Interviuri Special Stiri

Ioji Kappl: „Pauza pe care ne-a impus-o coronavirusul, Ne oferă posibilitatea să reflectăm asupra vieții noastre de până acum”

24 mart. 2020 3 min

Ioji Kappl: „Pauza pe care ne-a impus-o coronavirusul, Ne oferă posibilitatea să reflectăm asupra vieții noastre de până acum”

Reading Time: 3 minute

Josef “Ioji” Kappl, legendarul muzician (Pasărea Rock, Phoenix), crede că pauza nevoită pe care ne-a impus-o coronavirusul, are și o parte pozitivă. Ne oferă posibilitatea „să reflectăm asupra vieții noastre de până acuma, și să devenim mai buni, mai înțelegători și mai luminați (…) pentru a putea realiza cu succes restartul de după învingerea “balaurului”, ne-a declarat Ioji Kappl

Cum v-a afectat activitatea epidemia de COVID-19?

Acest virus, cu proveniență obscură, care a dezlănțuit o pandemie globală, mi-a zădărnicit toată munca de promovare a proiectului Pasărea Rock și ale proiectelor mele personale, pentru cel puțin o jumătate de an. Prin urmare au picat trei concerte din Canada, planificate în aprilie 2020 și o serie de concerte cu proiectele personale din aprilie și probabil și din mai. Dacă avem ghinion, va trebui să renunțăm și la Festivalul “Folk In” din Budești (Pitești) pe 26 iunie și în cadrul proiectului Opera Rock-Simfonic “Meșterul Manole” , la reprezentația planificată pentru 25 iulie în Brașov. Sunt convins că aceeași situație o împărtășesc și colegii mei de breaslă, având în vedere că cel mai mult afectați de urmările pandemiei sunt liberi-profesioniștii, mai ales muzicienii, care trăiesc doar din banii câștigați din performanțele concertelor live.

Ce efecte are actuala situație asupra businessului / actului cultural?

Virusul a apărut pe neașteptate, luându-ne prin surprindere și demonstrând întregii lumi cât de nepregătit e sistemul în care trăim la astfel de catastrofe. Raspândirea explosivă a virusului a determinat frânarea bruscă a activității întregii omeniri, lucru care va duce cu siguranță la o criză economică globală, ceea ce la rândul ei atrage după sine urmări catastrofale incomensurabile asupra businessului și asupra actului cultural. Singura șansă de a scăpa cât mai repede, cu “un picior sau o mână ruptă”, din această situație, este să frânăm și să oprim răspândirea virusului. Acest lucru va fi posibil doar prin respectarea sfaturilor medicilor și savanților, care ne cer o comportare și o conduită corespunzătoare situației, prin care va trebui să renunțăm, pentru o perioadă, la foarte multe lucruri cu care suntem obișnuiți și care ne sunt dragi.

Ce planuri aveți pentru perioada următoare în plan profesional? La ce lucrați acum?

Pauza nevoită pe care ne-a impus-o virusul, are și ea o parte pozitivă, cea care ne oferă posibilitatea să reflectăm asupra vieții noastre de până acuma, și să devenim mai buni, mai înțelegători și mai luminați, să citim cărți bune și să ascultăm multă muzică bună, pentru a putea realiza cu succes restartul de după învingerea “balaurului”. Activitatea mea creativă este afectată și ea de situația actuală creată de virus, afectul constând în perturbarea concentrației și focusării asupra ei, prin presiunea psihică! Planul meu principal este realizarea albumului “Cavalcada”, la care mai am de lucrat încă. De asemenea trebuiesc amânate și reprogramate concertele Pasărea Rock, care au picat. Pentru reprezentația Operei „Meșterul Manole” trebuiesc revizuite și pregătite partiturile dirijorului și știmele ansamblului de circa 80-90 de artiști. Deci de lucru am destul!

Care credeți că vor fi efectele pe termen mediu și lung ale actualei situații asupra societății românești în particular și asupra lumii în general?

Cu cât mai mult timp va dura latența generală până cânt se va scăpa de această pandemie, cu atât mai mare este pericolul unei crize economice globale grave, care ar putea avea ca urmare falimentul a mii și mii de firme mari, mijlocii și mici, care ar atrage după sine creșterea enormă a șomajului. Deoarece avem de-a face cu o globalizare generală economică, majoritatea țărilor lumii ar putea avea aceeași soartă, deci nici România nu ar reprezenta un caz de excepție. Dar să sperăm că vom fi scutiți de astfel de perspective și în scurt timp să putem răsufla ușurați la anunțatea existenței unui medicament împotriva acestui virus atât de periculos pentru întreaga omenire.

Care este, în viziunea dumneavoastră, rolul artistului în astfel de perioade?

Arta în general și muzica în mod special reprezintă liantul sufletesc, mai ales în perioade dificile ca aceasta. Muzica ne aduce zâmbetul pe fețe, ne trezește în suflete speranța și ne întărește încredera în viitor. Eu personal, ca muzician și compozitor am obligația morală de a-mi transmite gândurile prin mesajele textelor. În astfel de perioade grele, cel mai important mesaj este îndemnul spre solidaritate și frăție! Acest mesaj îl transmit cu convingere tuturor, în piesa “Marea Unire” pe care am compus-o cu ocazia Centenarului Marii Uniri, dar care se potrivește de minune și în aceste momente grele în care solidaritatea joacă un rol primordial. Paradoxal este faptul că în această situație va trebui să ne demonstrăm solidaritatea prin izolare, tocmai pentru a stăvili răspândirea virusului Covid-19. Important e ca în aceste momente să nu fim panicați, să avem răbdare, să respectăm sfaturile păzitorilor sănătății și să nu ne pierdem umorul sănătos românesc, care ne ajută cu siguranță să trecem mai ușor de aceste momente grele. Doresc tuturor multă sănătate!

© FOTO: Petru Ivu

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: