Isărescu, despre educația financiară și falșii apostoli
Reading Time: < 1 minutEducarea populației este importantă pentru a nu cădea în mrejele falșilor apostoli, a celor care nu rezolvă probleme, ci induc soluții nerealiste care creează probleme, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în deschiderea conferinței „Știință, adevăr, democrație. O alianță problematică?”.
„Mai important decât tot, în opinia noastră, este înțelegerea contextelor economice, politice, istorice, conceptuale și mai ales educarea populației pentru a nu cădea în mrejele falșilor, ca să spunem așa, apostoli. A celor care promit marea cu sarea, induc soluții nerealiste în societate și creează până la urmă probleme, nu rezolvă probleme. De multe ori în spatele lor sunt grupuri de interese. Este cunoscut acest lucru. Istoria noastră de 20 și ceva de ani este plină (de exemple n.r.). Marile escrocherii financiare ale României de după ‘90 nu au apărut, ca să glumesc, la Fierbinți. Nu. Au apărut la Cluj – Caritasul, un oraș supra-educat, acolo a apărut și Dacia Felix, la București – FNI-ul. Deci educația financiară mai are și acest scop să ferească societatea, nu numai în România, de mrejele periculoase ale pseudo-experților”, a spus Mugur Isărescu, adăugând că există formatori de opinie, dar și “deformatori de opinie”.
Guvernatorul a arătat că există opinia potrivit căreia Banca Națională ar trebui să facă dezbateri numai pe o anumită bucată din activitatea băncilor, respectiv creditarea pe termen lung pentru populație și, eventual, clauzele abuzive din contractele acelor credite. Acesta a precizat însă că sistemul financiar bancar are funcții și că intermedierea financiară nu înseamnă numai credit.
Potrivit guvernatorului BNR, dimensiunea educației financiare nu trebuie înțeleasă numai prin ceea ce constituie setul de cunoștințe tehnice specifice. “Nu trebuie să înveți populația toate tehnicalitățile despre un credit pe termen lung”, a spus Isărescu, adăugând că un astfel de demers ar fi inutil, dar și supradimensionat.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz