Stiri

Inundațiile din Dubai au afectat, în mod surprinzător, economia mondială

Reading Time: 3 minute

Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, provocând pierderi economice semnificative, estimate la sute de milioane de dolari, arată analiștii din cadrul XTB, companie de tip fintech, care oferă investitorilor acces instantaneu la piețele financiare prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile.

Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite a înregistrat un record de precipitații în numai 24 de ore la stația Khatam Al Shaklah. Recordul a fost înregistrat în Dubai, unde viața „s-a oprit” din cauza inundațiilor masive. În numai o zi, au fost înregistrate precipitații echivalente unui an de ploaie. Această metropolă însorită din Emiratele Arabe Unite nu mai înregistrase din 1949 o ploaie torențială atât de puternică.

Emiratele Arabe Unite (EAU) nu dispun de o infrastructură dezvoltată adecvată pentru a face față ploilor abundente. Având în vedere acest context, nu este neobișnuit ca drumurile să fie parțial inundate în timpul perioadelor prelungite de precipitații. Totuși, de obicei, în zonă plouă doar de câteva ori pe an.

În urma acestor evenimente naturale, au existat semne de întrebare cu privire la cauza ploii puternice. Astfel, a fost menționată activitatea de „cloud seeding”, un proces pe care Emiratele Arabe Unite îl desfășoară frecvent.

„Cloud seeding” presupune introducerea unor substanțe chimice în nori pentru a crește cantitatea de precipitații într-un mediu în care deficitul de apă este o problemă. Agenția de meteorologie din EAU a declarat, însă, pentru Reuters că nu au existat astfel de operațiuni înainte de furtună. Pe de altă parte, Bloomberg a citat anterior agenția, care a declarat că șapte operațiuni de „cloud seeding” au avut loc în zilele dinaintea furtunii.

Cercetătorii în domeniul climei spun că o creștere a temperaturilor globale determinată de schimbările climatice provocate de om duce la înmulțirea numărului de fenomene meteorologice extreme – inclusiv precipitații intense, precum cele din Emiratele Arabe Unite, arată analiștii din cadrul XTB.

Inacțiunea produce pagube uriașe pentru economia mondială

Absența intervențiilor pentru a limita modificările climatice va afecta economia mondială mai mult decât s-a estimat anterior, potrivit unui nou studiu care ia în considerare impactul fenomenelor meteorologice extreme și al variabilității – cum ar fi vârfurile de temperatură și precipitațiile intense.

Un scenariu în care temperaturile globale cresc în medie cu 3 grade Celsius pe an va reduce produsul intern brut mondial cu aproximativ 10%, conform unui studiu al ETH Zurich. În aceste condiții, țările mai puțin dezvoltate sunt cele care vor „plăti cele mai mari costuri”. Prin comparație, limitarea încălzirii globale până în 2050 la 1,5 grade Celsius, atingând astfel obiectivul setat prin Acordul de la Paris, va reduce acest impact cu aproximativ 60%.

Efecte pe piețele globale

Urmările acestui eveniment meteorologic neașteptat s-au extins dincolo de blocarea sistemului logistic. Datorită statutului Dubaiului de centru economic în plină dezvoltare, inundațiile au avut efecte în lanț pe piețele globale, subliniază analiștii XTB.

Întreruperile zborurilor de la Aeroportul Internațional Dubai au afectat în mod deosebit pasagerii și au atras atenția liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele consecințe economice.

Aeroportul internațional din Dubai a fost complet inundat, ceea ce a dus la anularea a peste 1.200 de zboruri și la inundarea mai multor aeronave, ceea ce ar putea duce la pierderi materiale semnificative. În același timp, serviciile de transport din Dubai au avut de suferit, deoarece numeroase mașini, case și centre comerciale din centrul orașului au fost complet inundate.

Firma de consultanță în asigurări Aon a transmis că, având în vedere impactul, evaluarea pagubelor provocate va necesita mai mult timp. Efectele precipitațiilor abundente au afectat o suprafață extinsă, drept urmare este încă prea devreme pentru a determina impactul economic pentru întreaga regiune cuprinsă de ape.

Totuși, evaluările inițiale din zonă sugerează un impact semnificativ asupra proprietății, infrastructurii și agriculturii, motiv pentru care estimările prezintă o marjă de eroare extinsă de la cel puțin câteva sute de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari.

Potrivit specialiștilor de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, schimbările climatice vor provoca economiei mondiale pierderi în valoare de 38.000 de miliarde de dolari anual până în 2049, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme vor reduce randamentele agricole, vor afecta productivitatea muncii și infrastructura, mai explică analiștii din cadrul XTB.

Estimările arată că încălzirea globală ar putea provoca o scădere a veniturilor de 19% la nivel global până la jumătatea secolului, comparativ cu o economie mondială fără schimbări climatice.

Potrivit Bloomberg Intelligence, emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om au încălzit lumea cu o medie de aproximativ 1,1 grade Celsius, din epoca preindustrială, ceea ce a dus la evenimente meteorologice extreme care au costat aproximativ 7.000 de miliarde de dolari în ultimii 30 de ani.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Asociația pastel şi Kaufland România lansează proiectul PractiLand

Asociația pastel, dedicată misiunii #NicioLunăFărăOFaptăBună, anunță lansarea proiectului PractiLand, o inițiativă susţinută de Kaufland România, menită să transforme educația practică…

6 minute ago

Emil Muthu, Neurony: Facturarea A.I.

Au lansat pe piață proiecte inovatoare precum Yarooms, ialoc sau jobful, pentru care au obținut finanțări de peste 4,5 milioane…

o oră ago

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

4 ore ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

12 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

18 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

19 ore ago