Featured

Jagoda Zientara, Carrefour: Act for Food înseamnă un viitor sustenabil, susținerea comunităților locale și opțiuni excelente pentru clienții noștri

Reading Time: 4 minute

Programul Act for Food, prin care Carrefour oferă alimente excelente la prețuri corecte, ajutând în același timp oamenii să adopte un stil de viață mai sănătos, a intrat recent într-o nouă etapă, prin care să conecteze mai strâns producătorii locali de consumatori. Am aflat mai multe detalii de la Jagoda Zientara, Director Comercial și Aprovizionare Carrefour România.

Care sunt obiectivele programului Act for Food și cum a evoluat acesta în România până acum? Ați lansat recent un nou capitol al programului Act for Food. Ne puteți oferi mai multe detalii despre această nouă etapă a programului?

Programul Act for Food a început în Franța în 2016 și a ajuns în România în 2018. Încă de la început, scopul programului a fost să ridicăm standardele în ceea ce privește alimentele bio și sustenabilitatea. Am combătut risipa alimentară prin ajustarea datelor de expirare pentru peste 500 de produse, am introdus coșuri anti-risipă și am redus cu peste 20.000 de tone ambalajele.

În această lună octombrie, am început un nou capitol în România, consolidându-ne angajamentul de a oferi alimente excelente la prețuri corecte, ajutând în același timp oamenii să adopte un stil de viață mai sănătos.

Noul capitol se axează pe o serie de piloni importanți:

  • Produse BIO: Suntem mândri să oferim cea mai mare selecție de produse bio de pe piață – peste 1.000 de produse! Și menținem prețurile cât mai mici posibil, deoarece mâncarea sănătoasă nu trebuie să coste o avere.
  • Produs în România: Susținerea producătorilor locali este un aspect important al activității noastre. De fapt, 95% din produsele noastre La Piața provin de la furnizori români, iar unele dintre acestea vin de la producători aflați la doar 50 de kilometri de magazinele noastre.
  • Filiera Calității: Aceste produse respectă standarde stricte de calitate – fără OMG-uri, stimulatori de creștere sau substanțe artificiale. Am încheiat parteneriate cu 27 de lanțuri de aprovizionare locale (patru de origine animală și 23 de origine vegetală) pentru a aduce produse de calitate de la fermele locale.
  • Produse marcă proprie: Am revizuit mărcile noastre private, eliminând 100 de aditivi controversați pentru a ne concentra pe gust și calitate. Fie că este vorba de Drag de România, Carrefour BIO sau Simpl, avem ceva pentru fiecare buzunar și gust.

De ce este important pentru Carrefour să vândă produse românești la prețuri competitive?

Pentru că produsele locale sunt cele mai bune – pentru toată lumea! Produsele românești sunt mai proaspete, susțin economia locală și sunt mai sustenabile. De aceea, peste 91% dintre furnizorii noștri sunt români. Am construit parteneriate solide cu 1.450 de producători locali, asigurându-ne că 100% din fructele și legumele noastre sezoniere, precum ardeii românești și fructele de pădure, provin din România în perioadele de vârf. Prin campanii și promoții specifice, vânzările lor au crescut cu 25%! Rămânem mereu alături de partenerii noștri locali și îi susținem chiar și atunci când recoltele sunt la început și prețurile sunt mai mari. Este vorba despre construirea unui sistem de care toată lumea beneficiază – fermieri, clienți și comunități.

Ați fost primul retailer care a adoptat modelul cooperativ în colaborare cu producătorii locali. De ce?

Modelul cooperativ are pur și simplu sens. Toată lumea implicată are de câștigat, inclusiv noi, cât și partenerii noștri locali și consumatorii români. Fermierii au acces mai ușor pe piață și la un venit stabil, iar clienții noștri se bucură de produse proaspete și de calitate superioară, cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

Programul Grădina Noastră a început în 2017 și a crescut constant de atunci. Am încheiat parteneriate cu 11 cooperative exclusive și 15 alți colaboratori permanenți pentru a aduce fructe și legume românești în toate magazinele noastre. Aceste parteneriate le permit fermierilor să se concentreze pe ceea ce știu cel mai bine – să cultive produse deosebite – în timp ce noi ne ocupăm de logistică și distribuție.

Cum selectați producătorii locali și cum vă asigurați că respectă standardele de calitate și trasabilitatea produselor?

Totul se rezumă la alegerea celor mai buni producători. Selectăm partenerii în funcție de calitatea produselor lor și de conformitatea cu cerințele legale. Nu impunem volume minime de producție, ceea ce înseamnă că și producătorii mici pot colabora cu noi. Unii furnizează direct către magazinele din apropiere, în timp ce alții folosesc depozite centralizate.

Pentru fructe și legume, planificarea este esențială. Colaborăm strâns cu producătorii pentru a coordona cantitățile și a evita risipa. Provocări precum creșterea costurilor, schimbările climatice și lipsa forței de muncă sunt dificile, dar le abordăm direct. De asemenea, ne adaptăm constant sprijinul pentru furnizorii mici pentru a rămâne competitivi și a-și menține operațiunile în condiții bune.

Care sunt provocările cu care vă confruntați în găsirea mixului perfect de produse de calitate la prețuri competitive?

Este o provocare să găsim echilibrul perfect. Prețurile fluctuează, condițiile economice se schimbă, iar problemele climatice pot afecta aprovizionarea. Dar suntem dedicați să facem față acestor provocări alături de partenerii noștri.

Am construit relații cu peste 4.000 de furnizori (91% fiind români), asigurându-ne că o gamă variată de produse, de la carne la pește, provine din surse locale. Unele dintre aceste parteneriate au durat peste 20 de ani și au contribuit la dezvoltarea producției de carne din România – unde acum peste 90% din gama noastră provine din surse locale.

Cum au evoluat preferințele consumatorilor români? Cum se adaptează Carrefour la aceste schimbări?

Clienții sunt mai precauți cu cheltuielile lor, mai ales în contextul inflației ridicate. La aceste tendințe am răspuns prin inițiative precum Minus la sută, care oferă reduceri permanente pentru 1.700 de produse, și prin programul Cel mai mic preț din piață, care evidențiază ofertele săptămânale din principalele categorii de produse.

O altă tendință pe care o observăm este creșterea popularității magazinelor de discount și de proximitate. Deși suntem cunoscuți pentru hipermarketurile noastre, ne adaptăm prin dezvoltarea unor formate de magazine mai mici, care să răspundă cerințelor clienților.

Care sunt planurile de dezvoltare pentru Act for Food?

Nu încetinim ritmul. Următorii pași includ aprofundarea parteneriatelor cu producătorii locali, extinderea ofertei de produse organice și locale și asigurarea că rămânem în preferințele consumatorilor, cu un focus pe mărci proprii, alimente proaspete de calitate superioară și rețeaua de furnizori locali.

Recent am lansat un parteneriat cu o nouă cooperativă parte din programul Grădina Noastră din Malu Spart, situată la doar 39 de kilometri de București. Aceștia cultivă de toate, de la dovleci la pere, pe 14 hectare, și suntem încântați să aducem produsele în magazinele noastre. În plus, am adăugat un nou partener exclusiv de fructe și legume exotice, o sursă perfectă de vitamine pentru sezonul de iarnă – Sanlucar. Avem citrice excelente, mango, ananas sau avocado.

Act for Food nu înseamnă doar vânzarea de alimente – înseamnă construirea unui viitor sustenabil, susținerea comunităților locale și oferirea unor opțiuni excelente pentru clienții noștri. Și nu ne oprim aici. Urmează mult mai multe parteneriate în viitor!

Gabriel Barliga

Recent Posts

UNIQA Asigurări a înregistrat creștere de 17% a primelor de asigurare în primele 9 luni

UNIQA Asigurări și UNIQA Asigurări de viață au încheiat trimestrul al treilea din 2024 cu un volum total al primelor…

13 minute ago

Ce ne așteaptă pe piața valutară în 2025. Volatilitate ridicată, tensiuni globale în creștere

Într-un mediu economic global definit de incertitudine și schimbări rapide, companiile românești implicate în comerțul internațional se confruntă cu provocări…

22 de minute ago

Rețele Electrice România a lansat o nouă platformă unde clienții pot vedea consumul electric

Compania Rețele Electrice România a implementat o nouă platformă informatică modernă care pune la dispoziția tuturor furnizorilor de energie electrică…

29 de minute ago

Ford a lansat Puma Gen-E, mașina electrică fabricată la uzina de la Craiova

Ford a prezentat modelul full electric Puma Gen-E, care este asamblat la uzina companiei din Craiova, folosind propulsorul electric produs…

17 ore ago

Asociația Analiștilor Financiar – Bancari din România are un nou Consiliu Director

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a ales un nou Consiliu Director pentru un mandat de doi ani, respectiv până…

17 ore ago

Ioana Zamfir, reprezentanta României în Grand Jury Gerety Awards 2025

Ioana Zamfir, CCO al MRM România, este singura reprezentantă a României în recent anunțatul Grand Jury al Gerety Awards 2025,…

17 ore ago