Analize Finanțe

Investițiile străine au scăzut la jumătate la nivel global în primul semestru. Europa e pe minus

27 oct. 2020 2 min

Investițiile străine au scăzut la jumătate la nivel global în primul semestru. Europa e pe minus

Reading Time: 2 minute

Fluxurile de investiții străine directe (ISD) din prima jumătate a anului a fost cu 49% sub nivelul înregistrat în 2019, pandemia încetinind proiectele existente de investiții și determinând multinaționalele să reevalueze lansarea de noi proiecte, potrivit analizei realizate Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

S-au înregistrat scăderi ale tuturor formelor de investiții străine directe: proiectele de investiții greenfield au scăzut cu 37%, fuziunile și achizițiile transfrontaliere sunt pe minus cu 15%, iar noile finanțări transfrontaliere pentru proiecte de infrastructură au scăzut cu 25%.

Cele mai afectate economii și campioanele investițiilor

Cel mai grav afectate au fost economiile dezvoltate, unde nivelul ISD din primele șase luni ale acestui an a ajuns la doar 98 de miliarde de dolari, cu 75% sub nivelul din același interval din 2019.

Indicatorul a fost puternic tras în jos de economiile europene, unde investițiile străine directe au înregistrat fluxuri negative de 7 miliarde de dolari, comparativ cu 202 miliarde de dolari în semestrul 1 al anului trecut. În cele 27 de state UE, nivelul ISD a scăzut 29%, până la 133 de miliarde de dolari.

Campioana europeană la capitolul fluxuri negative de ISD este Olanda (-86 mld. $), puternic afectată de vânzările de capital subscris de 70 de miliarde de dolari și nivelul negativ al împrumuturilor intracompanii (-57 mld. $). La polul opus se află Irlanda, cu 75 mld. $ atrase în primul semestru

În America de Nord, nivelul ISD a scăzut cu 56%, de la 156 la 68 de miliarde de dolari. Economiile din Africa au atras cu 28% mai puține investiții străine directe, cele din America Latină și Caraibe au o scădere de 25%, în timp ce Asia a resimțit cel mai puțin impactul, cu 217 miliarde de dolari în primele șase luni, cu doar 12% sub nivelul de anul trecut.

Dintre țările care în 2019 atrăseseră cele mai mari sume din ISD, Italia a fost cel mai afectată în acest an, înregistrând o scădere de 74%, urmată de SUA (-61%), Brazilia (-48%), Australia (-40%) și Canada (-32%). La polul opus se află Germania, care a atras cu 15% mai multe investiții străine directe, și Mexic (+5%).

Estimări pentru întregul an

Fuziunile și achizițiile transfrontaliere au atins nivelul de 319 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 15% față de 2019, iar proiectele greenfield au totalizat 358 mld. $ în primele opt luni (-37%).

Pentru întregul an, UNCTAD rămâne la estimarea precedentă ce prevede o scădere cu 30-40% a investițiilor străine directe la nivel global. Astfel, valoarea ISD va ajunge sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru prima oară după 2005.

Foto: © Suriyapong KoktongDreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: