IT-ul devine tot mai eco
Reading Time: 3 minuteImpactul consumului de energie electrica a doua servere anual este cat al unei masini. Va dati seama ce inseamna acest lucru la factura de energie electrica de la Facebook, de pilda? Exista si solutii: Green IT. Despre acest concept si alte masuri de eficientizare a energiei am discutat, in exclusivitate, cu Florentina Toth, IT Business Unit Vice-President al APC by Schneider Electric.
Care este politica green a companiei APC by Schneider Electric?
La nivel global, Schneider are o puternica initiativa in directia green si APC (divizia de IT a Schneider) nu face exceptie de la aceasta initiativa pe care o are grupul o are si la nivel transversal pe toate business unit-urile. In ceea ce ne priveste, unul dintre produsele noastre cele mai de succes reprezinta o solutie integrata de infrastructura pentru centre de date de orice dimensiune. Aceasta solutie integrata pentru centre de date a fost proiectata astfel incat, in primul rand, echipamentele in sine sa consume mai putina energie electrica, iar in al doilea rand, sa permita un design al centrelor de date care sa imbunatateasca consumul de energie electrica in total. Si aceasta este directia pe care s-a concentrate APC in ceea ce priveste conceptul de green IT, adica imbunatatirea eficientei energetice in centrele de date.
Cu cat scade procentual consumul, daca este adoptata o asemenea solutie?
Sunt multi factori care contribuie la acest lucru. Pentru fiecare instalare, exista un studiu separat. Exista insa si studii care masoara un parametru specific pentru centrele de date cu un design traditional (care nu este optimizat). Acest parametru, Power Usage Efficiency, care devine un standard in industrie, reprezinta raportul dintre energia totala consumata pentru un centru de date si energia care ajunge la echipamentele IT. Acest parametru ajunge la 2,5 – 3, din statistici, pentru centrele de date traditionale. Cu alte cuvinte, se consuma de aproximativ trei ori mai multa energie decat ajunge la echipamentele IT.
Practic, cu solutia noastra si alte masuri, pentru ca este o abordare holistica, companiile pot reduce consumul de energie electrica, parametrul ajungand la 1,7 – 1,8, chiar mai jos. Celelalte masuri se refera la implementarea tuturor echipamentelor efi ci ente energetic care interac tioneaza cu solutia noas tra si care nu sunt pro duse de noi. Recoman dam clientilor ce echipamente sa aleaga, ca per formanta energetica sa nu fie deloc sacrificata.
Cum percep clientii din Romania aceste masuri?
Recunosc ca, atunci cand APC a lansat solutia in 2003 – 2004, nu vedeam prea multe oportunitati prin care noi sa avem succes cu acest serviciu. In Vest, colegii nostri aveau multe proiecte la care lucrau si foloseau solutia, insa eu nu ma asteptam sa implementam aceste masuri mai devreme de 2009 – 2010. Spre surprinderea mea, lucrurile s-au intamplat mult mai devreme, chiar daca nu au fost structurate cu argumentele de acum. IT managerii si proprietarii companiilor din Romania au imbratisat conceptul nostru repede, incepand chiar din 2005. Din clientii cu care am discutat noi pe parcursul ultimilor ani, mai mult de jumatate au mers catre solutia noastra pentru imbunatatirea eficientei energetice.
Care sunt tendintele in acest domeniu?
Exista date interesante referitoare la consumul de energie electrica consumat de servere. Impactul consumului de energie electrica a doua servere pe parcursul unui an echivaleaza cu consumul unei masini, este impresionant. O alta statistica din punct de vedere financiar a dus la o evaluare a consumului de energie electrica legata de functionarea unui server pe an la 1.500 de euro, dintre care mai mult de jumatate sunt risipiti pentru ca sunt pierderi. Exista o preocupare a UE in ceea ce priveste eficienta energetica a centrelor de date. Centrele de date reprezinta cam 2% din consumul energetic al unei tari si este in crestere si atunci au aparut masuri de reglementare in alte tari specifice pentru centrele de date care sa ajunga la un standard din punct de vedere energetic.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz