BizRemote by certSIGN Interviuri Interviuri & Opinii

Jamshid Alamuti: criza ne poate da șansa unui viitor mai bun

13 apr. 2020 3 min

Jamshid Alamuti: criza ne poate da șansa unui viitor mai bun

Reading Time: 3 minute

Strateg și consultant cu experiență multidisciplinară, Jamshid Alamuti privește criza prin care trece acum omenirea din perspectiva transformărilor care oricum se impuneau a fi făcute și a lecțiilor pe care le avem de învățat de acum înainte. Impactul este dureros, dar ne vom reveni, crede el. Important este să vedem cum putem folosi șansele care ni se arată acum. 

Alamuti locuiește, în prezent, în Berlin și este Co-Founder &Advisory Board Member al Pi School din Italia, un model educațional de nouă generație, care îmbină tehnologia cu creativitatea și le găsește aplicabilitate în inovație, antreprenoriat și leadership. Este expert în dezvoltarea de strategii și implementarea acestora, în dezvoltarea de programe de leadership și comunicare, a dezvoltat de de-a lungul anilor concepte inedite de teambuilding și management al echipelor.  

Cum treceți prin aceste vremuri de criză?

Pe lângă faptul că pandemia ne costă vieți omenești și cauzează o criză financiară globală fără precedent, văd situația actuală ca pe o binecuvântare. Este o transformare rapidă de care omenirea avea nevoie. Avem acum mai mult timp pentru familie, pentru a gândi, pentru a crea concepte, avem mai mult timp să interacționăm cu mințile creative. Odată te împaci cu ideea și accepți această situație, vei putea vedea mai bine ce te înconjoară.

Care sunt ”avantajele” izolării?

Recunoștința! Ajungem să înțelegem ce se află cu adevărat în spatele unor cuvinte precum: scop,  colaborare, dependență, schimbare, frică, tristețe. Mă simt bogat! Acum am aflat mai bine de ce anume am nevoie, care-mi sunt prioritățile și cât de mult contează să fii proactiv.

Ați implementat “AI projects for good”, cum a fost lucrul la distanță pentru acest proiect?

Inteligența artificială este un extraordinar mix între a aborda o problemă prin gândire creativă și minunea de transpune soluția printr-un limbaj tehnic. Ambele pot fi făcute de oriunde atât timp cât ai un laptop și acces la internet. Trăim de atâția ani într-o lume interconectată. Munca la distanță, nomazii digitali și munca viitorului sunt concepte care există de mulți ani. Cei mai mulți dintre oameni le-au opus rezistență, însă acum coronavirusul le-a ajutat să devină noua normalitate.

Când vă aștepțați ca lucrurile să se mai liniștească?  

Grea întrebare. Răspunsul pesimist este: dacă nu facem cu toții tot ce ne stă în putere să ne asigurăm că se pierd cât mai puține vieți din cauza acestei pandemii, s-ar putea să avem mult timp de așteptat, poate chiar până la finalul acestui an. Dacă guvernele țărilor nu administrează cum trebuie efectele crizei financiare și căderea economiei, și se pare că nu sunt în stare să facă față acestei situații, atunci mă tem că vor fi oameni care vor accepta scenariul de a pierde mai multe vieți pentru a menține pierderile financiare la minimum, caz în care o vom lua de la capăt înainte de finalul lui august. Garantat.

Care vă este cea mai mare speranță acum?

Oamenii au început să devină ”mai umani” în ultimele săptămâni. Speranța mea este că vor rămâne cu un pic din această călătorie empatică și emoțională și mai sper că și-au învățat lecțiile. Așa, poate devenim mai conștienți de ecosistemul în care ne aflăm, de cât suntem de dependenți unii de alții, de nevoia de a fi mai responsabili pentru viața noastră

Care este primul lucru pe care-l veți face după ce se ridică restricțiile impuse de starea de urgență?

Nu sunt sigur dacă se va schimba ceva pentru mine! Simt că eram deja pe drumul cel bun. Cu siguranță o să vreau să mă întâlnesc cu o mulțime de oameni, cu care acum vorbesc constant. Apropo, duc dorul unei îmbrățișări! Ce nu voi face: nu voi alerga spre primul bar ca să beau ca un nebun! Nu o să petrec două nopți la rând, dar sunt convins că vor fi destui care vor face asta. Fiecare cu propriile dorințe, să le respectăm!

Cum vă imaginați viața după coronavirus?

Coronavirusul nu schimbă nimic. Este doar un factor de accelerare. Au ieșit multe lucruri la iveală și multe se vor accelera, asta este valabil și în cazul recuperării. Indiferent cât de gravă pare situația acum, ne vom reveni foarte repede. Doar că în ritmuri diferite, rămâne de văzut câte industrii își vor reveni și cum își vor schimba strategia. Dacă nu suntem complet idioți, această criză ne va da tuturor șansa unui viitor mai bun!

Impactul coronaviruslui asupra economiei lumii este unul profud. Cât credeți că îi va lua să se vindece?

Impactul este într-adevăr foarte mare. Companiile aeriene, turismul, industria divertismentlui, HoReca, evenimentele sportive, conferințele, festivalurile, băncile cu condiții proaste de acordare a împrumuturilor și orice companie care lucrează cu furnizori globali sunt printre cele mai afectate de pierderi acum. Guvernele asigură sprijin financiar doar parțial și din bani pe care în realitate nu-i au. Deci, în curând, vom avea buzunarele goale. Dar, repet, cred că de data asta oportunitățile sunt mai mari decât în timpul multor alte crize din trecut. Și nu uitați, după fiecare criză a fost mai bine. Va fi bine! De data asta mai repede ca niciodată.

Așa că pregătiți-vă pentru o lovitură foarte puternică, care însă nu ne va ucide. Concentrați-vă pe ce aveți de făcut pentru a vă ridica din nou. Gândiți-vă, fără a fi vorba de oportunism, ce șanse vi se oferă. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: