Ionuț Bălan: Acciza pe potența financiară
Reading Time: 3 minuteRomânia nu contează în Europa fiindcă e taxat permanent potențialul de investire pentru a le fi oferite românilor bunuri publice care costă de 4-5 ori mai mult decât fac.
de Ionuț Bălan
Un fost ministru al finanțelor obișnuia să spună că bogați nu sunt cei care dețin multe active, ci aceia care consumă mult. Și atunci s-a majorat principala taxă pe consum, TVA, s-a situat și la 24%. Iar după ce oamenilor de afaceri le-au fost taxate dividendele cu 16% și mașinile și casele cumpărate din dividende cu TVA de până la 24%, ce să vezi? Guvernul a decis să „actualizeze” taxele locale cu inflația din anii anteriori, deși inflația e tot o taxă și vorbim, practic, de o majorare a taxelor pe proprietate pentru că a crescut taxarea prin inflație. Apoi, Executivul a taxat automobilele cu capacitate cilindrică peste 2.000 cmc și refuză să impoziteze la fel mașinile electrice și cele clasice. Iar după ce s-au taxat separat veniturile și ce s-a achiziționat cu ele, „filantropii” din banii altora au bătut din pinteni să impoziteze și totalul: Averea.
Să tragem linie și să spunem lucrurilor pe nume. Impozitarea proprietății reprezintă o nouă impunere asupra unui venit deja taxat. Cei care n-au venituri suficiente să achiziționeze proprietăți nu-s impozitați dublu, ci doar aceia care au capacitatea să investească. Și, ca nu cumva aceștia din urmă să o facă, vine statul român și le ia banii. Iată un exemplu tipic de dat cu stângul în dreptul.
Da, dar între țări tocmai pentru a nu fi impozitată de două ori aceeași activitate există tratate de evitare a dublei impuneri. Convenții pe care și le-au dorit probabil mai mult partenerii noștri, pentru că România, dacă ar putea, ar taxa de două-trei ori tot ceea ce mișcă.
Evident că nu doar România taxează proprietatea, ci și alte țări europene, dar ei măcar au deductibilități. Numai noi nu deducem nimic, ba mai și suprataxăm ceea ce nu încurajăm, deși suntem subdezvoltați.
E limpede că România a rămas un stat cu reflexe socialiste, din moment ce nu-și încurajează cetățenii să aibă proprietăți, dar nu-i singurul exemplu care arată că nu i se potrivește calificativul de economie de piață. Statul nostru nu se sfiește să încalce un contract atunci când impozitează pensiile. În cazul celor mai mulți salariați, deveniți ulterior pensionari, nu exista regula de a li se taxa această formă de economisire când o vor utiliza. Regulile jocului s-au schimbat, din nou, în timpul jocului.
Și bineînțeles că dacă se taxează economisirile forțate (pensiile), trebuie să se impoziteze și economiile obișnuite, pentru că și ele provin dintr-un venit deja taxat. Cu riscul de a se micșora potențialul investițional autohton, ca apoi să se întrebe specialiștii pe la seminarii de ce nu are România companii care acționează regional. România nu contează în Europa fiindcă e taxat permanent potențialul de investire pentru a le fi oferite românilor bunuri publice care costă de 4-5 ori mai mult decât fac.
Iar dacă am redeschis discuția legată de taxare, să trecem de la spusele ministrului legate de bogăție și consum, la activele deținute, pentru a pune întrebarea de ce ți se ia un impozit de 16% pe variația unui activ când îi crește prețul și nu ți se dă când scade, iar dacă activul provine din programul de privatizare în masă de ce nu se includ atât activul cât și impozitul în calculul inflației?
Se vede cum statul se cam încurcă în categorisiri. Mașina ba e proprietate, cum zice Fiscul, adică avere, ba e bun de folosință îndelungată, cum zice tot statul, prin programul Rabla. În unele programe guvernamentale sunt active și ca atare-s taxate, chiar suprataxate, în altele bunuri, ceea ce arată o judecată cu dublă măsură.
Asta vădește că ar trebui să se impoziteze numai venitul, nu și averea. Și iar trebuie adusă vorba de tratatele de evitare a dublei impuneri, care însă nu funcționează și în interiorul statelor, în raport cu cetățenii acestora.
Poate că n-ar fi rău ca politicienii să fie sinceri măcar acum, în perioada Paștelui, și să recunoască faptul că nu știu să administreze și de aceea practică impozite mari.
Ionuț Bălan este jurnalist independent, fost redactor-șef al revistei “Finanțiștii”, publicist la “Jurnalul Național”, “Săptămâna financiară”, “Piața financiară”, “Curentul”, “Bursa”, “Evenimentul zilei”. Mai multe materiale de același autor găsiți pe www.bloguluibalan.ro.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 353 (7 mai – 7 iunie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz