Opinii

Ionuț Bălan: De ce nu trebuie să subjugăm natura

27 oct. 2021 3 min

Ionuț Bălan: De ce nu trebuie să subjugăm natura

Reading Time: 3 minute

Dacă înțelegi cum funcționează sistemul și te faci util lui, poți să nu dispari. Important este să observi cum încearcă el să se structureze și să sesizezi modificările, fiindcă sistemul e în expansiune și tinde spre un anumit echilibru.

de Ionuț Bălan

Credeți în predestinare, în karma? Dar de spusele scriitorului englez D.H. Lawrence ce părere aveți: “Dumnezeu nu face lucruri. El este lucruri”? Să lăsăm însă deocamdată aceste chestiuni și să venim cu “suportul” științific. Niște fizicieni, care au pornit de la premisa că atomii de heliu se apropie cel mai mult de comportamentul fotonilor, i-au emis prin niște fante și i-au proiectat pe niște ecrane generate electromagnetic.

Primul ecran, aflat în față, a fost generat continuu, cel de-al doilea, plasat în spate, aleatoriu. Și, spre marea surprindere a celor care au realizat experimentul, aceleași particule proiectate au apărut pe primul ecran fie sub formă de undă, fie de corpuscul, fără să existe nicio regulă în comportamentul lor. Și nici când a fost generat și cel de al doilea ecran nu a ­existat, în continuare, vreo corelație între modul în care s-au comportat pe primul ecran și cel în care s-au propagat pe cel de al doilea.

Și atunci, singura concluzie ce s-a putut trage a fost că particulele tind spre o structură predefinită, ceea ce ar însemna că viitorul poate să aibă o influență asupra prezentului. Structură ce poate suferi modificări în funcție de schimbarea anterioară.

Cam așa e posibil să se fi creat Universul. Ca un mare haos, unde particulele încearcă să ajungă la echilibru. Pentru ele timpul nu contează. Își păstrează caracteristicile și energia, bineînțeles dacă nu încearcă cineva să le strice structura – amprenta “genetică” – în centrale nucleare,și să intervină asupra echilibrului la care vor să ajungă.

Continuând periplul, atomii fac parte din ceea ce se numește viață. Iar dacă cea care e denumită astfel ajută sistemul, dacă e importantă pentru el, poate să existe, ­altfel va dispărea.

Aici ne apropiem cu discuția de Dumnezeu și de D.H. ­Lawrence. Dacă înțelegi cum funcționează sistemul și te faci util lui, poți să nu dispari. Important este să observi cum încearcă el să se structureze și să sesizezi modificările, fiindcă sistemul e în expansiune și tinde spre un anumit echilibru.

Practic, experimentul la care am făcut referire are rolul de ghid și arată că dacă înțelegi sistemul – natura – și convergi în direcția în care merge el, poți supraviețui.

Deci dacă am ști care sunt regulile ce trebuie respectate, și n-am mai “juca” împotriva lor, am putea trăi matusalemic, precum scrie în Biblie. Și, mai mult decât atât, astfel de lucruri fac legătura între Biserică și Știință.

În fine, cei care spun că sunt arhitecții Universului ar trebui să-i facă pe semenii lor să înțeleagă care-s regulile ce le-ar permite oamenilor să aibă vieți lungi, ca Set, Enos, Cainan, Maleleil, Iared, Enoh, Matusalem, Laneh sau Noe.

Dar la fel de important e de înțeles cât de greșită e optica comuniștilor, care și-au propus să “supună” forțele naturii.

Predestinarea de care vorbeam la începutul textului poate fi explicată prin aceea că, atunci când discutăm de un viitor ce dictează asupra prezentului, asta are legătură cu faptul că particulele se poziționează într-un anumit fel pentru a ajunge la echilibru, care, reiterez, e în continuă mișcare. Și tocmai aici apare pericolul “științei” nucleare ce subjugă particula, cam cum și-a propus comunismul intervenționist și ateu să supună natura. Pericolul este că atunci când li se “extrage” energia, acestea nu sunt lăsate să se structureze. Adică, li se strică echilibrul.

Ionuț Bălan este jurnalist independent, fost redactor-șef al revistei “Finanțiștii”, publicist la “Jurnalul Național”, “Săptămâna financiară”, “Piața financiară”, “Curentul”, “Bursa”, “Evenimentul zilei”. Mai multe materiale de același autor găsiți pe www.bloguluibalan.ro.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 357 (16 octombrie – 14 noiembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: