Finanțe

Investiții în vremea dobânzilor scăzute

11 mai 2018 7 min

Investiții în vremea dobânzilor scăzute

Reading Time: 7 minute

Analiștii se uită cu atenție la evoluția inflației și a dobânzilor și avertizează că urmează o perioadă în care dobânzile bancare vor fi real negative, adică mai mici decât rata inflației. Care sunt alternativele la depozitele bancare care să ofere cel puțin conservarea valorii economiilor, în contextul creșterii inflației?

 

Dragos Neacsu 0488 e1526030908726
Dragoș Neacșu

Cei care dețin resurse financiare se gândesc adesea la depozitele bancare ca la un refugiu în vremuri volatile și mai putin ca la o sursă de venit. “Dar perioada prin care trecem, a ratelor dobânzilor foarte scăzute, lasă economiile vulnerabile la eroziunea prin inflație”, spune Dragoș Neacșu, CEO al Erste Asset Management.

Fondurile de investiții sunt o alternativă cu randamente superioare pentru investitorii cu orizont multianual, arată reprezentantul Erste AM, adăugând că titlurile de stat sunt o altă variantă de investire, dar cu câteva restricții pentru investitorii mai mici. Nu în ultimul rând, diversificarea chiar funcționează.

“Ultimii 10 ani au fost o călătorie volatilă și tumultuoasă pentru investitori, cu conflicte geopolitice și crize financiare. În ciuda acestor dificultăți, un portofoliu bine diversificat, cuprinzând acțiuni, obligațiuni și alte clase de active, a performat cu peste 6% pe an în această perioadă”, spune Neacșu.

“Ultimii 10 ani au fost o călătorie volatilă şi tumultoasă pentru investitori, cu  conflicte geopolitice şi crize financiare. În ciuda acestor dificultăţi, un portofoliu bine diversificat, cuprinzând acţiuni, obligaţiuni şi alte clase de active, a performat cu  peste 6% pe an în această perioadă”, spune Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management.

Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, subliniază faptul că alegerea celei mai bune variante pentru economiile noastre depinde foarte mult de scopul urmărit. Dacă acesta este asigurarea de lichiditate pentru perioa­da imediat următoare, depozi­tul este plasamentul ideal. În situația în care scopul este acela de a economisi sau investi pe termen lung, un depozit bancar este foarte rar indicat.

mihai purcarea BRDAM
Mihai Purcărea

“Există nume­roase alternative care pe termen lung au, în general, rezultate semnificativ mai bune. Putem considera obligațiunile guvernamentale, corporative, acțiunile sau un «coș» format din mai multe instrumente, cum sunt fondurile de investiții”, spune reprezentantul BRD AM.

O altă situație este cea în care avem o sumă de bani, dar fie nu știm pentru cât timp, fie nu avem un scop bine definit și atunci lăsăm banii în cel mai la îndemână mod – cash, cont curent, depozit bancar pe termen scurt. “Aceasta este varianta cea mai des întâlnită și, din păcate, și cea mai păguboasă pentru clienți. De ce? Pentru că pierdem de două ori”, explică Mihai Purcărea. O dată, pierdem pentru că randamentele obținute sunt fie extrem de mici, fie erodate de inflație și astfel, când vrem să folosim banii, vom avea o sumă în termeni reali mai mică decât cea plasată inițial. A doua oară pierdem oportunitatea de a câștiga mai mult. “De exemplu, un titlu de stat cu scadența la 1 an are randament de 2,2%, iar unul cu scadența la 5 ani are un randament de 4,2%. Păstrând aceleași condiții, cineva care ține banii timp de 5 ani în titluri de stat cu maturitatea de 1 an va pierde oportunitatea unui câștig de 2% pe an, lăsând practic pe masă 10% în cei 5 ani”, continuă Mihai Purcărea. Acesta este un exemplu simplu, în care e comparat același tip de instrument, emis de același emitent (statul român), însă dacă luăm în calcul și alte alternative, diferențele pot fi și mai semnificative. Abordarea are legătură cu modalitatea în care privim banii: aceea de rezultat, spune reprezentantul BRD AM. “Dar banii nu sunt numai un rezultat al unei activități economice, ei putând fi și un mijloc în sine de a ne atinge scopul. În exemplul de mai sus, banii, plasați un pic mai bine, au adus 10% în plus, aducându-ne astfel mai aproape de scopul nostru (casa, mașina)”, subliniază Mihai Purcărea.

“Avem un comportament diferit și fiecare persoană are propriul stil pentru abordarea finanțelor proprii. Cel mai important este ca cei care investesc să fie conștienți că banii pot fi și un mijloc nu numai un rezultat. Sănătate financiară este un concept important și de multe ori prea puțin dezbătut”, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management. 

Interes în creștere

Dan Popovici OTPAMR
Dan Popovici

În condițiile în care în prezent ratele de dobândă sunt real negative, este evident că o parte importantă din clienții bancari sunt interesați de alternative de economisire. “Oamenii au început să înțeleagă că economiile lor pe termen lung sunt erodate de inflație. Iar dobânda bancară primită în urma constituirii de depozi­te de foarte multe ori nu este suficientă pentru a îi proteja de inflație. În aceste condiții, cu toții avem nevoie de alte instrumente de economisire/investiție pe termen lung care să poată să ne protejeze de inflație și să aducă randament, iar fondurile de investiții reprezintă o astfel de alternativă la economisirea clasică”, spune Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management, adăugând că oferta de fonduri de investiții pe piața românescă este una foarte largă, cu soluții potrivite pentru fiecare dintre clienți.

Pe de altă parte, atunci când vorbim de fonduri de investiții trebuie să luăm în calcul o serie de elemente importante cum ar fi orizontul de timp și apetitul de risc al clienților. “Administrarea eficientă a unui portofoliu de acțiuni la nivel individual necesită pe de o parte cunoștințe aprofundate ale mecanismelor piețelor financiare, iar pe de altă parte este o mare consumatoare de timp. Astfel, indiferent dacă suntem investitori experimentați sau începători, merită să încredințăm o parte din economii unor specialiști în investiții, care pe termen lung au cunoștințele, capacitatea și instrumentele de a ne administra în mod profesio­nist acești bani. Și acest lucru se poate face cel mai ușor prin intermediul fondurilor de investiții”, spune Dan Popovici.

Risc mare, randament pe măsură

Este esențial să înțelegem că, a­tunci când vorbim despre fonduri de investiții, sumele investite nu sunt garantate, avertizează reprezentantul OTP Asset Management. Nici câștigul și nici măcar suma inițială investită. Orice investiție este însoțită de riscul de a pierde o parte din bani. “Acest risc este recompensat cu o rată a randamentului sau câștigul posibil mai mare. Ca regulă, trebuie înțeles foarte clar ceva: cu cât sunt mai multe riscuri implicate, cu atât câștigul așteptat poate fi mai mare”, spune Dan Popovici.

Dacă vorbim despre riscul fondurilor de investiții, acesta este diferit în funcție de tipul fondului respectiv, însă, în funcție de nevoile și orizontul de timp, întotdeauna va exista un fond sau un portofoliu de fonduri de investiții care să i se potrivească investitorului. “Un fond de obligațiuni nu va investi niciodată în acțiuni, riscul asociat acestuia este covârșitor mai mic decât riscul unui fond de acțiuni. Astfel, un investitor într-un fond de obligațiuni nu este expus în ni­ciun fel fluctuațiilor piețelor de acțiuni”, explică reprezen­tantul OTP AM.

Dan Popovici spune că istoria ne-a demonstrat că pe termen lung investițiile aduc un randament mai mare decât economisirea clasică făcută prin intermediul unui depozit bancar. În plus, în cazul investițiilor prin intermediul unui fond, riscurile de piață sunt diminuate prin intermediul diversificării, spune Dan Popovici, subliniind că industria fondurilor de investiții este extrem de reglementată, legislația din România fiind armonizată cu cea din UE, iar administratorii fondurilor de investiții sunt controlați strict de către entitățile statului – ei raportează săptămânal către Autoritatea de Supraveghere Financiară, calculul activelor este certificat zilnic de bănci depozitare, există un întreg sistem de control și verificare, plecând de la auditori interni și externi, și trecând prin departamente de confor­mitate și de administrare a riscurilor.

“Indiferent dacă suntem investitori experimentați sau începători, merită să încredințăm o parte din economii unor specialiști în investiții, care pe termen lung au cunoștințele, capacitatea și instrumentele de a ne administra în mod profesionist acești bani. Și acest lucru se poate face cel mai ușor prin intermediul fondurilor de investiții”, spune Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management.

Prudența începătorului

Ce alternative are un investitor începător și ce ar trebui să aibă în vedere? Fondurile de piață monetară și fondurile de obligațiuni, în ordinea crescătoare a riscului asumat, sunt primele ca­tegorii de instrumente cu care se va familia­riza investitorul prudent, spune Dragoș Neacșu. Principalele beneficii pentru investitor sunt: lichiditatea investiției (chiar și sume semnificative pot fi retrase în două zile lucrătoare), metoda destul de simplă de operare și monitorizare a deținerilor, investitorii primesc materiale de informare detaliate pentru toate operațiunile efectuate și de două ori pe an un raport detaliat privind evoluția fondului. Există însă și riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investiție fiind, de regulă, proporționale cu riscul.

În ceea ce privește acțiunile, reprezen­tantul Erste AM crede că acestea ar trebui să fie o componentă, mai mare sau mai mică, a fiecărei investiții personale. “Fiecare an are perioadele sale dure pe bursă. Scăderile pot fi dureroase și greu de anticipat, însă pe un orizont de 3-5 ani piețele recuperează și oferă în final câștiguri semnificativ mai mari. În timp ce piețele pot avea întotdeauna o zi, o săptămână, o lună sau chiar un an rău, istoria sugerează că investitorii sunt mult mai puțin probabil să sufere pierderi pe perioade mai lungi. Investitorii trebuie să păstreze o perspectivă pe termen lung”, spune Dragoș Neacșu.

investitii AlexandersikovActive individuale vs. produse combinate

Alegerea instrumentelor financiare ține foarte mult de cunoștințele pe care clientul le are, aversiunea sa la risc, disponibilitatea instrumentelor și simplitatea de a cumpăra și de a vinde. Fiecare instrument are avataje și dezavanteje specifice de care ar trebui să fim conștienți când facem o alegere, arată Mihai Purcărea. Solutiile de investiții se împart în două categorii mari: active individuale (depozite, obligațiuni, acțiuni…) și produse combinate cum sunt fondurile de investiții, asigurările cu componenta investițională.

Activele individuale

1) prezintă o gamă largă de opțiuni, dar necesită timp pentru selecție

2) oferă expunere directă către o companie sau țară, dar și riscurile aferente

3) se pot tranzacționa direct de către client, dar pentru sume mici pot avea comisioane mari

4) necesită timp și expertiză pentru analiza și urmărirea companiei

5) necesită sume mari pentru o diversificare eficientă. 

Produsele combinate elimină de cele mai multe ori aceste dezavantaje, dar în mod evident vin cu un preț: un comision pentru compania care preia administrarea, tranzacționarea, analiza, etc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: