniozitatea noastră. Inovăm și apoi avem o adaptare complexă la propriile creații. Și sper că următoarea singularitate va fi sfârșitul îmbătrânirii biologice.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 388 (16 noiembrie – 16 decembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz