Stiri

Interviu: „Investiția în educația și dezvoltarea copiilor este cea mai valoroasă și durabilă contribuție pe care o putem aduce societății”

10 sept. 2024 4 min

Interviu: „Investiția în educația și dezvoltarea copiilor este cea mai valoroasă și durabilă contribuție pe care o putem aduce societății”

Reading Time: 4 minute

În anul 2019, aproape 18 milioane de copii din UE trăiau în gospodării expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Dreptul copiilor de a fi protejați de sărăcie este unul dintre principiile fundamentale ale Pilonului European al Drepturilor Sociale, iar Garanția Europeană pentru Copii a fost creată în 2021, pentru a preveni și combate excluziunea socială, garantând accesul efectiv al copiilor aflați în nevoie la un set de servicii esențiale.

Co-finanțat de Fondul Social European +, proiectul „Alege Școala – a chance for the future” a ajutat 960 de copii din cinci comunități defavorizate din județul Vâlcea. Cu un accent pe incluziunea socială, principalele sale obiective au fost sprijinirea și îmbunătățirea rezultatelor educaționale, prevenirea abandonului școlar și dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor prin programe after-school, tabere și activități extracurriculare.

1 without watermark

Derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, proiectul s-a desfășurat între 2021 și 2023 și a contribuit semnificativ la îmbunătățirea vieților și la promovarea incluziunii sociale, reflectând modul în care oamenii își pot exercita drepturile sociale. Părintele Dr. Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege Școala”, împărtășește în acest interviu impactul social și educațional al acestei inițiative.

Care a fost reacția comunității față de inițiativa „Alege Școala”?

Proiectul a fost extrem de apreciat și bine primit de comunități, deoarece copiii aveau nevoie de sprijin educațional, lucru care nu era posibil din cauza resurselor materiale limitate. Comunitățile selectate erau dezavantajate din punct de vedere social și educațional, iar activități precum programele after-school, Școala de Duminică, taberele și activitățile extracurriculare au fost o bucurie atât pentru copii, cât și pentru părinți. Majoritatea beneficiarilor, de exemplu, nu fuseseră niciodată într-o tabără sau nu părăsiseră satul în care s-au născut. Proiectul „Alege Școala” a deschis pentru copii un univers de cunoaștere și o poartă către o lume mai frumoasă, mai sigură și plină de oportunități.

Ați observat schimbări semnificative în comportamentul social al copiilor care au participat la program?

Da, pe parcursul proiectului, profesorii și preoții care au lucrat direct cu copiii au observat impactul activităților asupra beneficiarilor: progrese educaționale (80% dintre beneficiari au arătat îmbunătățiri ale notelor la materii precum Limba Română și Matematică), relații mai bune cu cei din jur, dezvoltarea abilităților de viață și creșterea stimei de sine.

Cum a schimbat și ajutat proiectul copiii?

Prin activitățile implementate (After School, Școala de Duminică, activități extracurriculare) și subvențiile lunare oferite, copiii au fost sprijiniți atât financiar, cât și educațional, pentru a preveni abandonul școlar și pentru a se dezvolta în multiple domenii. În plus, educația parentală a contribuit semnificativ la schimbarea mentalităților în rândul părinților și la conștientizarea importanței educației în formarea și dezvoltarea unui copil.

Ne puteți povesti despre unul sau două cazuri specifice în care ați observat o schimbare reală – de exemplu, ajutând copiii și familiile acestora?

Sunt mulți copii care au beneficiat de acest proiect și care acum ne încântă cu realizările lor. Elena, de exemplu, și-a dorit încă din copilărie să devină doctor, dar, ca mulți alți copii din satul în care a crescut, se confrunta cu o situație financiară dificilă. A participat la activitățile noastre încă din liceu, a fost foarte implicată în proiect și a învățat tot ce a putut de la oamenii din jurul ei, având Biserica drept exemplu și nerenunțând niciodată la visul ei. Acum este medic rezident și își exprimă mereu recunoștința față de noi pentru oportunitatea de a participa la activitățile proiectului „Alege Școala”.

Gasim impreuna solutii

Cum a fost finanțat proiectul „Alege Școala” și care au fost sursele de finanțare esențiale pentru sustenabilitatea acestuia? Cum a contribuit sprijinul UE la proiect?

Proiectul „Alege Școala – a chance for the future!” a fost cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, a cărui finanțare a fost vitală pentru sustenabilitatea și succesul proiectului. Sprijinul UE a fost crucial, deoarece a permis acordarea de subvenții lunare pentru toți copiii, asigurarea meselor în zilele de activitate, furnizarea materialelor necesare pentru activități și acoperirea costurilor pentru tabere timp de trei ani.

Care sunt cele mai importante rezultate ale proiectului și ce impact a avut asupra societății? Aproximativ câți copii au fost ajutați?

De-a lungul timpului, de la lansarea proiectului „Alege Școala”, cele mai importante rezultate au fost observate la ceva timp după încheierea acestuia, când am aflat de la preoții coordonatori că foștii beneficiari au promovat examenul de bacalaureat cu note mari, au intrat la universitate și și-au construit ulterior un drum în viață. Astfel, am cules roadele eforturilor depuse în cadrul proiectului, în care am încercat să le insuflăm copiilor valori care să-i ajute să reușească în viitor.

Proiectul nostru a sprijinit copii din cinci comunități din județul Vâlcea, în total 960 de copii și 50 de adulți. Aceștia au beneficiat de activități de remediere și extracurriculare concepute în principal pentru a preveni abandonul școlar.

Cum a schimbat proiectul viața ta și cum te-a impactat personal?

După încheierea proiectului, am continuat să observăm impactul pozitiv pe care l-am avut asupra vieților acestor copii. Mulți dintre ei au păstrat legătura cu noi, împărtășind realizările și progresele lor continue. Aceste momente ne-au întărit convingerea că investiția în educație și dezvoltarea copiilor este cea mai valoroasă și durabilă contribuție pe care o putem aduce societății.

Personal, acest proiect mi-a schimbat perspectiva. M-a făcut să apreciez mai mult lucrurile simple și m-a determinat să continui să fac bine în comunitatea noastră. A fost o experiență care ne-a îmbogățit nu doar profesional, ci și personal, oferindu-ne lecții de viață inestimabile.

Vizitează site-ul Găsim soluții împreunăpentru a afla mai multe despre drepturile tale sociale în UE.

Array

Articole pe aceeași temă: