Finanțe

Investitorii globali, cu ochii pe Romania in 2015

29 dec. 2014 2 min

Investitorii globali, cu ochii pe Romania in 2015

Reading Time: 2 minute

Desi aprecierea dolarului aduce riscul unor crize in economiile emergente, Romania pare mai putin vulnerabila si bursa de la Bucuresti se va afla in atentia investitorilor globali in 2015 si pe termen lung, potrivit unei analize Tradeville.

In timp ce multe economii emergente sunt surprinse de aprecierea dolarului intr-o pozitie dificila, cu deficite de cont curent mari, finantate de regula in moneda americana, Romania este mai bine pozitionata. „Sistemul financiar nu a trait in ultimii ani vreo euforie a intrarilor masive de capital strain, care sa riste acum o decontare brutala. Recent, a reusit chiar sa posteze excedente de cont curent, in contrast cu anii dinaintea crizei din 2008”, arata Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville.

Alt punct forte pentru Romania este reprezentat de cresterea economiei, care continua sa surprinda asteptarile analistilor. Romania se situeaza in mod constant in topurile economiilor din Uniunea Europeana si se compara favorabil cu unele economii emergente care au fost incredibil de atractive in urma cu numai cativa ani, precum Turcia sau Brazilia. In plus, cursul de schimb al leului s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile din lume.

„Bursa locala de actiuni va continua sa fie foarte atractiva, cu atat mai mult cu cat dividendele oferite de companiile listate la Bucuresti, inclusiv de nume cu capitalizari semnificative, se mentin la valori foarte mari comparativ cu dobanzile depozitelor bancare sau cele ale obligatiunilor guvernamentale”, se mai arata in analiza Tradeville.

Potrivit acesteia, in plan international, SUA isi revin structural dupa criza financiara si economica din 2008, iar filierele acestei reveniri sunt structurale. Rezerva Federala va anunta anul viitor prima crestere a dobanzii-cheie dupa 2006 si se va situa in mod deliberat in urma ciclului economic, semnaland ca nu vrea sa riste o deturnare a avansului pe care economia locala l-a marcat in ultimii ani. Prin urmare, investitorii vor directiona tot mai multe capitaluri catre sistemul financiar al SUA, ceea ce va aduce o apreciere importanta si generalizata a dolarului american. Ar putea fi debutul celui de-al treilea val important de intarire a dolarului, dupa cel de la inceputul anilor ’80 si cel de la finalul anilor ’90.

Potrivit lui Mihai Nichisoiu, zona euro si Japonia, confruntate cu performante mediocre ale economiilor si presiuni deflationiste severe, vor fi obligate sa mentina abordari monetare ultra-relaxate. Astfel, bursele din economiile dezvoltate ar trebui sa inregistreze aprecieri suplimentare. Dupa 2008, preferinta investitorilor pentru bursele de actiuni nu s-a concentrat pe performanta economiilor, ci pe atractivitatea dividendelor.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: