Investitiile, motorul de crestere in Romania
Reading Time: 3 minuteConditiile economice din Zona Euro continua sa se imbunatateasca, stimulate initial de consumul din 2014 si 2015 si de investitiile de capital din Zona Euro, care vor sta la baza unei redresari constante pe termen mediu, se arata in editia din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). Previziunile EEF estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5% in 2015, urmata de o accentuare a cresterii, la 1,8% in 2016 si 2017.
Cresterea exporturilor si revenirea cererii interne genereaza presiune asupra capacitatii de raspuns in mai multe sectoare, cum ar fi serviciile financiare, serviciile profesionale, turism si agrement. In plus, relaxarea creditarii si mentinerea unor rate mai scazute ale dobanzilor vor duce la cresterea cererii de credite in viitorul apropiat. Conform EEF, investitiile fixe totale sunt asteptate sa creasca cu 2,4% in 2016 – cel mai rapid ritm de crestere din 2007 incoace – si sa se accelereze la 3,1% in 2017. Pentru anii 2018 si 2019, investitiile fixe totale sunt estimate sa creasca cu un ritm anual de 2,5%.
Cheltuielile de capital au devenit din ce in ce mai vizibile, pe masura ce companiile si-au recapatat increderea in revenirea economica si constata o imbunatatire a profitabilitatii. Masurile recente luate de BCE pentru extinderea programului de achizitii de obligatiuni si reducerea dobanzilor la depozite ofera asigurari suplimentare privind costurile scazute ale creditelor pentru perioada care urmeaza. Acest fapt ar trebui sa stimuleze si mai mult cererea de credite in 2016 si sa sustina revenirea economica prin investitii de capital.
Cresterea veniturilor din munca va fi principalul factor care va influenta cresterea cheltuielilor gospodariilor. EEF estimeaza o crestere a consumului de 1,7% in 2015 si de 1,6% in 2016, iar pe termen mediu, o crestere anuala de aproximativ 1,4%. Generarea de noi locuri de munca si incurajarea persoanelor inactive de a-si cauta de lucru vor fi elemente esentiale ale prosperitatii in anii care vin. Investitiile vor fi de ajutor din acest punct de vedere, insa va fi in continuare nevoie ca guvernele sa faca mai mult pentru micsorarea costurilor asociate muncii in unele economii din Zona Euro.
Perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman pozitive, in pofida schimbarii guvernului din luna noiembrie, arata analiza EY. Cererea interna a continuat sa alimenteze cresterea in trimestrul trei, PIB-ul ridicandu-se la 1,4% in acest trimestru (dupa ce a ramas neschimbat in trimestrul doi) si ajungand la un nivel anual de 3,6%. Inca nu a fost efectuata o analiza separata pe componente pentru trimestrul trei, dar analizstii EY se asteapta ca tendinta crescatoare inregistrata in consum si investitii sa fi continuat.
Mentinerea unor cresteri reale ale veniturilor, sustinute de inflatia mica sau chiar negativa si de o scadere treptata a somajului, vor sprijini consumul si in anul 2016. Reducerile de taxe si cresterile salariale din sectorul public vor stimula si mai mult veniturile disponibile. Exporturile nete vor continua sa aiba un impact moderat asupra cresterii economice. Per ansamblu, analistii EY se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,7% in 2015.
„Cheltuielile cu investitiile reprezinta principalul motor de crestere, pe masura ce guvernul va accelera rata de absorbtie a fondurilor structurale europene. Investitiile private au cunoscut si ele o crestere pe fondul dobanzilor mai mici la creditele corporate si a nivelului mai mare de incredere din mediul de afaceri. De asemenea, consumul dovedeste o rata de crestere puternica, alimentat de cresterea salariilor, de rata foarte scazuta a inflatiei, si de reducerea semnificativa a taxei pe valoarea adaugata din iunie 2015”, declara Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.
Odata cu intrarea in vigoare a altor reduceri de TVA in ianuarie 2016, cresterea consumului este asteptata sa atinga un nivel de 5,3% in 2015 si de 5,5% in 2016. Pe masura ce revenirea economica a Zonei Euro se va accentua, cresterile exporturilor se vor consolida, insa vor fi depasite de cele ale importurilor. In conditiile in care revenirea economica a Zonei Euro nu isi va incetini ritmul, cresterea PIB-ului va atinge 3,9% in 2016, pe fondul unei cereri interne solide si a reducerii balantei negative a exporturilor nete, arata prognoza EY.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz