Interviuri

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: „Suntem hotărâți să investim în procese de eficientizare și tehnologizare, astfel încât să avem un impact pozitiv asupra mediului”

Reading Time: 5 minute

În luna iulie, ROCA Industry, holdingul de materiale de construcții listat pe piața AeRO a BVB, a lansat primul Raport de Sustenabilitate, anticipând Directiva Europeană aplicabilă începând cu anul financiar 2024. Documentul este unul care arată și un angajament ferm și pe termen lung pentru ROCA Industry. Holdingul face tranziția către un business sustenabil și va implementa în companiile din portofoliu practici sustenabile care să aducă plus valoare în comunitățile lor. Despre care sunt constatările din primul Raport de Sustenabilitate și planurile pentru următorii ani, Biz a stat de vorbă cu Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

De ce a prezentat acum ROCA Industry primul său raport de sustenabilitate și ce arată datele din el?

De la înființarea ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcții din România, am adoptat o poziție proactivă în ceea ce privește susținerea principiilor de sustenabilitate. Raportul de Sustenabilitate, lansat în luna iulie, constituie un nou pas major spre România industrială modernă – ne-am luat angajamentul de a progresa constant și de a face față cu fermitate provocărilor pe parcursul acestei călătorii. Împărtășim cu deschidere, în acest raport, atât progresele noastre, cât și dificultățile întâmpinate, în vederea implicării noastre autentice și în ceea ce privește impactul pe care îl avem asupra mediului, aspectele sociale și buna guvernanță.

Raportul de Sustenabilitate, aferent anului 2022, prezintă demersurile holdingului și ale companiilor deținute – BICO Industries, EVOLOR (fost Sarcom), ECO EURO DOORS și DIAL, colectând date calitative, cât și cantitative, care vor funcționa ca un nivel de referință. În continuare, performanțele anuale vor fi măsurate pornind de la datele comunicate în cadrul acestui prim raport, care pune accentul pe problemele de mediu, sociale și de guvernanță, reflectând, de asemenea, angajamentul nostru față de comunitățile în care activăm.

Cu cine ați colaborat pentru analizele specifice și Raportul de Sustenabilitate ROCA Industry 2022 și care a fost abordarea avuta?

Primul pas a fost selectarea unui expert în domeniul sustenabilității, mai exact Denkstatt România, o firmă de consultanță cu experiență vastă la nivel european în managementul sustenabilității. Prin această colaborare, am obținut nu doar o îndrumare potrivita ci și o abordare ancorată în realitate, pentru implementarea unei strategii funcționale de sustenabilitate. Alegerea de a lucra alături de echipa Denkstatt s-a aliniat perfect culturii noastre de business, care se bazează pe parteneriate fundamentate pe încredere și respect reciproc.

În timpul procesului, am abordat individual fiecare companie din cadrul holdingului nostru, luând în considerare particularitățile și nevoile specifice. Mai departe, urmăm  o abordare unitară legată de responsabilitatea socială, economică și de mediu, bazată pe sinergii la nivel de grup, care ne permit o dezvoltare durabilă pe multiple linii de business din domeniul materialelor de construcții.

Ce presupune Strategia de Sustenabilitate a holdingului Roca Industry?

Strategia de sustenabilitate a holdingului se axează pe atingerea obiectivelor până în 2030, fiind fundamentată pe 4 piloni esențiali ai dezvoltării durabile: Business Sustenabil; Produse și Piață; Resurse Energie și Clima; Oameni și Comunitate. Fiecare pilon se sprijină pe prioritățlei și principiile călăuzitoare ESG (politici de mediu, sustenabilitate şi guvernanţă), adaptate la necesitățile specifice ale holdingului. Această abordare a fost aleasă pentru a ne concentra asupra fiecărui aspect al afacerilor noastre și pentru a ne fixa obiective specifice pentru fiecare pilon.

Cât de sustenabile sunt azi abordările companiilor din holdingul ROCA Industry?

Astăzi, abordările companiilor din holdingul ROCA Industry reflectă o tranziție continuă și accelerată către business-uri sustenabile. Înțelegem că acest parcurs este unul de durată și că impactul generat de aceste schimbări este cel mai evident în comunitățile locale din care facem parte.

Toate companiile din holding își propun să fie responsabile și sustenabile în acțiunile lor. Ne concentrăm asupra eficienței energetice, avem în vedere un management responsabil al resurselor și manifestăm atenție și grijă față de mediul înconjurător. În același timp, suntem hotărâți să investim în procese de eficientizare și tehnologizare, astfel încât să avem un impact pozitiv asupra mediului.

Companiile din holding au demarat deja procesul de implementare a panourilor solare, iar implementarea acestora va aduce economii în costurile operaționale. Scenariile de specialitate indică costuri anuale pentru consumul de energie electrică ce pot să fie cu 70% mai mici, față de valoarea de referință 2022. În plus, contribuim la o utilizare mai responsabilă a resurselor, accesând surse regenerabile.

De-a lungul întregului lanț valoric, ne-am propus să folosim toate resursele de care dispunem într-un mod eficient și sustenabil, astfel încât să conservăm și să protejăm mediul în care ne desfășurăm activitatea. În același timp, ne implicăm activ în comunitățile locale, conștienți fiind că acestea sunt cele mai afectate de deciziile și acțiunile noastre.

Cum își propune holdingul Roca Industry să reducă impactul negativ asupra mediului și să isi îmbunătățească considerabil amprenta de carbon?

Strategia noastră are in vedere reducerea emisiilor de carbon cu 20% pana în 2030având un plan concret pentru atingerea acestui obiectiv. În primul rand, monitorizăm cu atenție flota noastră auto și consumul de combustibil pentru a analiza posibilitatea înlocuirii vehiculelor cu variante electrice sau hibride, în căutarea unor alternative mai puțin poluante. De asemenea, ne concentrăm pe eficientizarea fluxurilor logistice pentru mașinile și camioanele deținute de companiile din grup, astfel încât să putem minimiza impactul asupra mediului.

În același timp, alegem furnizori de energie cu un factor de emisii mai mic și ne concentrăm pe recuperarea de căldură acolo unde este fezabil. De asemenea, vom realiza audituri energetice pentru a identifica consumatorii mari și fluxurile de energie, astfel încât să putem eficientiza și optimiza procesele.

Avem în vedere, de asemenea, instalarea de sisteme de gestionare a clădirilor pentru a monitoriza și eficientiza consumul în timp real. Prin verificarea instrucțiunilor de echipament tehnic, ne propunem să utilizăm o presiune mai mică a aerului comprimat, obținând astfel o reducere semnificativă a consumului de energie.

Toate aceste măsuri au fost consolidate printr-o analiză amănunțită a consumurilor și emisiilor directe și indirecte de CO2. Am utilizat anul 2022 drept an de bază și am folosit unități funcționale de tone metrice de CO2 echivalent pentru a cuantifica emisiile din Scope 1 și Scope 2. Prin implementarea acestor strategii specifice și cu sprijinul standardelor și metodologiilor relevante, holdingul Roca Industry își propune să contribuie semnificativ la dezvoltarea unui mediu sustenabil de business, care generează valoare pe termen lung.

Cum se manifestă implicarea în comunitate?

Un exemplu foarte bun este în curs de implementare și vizează transformarea pentru viitor a Școlii Gimnaziale Sălcioara, din județul Ialomița, prin implicarea holdingului ROCA Industry și a companiilor sale, într-un proiect inițiat de organizația NARADA. Scopul acestui proiect este de a crea un mediu școlar prosper și inspirațional pentru cei 128 de elevi care își construiesc viitorul acolo.

Ne implicăm prin donații financiare, materiale de construcție proprii și know-how în acest proiect care urmărește să stimuleze comunicarea și colaborarea dintre elevi și cadrele didactice, să faciliteze activitățile adaptate nevoilor individuale ale elevilor și să îmbunătățească randamentul școlar. Această transformare educațională aduce beneficii imediate, dar contribuie și la dezvoltarea pe termen lung a copiilor, părinților și dascălilor din Sălcioara, creând astfel perspective solide pentru viitorul comunității.

Cum pregătiți echipele pentru o abordare sustenabilă a tuturor proceselor în care sunt implicate?

În primul rând, obiectivul de a dezvolta un business cât mai sustenabil nu este deloc ușor. Înțelegem că pentru a fi autentici în eforturile noastre, trebuie să ne asigurăm că întreaga echipă este pregatită și informată în legătură cu practicile durabile și impactul lor pozitiv. Astfel, am început și vom continua să promovăm programe de instruire și dezvoltare profesională, unde angajații noștri au ocazia să învețe despre principiile care stau la baza sustenabilității și să dezvolte competențe relevante.

Cu toate acestea, vreau să subliniez că suntem într-o călătorie continuă de îmbunătățire, conștienți că răspunsurile perfecte în acest domeniu nu sunt conturate încă, dar dedicați obiectivului de a avea o contribuție reală la dezvoltarea sustenabilă a industriei din România. Ne concentrăm pe a face progrese reale, pas cu pas, adresând provocările care apar, hotărâți să învățăm din ele și să ne îmbunătățim în mod constant.

Care sunt planurile de business ale holdingului pentru acest an?

Principalul obiectiv rămâne tranziția ROCA Industry către piața principală a Bursei de Valori București, din piața secundară AeRO, unde suntem listați în prezent.

Obiectivele realizate în prima jumătate a acestui an includ extinderea portofoliului prin noi achiziții, avem în acest moment 8 companii în holdingul ROCA Industry. Grupului nostru de performeri, s-au alăturat recent companiile ELECTROPLAST, liderul pieței de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară, avem și achiziții derulate de companiile noastre, BICO Industries a preluat Iranga Technologijos, din Lituania, iar ECO EURO DOORS este în discuții avansate pentru preluarea companiei Workshop Doors.

Toader Păun

Recent Posts

Mitsuharu Tsumura: Măiestrie japoneză, savoare peruviană 

Cum a reușit Mitsuharu Tsumura să facă din Maido unul dintre cele mai bune cinci restaurante din lume cu propriul…

4 ore ago

Emisiile asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030

Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…

11 ore ago

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

13 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

13 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

14 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

14 ore ago