Investitorii s-au întrecut în cumpărarea de acțiuni Zoom. Doar că au greșit compania
Reading Time: 2 minuteCând tot mai multă lume lucrează de acasă și folosește soluția de videoconferințe oferită de Zoom, era normal ca acțiunile companiei americane să crească exponențial. Doar că mulți investitori au cumpărat acțiuni la altă companie.
Cum s-a întâmplat acest lucru? Simplu: investitorii au dat năvală să cumpere acțiuni emise sub simbolul ZOOM, doar că acestea aparțineau Zoom Technologies, o companie cu sediul la Beijing, nu companiei Zoom Video Communications (listată pe NASDAQ sub simbolul ZM).
Confuzia a determinat Comisia americană de supraveghere a burselor (SEC) să oprească joi de la tranzacționare acțiunile Zoom Technologies, a căror valoare se triplase în ultimele cinci săptămâni. În aceeași perioadă, acțiunile „adevăratei” companii Zoom au crescut cu 30%, aducându-i fondatorului un plus de 2 miliarde de dolari.
Pentru Zoom Techonologies, confuzia a fost cu folos. Săptămâna trecută, prețul unei acțiuni depășise 20 de dolari, după ce cu o lună în urmă era la nivelul de 3 dolari. Creșterea a atras atenția SEC pentru că Zoom Tehnologies nu făcuse nici un anunț important în această perioadă, mai mult, nu prezentase rapoarte despre operațiunile sale din 2015.
Platforma Zoom, folosită pentru videoconferințe și întâlniri virtuale este folosită în această perioadă atât în mediul de business, cât și în domeniul educației pentru cursuri online. Eric Yuan, acum în vârstă de 50 de ani, a fondat Zoom în 2011. Născut în China, i s-a refuzat de 10 ori viza de intrare în SUA până să reușească să ajungă în Silicon Valley.
Nu este prima oară când investitorii cumpără acțiuni la altă companie decât cea vizată în urma confuziei de nume. Înaintea listării Snap Inc. (cea care face aplicația Snapchat), în 2017, au fost investitori care au cumpărat acțiuni Snap Interactive înaintea ofertei publice inițiale.
Cu patru ani înainte, când Twitter a anunțat că se va lista la bursă, acțiunile retailerului Tweeter Home Entertainment, între timp falimentat, au crescut cu 2.200% până la oprirea tranzacționării.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz