Business Interviuri

Ionuț Negoiță, HILS Development: Despre construcții și regenerare urbană

23 sept. 2024 5 min

Ionuț Negoiță, HILS Development: Despre construcții și regenerare urbană

Reading Time: 5 minute

Pentru Ionuț Negoiță, fondator și CEO al HILS Development, implicarea în domeniul dezvoltărilor imobiliare a venit din pasiunea de a construi. Crede că un proiect imobiliar poate să transforme zone și să le ducă într-o direcție de viață, comunitate și suflet. Am vrut să aflăm mai multe despre cum reușește HILS Development să facă toate acestea.

Care a fost ideea cu care ați pornit HILS Development?

Domeniul construcțiilor m-a pasionat din tinerețe, fiindcă îmi place să fac lucruri, să construiesc. Am construit magazine când mă ocupam de comerț, depozite, ulterior hoteluri. Am considerat că domeniul rezidențial e unul de viitor și interesant. Poți să schimbi zone, să le transformi și să le duci într-o direcție de viață, comunitate, suflet. Am început acum 19 ani cu dezvoltări rezidențiale și de atunci ne perfecționăm continuu, suntem pe o evoluție pozitivă, ascendentă. Am ajuns într-un punct în care ne mândrim cu ce am realizat atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, iar planurile de viitor sunt mărețe.

Ce vă diferențiază față de alți dezvoltatori?

Suntem unul dintre cei mai mari dezvoltatori, avem în spate o experiență amplă, care ne ajută să fim mai performanți, să vedem lucrurile mai bine decât alții mai puțin experimentați. Suntem bine organizați, planificați, ceea ce facem nu e întâmplător. Avem deja 11.000 de locuințe realizate, o cifră importantă. Construim 1.000 de locuințe pe an iar acest lucru nu este foarte ușor, deoarece necesită o organizare foarte bună.

Practic, ne diferențează experiența, organizarea și capitalizarea foarte bună. Munca la un proiect rezidențial pornește cu 3-5 ani înainte să ajungi să începi efectiv lucrările de construcție, este un proces destul de lung și anevoios de la momentul în care cumperi terenul, până când livrezi produsul finit. Este nevoie de multă răbdare și perseverență.

Cum arată piața imobiliară din București și cum credeți că va evolua în continuare?

Sunt multe de făcut. Estimez că România, nu doar Bucureștiul, va avea nevoie de locuințe noi, produse la standarde europene, pentru încă 15-20 de ani de acum înainte. Contează și cine reușește să țină pasul și cu evoluția domeniului imobiliar, fiindcă apar mereu lucruri noi, legi și directive europene, noutăți în materie de eficiență energetică, materiale nepoluante, reglementări de mediu. Dinamica este accelerată și lucrurile devin din ce în ce mai complexe, dar noi reușim să ținem pasul.

Nevoia există, și este esențială într-un business, totul este să ne organizăm suficient de bine, să fim cu fața la joc și să ținem pasul cu evoluția, ca să putem livra pe măsura cererii mari, fiindcă vedem o creștere a puterii de cumpărare de la an la an. Deci avem treabă și nu doar în domeniul rezidențial, ci în aproape toate domeniile, pentru că România vine dintr-o perioadă destul de slab dezvoltată. În toate domeniile trebuie să se construiască clădiri de actualitate, performante. Mai apare și tehnologia, care, la fel, își spune cuvântul și în domeniul rezidențial.

Ce-și doresc clienții azi de la o locuință?

Lucrăm de 19 ani în acest domeniu și am văzut o evoluție reală și schimbări majore în percepția și cunoștințele cumpărătorilor, clienților. La început, majoritatea oamenilor nu aveau prea multe cunoștințe în domeniu, dar în timp au început să se informeze mai bine, iar unii chiar apelează la specialiști. Acest lucru este benefic, deoarece ne motivează să ne îmbunătățim continuu abordarea. Ca urmare, clienții așteaptă un produs cât mai bun.

Sunt foarte importante și opțiunile care le sunt prezentate în piață. Decizia achiziției, poate unică în viață, este extrem de importantă. Noi încercăm să oferim cât mai multe lucruri dorite și solicitate de clienți, iar asta ne și aduce succesul. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, deoarece realizăm mereu studii, analizăm și ne bazăm pe experiența noastră pentru a înțelege exact ce își doresc clienții.

S-a vorbit mult despre orașul de 15 minute. Cum vedeți acest trend?

O idee bună, practică și dorită. Este clar că timpul e limitat pentru toată lumea și vrem să-l folosim cât mai bine. Timpul petrecut în trafic pentru a ajunge la muncă, la un magazin sau la o clinică medicală, atunci când călătoria durează o oră, este timp irosit. Ideea este să aduci cât mai multe activități concentrate pe o anumită zonă, iar zona Pallady este privilegiată din acest punct de vedere, fiind printre puținele zone din București unde ai toate facilitățile. Infrastructura este esențială, de la metrou și tramvai până la șosele cu trei benzi pe sens. În zona Pallady, aproape toate marile branduri comerciale s-au stabilit deja. Noi, în cartierele noastre, ne dorim să integrăm clinica Medikali, magazine alimentare și cafenele. Este esențial ca toate aceste facilități să fie disponibile și în zonă.

Totuși, încă lipsesc anumite elemente, motiv pentru care investim într-o clădire de birouri. Sunt convins că vor urma și alte investiții similare, deoarece cred că în București se vor crea multe „orașe în oraș”, adică zone unde locuitorii vor avea la un loc toate facilitățile necesare. Ne concentrăm și pe extinderea clinicilor Medikali, pentru a oferi cât mai multor comunități beneficiul unor tratamente efectuate cu empatie și grijă pentru pacient și cu profesionalismul tehnicilor medicale avansate.

Ce credeți că mai este de îmbunătățit la nivel urbanistic în București?

O mare problemă pe care o avem ca dezvoltatori este blocajul urbanistic. Va fi o mare problemă, pentru că acum oferta de locuințe este consistentă, dar culegem roadele a ceea ce am cultivat acum câțiva ani. În momentul acesta, din punctul de vedere al autorizării, Bucureștiul este aproape blocat și peste câțiva ani va fi un deficit foarte mare de ofertă. Cerere a fost și este, anul acesta chiar mai mare decât anul trecut, dar oferta este într-o scădere continuă și problema se va acutiza.

Din punctul de vedere al infrastructurii, mai sunt multe de făcut, dar se realizează foarte puțin. Este evident că ar trebui să existe un parteneriat între mediul privat, dezvoltatori și autoritățile locale. Fiecare ar trebui să își facă partea: dezvoltatorii să se ocupe de proiectele lor, iar administrația locală să gestioneze infrastructura. Nu vorbim doar de infrastructura rutieră, ci și de cea educațională, care depinde de stat. Școlile private sunt binevenite, dar nu toată lumea își permite accesul la ele. Același lucru este valabil și pentru infrastructura medicală, unde apar clinici private, dar trebuie să existe și opțiuni de stat, accesibile pentru un număr cât mai mare de oameni. Aici întotdeauna va fi loc de mai bine.

Cum abordați zona de sustenabilitate?

Este un subiect la zi, un subiect pe care nu trebuie să îl neglijăm și deja de mai mult de un an de zile lucrăm în această zonă. Conceptul este încă la început în România, dar reprezintă nu doar prezentul, ci mai ales viitorul. Va fi obligatoriu chiar și prin lege. Suntem foarte dornici și implicați să înțelegem cum funcționează și să adaptăm proiectele noastre la cerințele de eficiență energetică și de protecție a mediului.

HILS Sunrise este deja primul proiect al nostru precertificat Green Homes, dar vrem să ducem lucrurile și la un alt nivel. Lucrăm la un proiect în zona de nord care de asemenea va fi poziționat la un standard green și mai înalt, cu sursă proprie de energie. Va fi o provocare și un pionierat, fiindcă își va asigura în proporție de 100% consumul de energie electrică.

Ce planuri aveți pentru perioada următoare?

Noi lucrăm în paralel la multe proiecte. Avem în prezent șase proiecte la vânzare, dintre care două deja finalizate, iar vânzările pentru acestea se apropie de încheiere. Patru proiecte sunt în curs de construire, dintre care unul este destul de avansat și anul acesta va fi finalizat.

Dar avem și alte câteva proiecte noi pe care le vom porni în momentul în care vom primi autorizațiile. Avem terenuri cumpărate pentru și mai multe dezvoltări, planificate. Sunt în etape și faze diferite, dar lucrăm în paralel pentru multe proiecte, ca să reușim să avem viitorul asigurat. Undeva la 15.000-18.000 de locuințe sunt, să zic, asigurate de terenuri cumpărate deja. Deci, 15-20 ani de aici încolo, cel puțin din punctul de vedere al terenurilor, suntem asigurați. Sperăm să rezolvăm și partea de autorizare, ca să realizăm ceea ce ne-am propus. Dorim ca, de la 1.000 de locuințe pe an, să urcăm undeva la 1.400-1.500 în următorii ani. Este o provocare, dar consider că o putem realiza.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 386 (16 septembrie – 16 octombrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: