Tech

Internetul nu plateste cu aceeasi moneda

17 iun. 2014 6 min

Internetul nu plateste cu aceeasi moneda

Reading Time: 6 minute

Moneda virtuala descentralizata, Bitcoin castiga din ce in ce mai multa popularitate si in Romania. De anul viitor fiecare mare oras din tara va avea un automat de Bitcoin. Acesta este unul dintre planurile antreprenorului Horea Vuscan, fondatorul primului Bitcoin exchange din Romania. Cu toate ca pare scenariul unui film hollywood-ian, visul acestuia nu este imposibil de implinit.Moneda de aur a internetului, care acum valoreaza aproximativ 600 de dolari, castiga din ce in ce mai mult teren si in Romania, tot mai multe cafenele, restaurante, saloane de infrumusetare sau chiar agentii imobiliare fiind dispuse sa accepte Bitcoin. Suma tranzactionata de la deschiderea BTCXhange, adica in sase luni, este de aproape 1,1 milioane de dolari, iar platforma se va lansa de saptamana viitoare pe piata de dolari si euro, deschizand astfel posibilitatea tranzactiilor cu aceste valute pentru Bitcoin pe piata din Romania. Mai mult, platoforma fondata de tanarul antreprenor isi doreste sa faca Bitcoin mai accesibil decat cardul bancar. In timp ce comisioanele prin carduri bancare sunt suprinse intre 2 -3%, BTCXchange nu percepe comisioane, deoarece platile se fac direct intre client si furnizor. “Primele 20 de contracte semnate au 0% comision de schimb, in primii 2 ani de la semnare, iar apoi va fi o taxa de tragere de 0,01%”, spune fondatorul BTCXchange. Horea Vuscan mai asigura ca totul este la vedere, platile prin Bitcoin fiind ireversibile, cu un grad de siguranta mai ridicat decat in cazul platilor uzuale.

 

Mai jos, puteti citi integral un articol despre Bitcoin, aparut in vara anului trecut in revista Biz. Pe atunci, un Bitcoin valora 100 de dolari

 q1dreamstime l 35979585

 

Milionarii „virtuali”

 

 Luna mai a fost una extrem de aglomerata pentru toata suflarea din industria tehnica din lume. Motivul? Conferinta „Bitcoin 2013: The Future of Payment”, desfasurata timp de trei zile in San Jose, California. Toate privirile fondurilor de investitii, companiilor tehnice, comerciantilor, dar si ale pasionatilor de tehnologie au fost atintite spre capitala IT mondiala, Silicon Valley. „In decursul conferintei, cativa dintre participantii mai in varsta mi-au spus ca, in 1994, in aceeasi cladire, a avut loc prima conferinta despre internet pentru consumatori”, spune pentru revista Biz Dan Dascalescu, CTO si co-fondator al Blueseed, o companie cu sediul in Palo Alto. „Printre expozanti se aflau co-fondatorii Yahoo!, pe atunci proaspat absolventi de Universitate, Netscape prezenta browser-ul Netscape Navigator. Sentimentul la conferinta a fost unanim – Bitcoin se afla acum in acelasi loc in care internetul se afla in 1994. Potentialul este imens”, mai spune Dan Dascalescu.

Uriasul potential al monedei electronice a fost insa exploatat inca de la lansarea Bitcoin, care a avut loc in urma cu patru ani. Pe atunci, cand pretul unui Bitcoin era de aproape 25 de centi, o serie de investitori au achizitionat portofolii generoase care, intre timp, s-au transformat in milioane de dolari, pe baza aprecierii monedei digitale. Daca actualmente pretul de tranzactionare al unui Bitcoin este de 100 de dolari, viitorul se pare ca aratasi mai bine pentru posesori. Potrivit calculelor co-fondatorului Blueseed, valoarea unui Bitcoin ar putea ajunge in anul 2018 la 1.875 de dolari si tot atunci se vor afla in circulatie aproximativ 16 milioane de unitati monetare Bitcoin. La jumatatea lunii aprilie pretul a oscilat intre 180 si 260 de dolari, explozie generata de efectele crizei izbucnite in Cipru si de cresterea neincrederii in valute clasice. Frica s-a raspandit cu repeziciune pe motiv casi depozitele asigurate sau paradisurile fiscale pot ceda loviturilor repetate din sistemul bancar, astfel ca cei aflati in cautarea unui loc sigur in care saisi depuna avutiile au patruns pe un teritoriu mai putin cunoscut pentru ei, cel al digitalului. Dar cat de sigura este populara moneda digitala?

 

Bani „virtuali”, riscuri reale

Cui nu i s-a intamplat pana acum sa piarda o serie de informatii pretioase de pe un calculator? Ei bine, exista aproximativ 250 de utilizatori, care ar putea pierde mai mult decat poze din concediu, mai exact sume importante de bani, in cazul unor masuri incorecte de backup. Un astfel de exemplu este Jered Kenna, fondatorul TradeHill, cel mai mare Bitcoin Exchange din SUA si investitor in Blueseed, companie fondata de Dan Dascalescu. Milionarul „virtual” a sters, in urma cu trei ani, de pe propriul calculator 800 de Bitcoin (astazi echivalentul a 80.000 de dolari) dar, cu toate acestea, mai detine un portofel digital cu o valoare ce depaseste un milion de dolari. Alaturi de acesta, in clubul milionarilor in Bitcoin, se mai afla, potrivit lui Dan Dascalescu, si Charlie Shrem, fondator al BitInstant, o companie care permite cumpararea de Bitcoin cu bani reali, Roger Ver, cel mai cunoscut ambasador al monedei virtuale, sau fratii Winklevoss (poate vi-i amintiti din filmul „Reteaua de socializare”), care au investit in BitInstant si au declarat recent ca detin 1% din toti Bitcoin-ii aflati pe piata. Numarul total de Bitcoin in prezent in circulatie este de 11,2 milioane, astfel ca la o capitalizare de piata de 1,1 miliarde de dolari, numarul maxim de milionari „virtuali” nu poate depasi astazi pragul de 1.100 de investitori. Pe langa posibilitatea pierderii averii digitale in lipsa unor masuri corecte de backup a „portofelului” care stocheaza cheile de acces la Bitcoin, mai existasi o serie de alte potentiale riscuri. „Un risc extern este ca o alta moneda virtuala va inlatura suprematia Bitcoin. Acest lucru se poate intampla insa gradual, permitand investitorului sa diversifice”, avertizeaza Dan Dascalescu, CTO si co-fondator al Blueseed. „Unele surse mai mentioneaza riscul ca guvernele pot decide sa declare Bitcoin ilegal, acest lucru fiind improbabil la nivel de tara – recent SUA au declarat monedele virtuale legale, atata timp cat cei care au o afacere din tranzactionarea lor sunt inregistrati la Financial Crimes Enforcement Network – extrem de improbabil la nivel global – China pare sa favorizeze Bitcoin ca mijloc de a inlatura suprematia dolarului – si imposibil din punct de vedere tehnic, fara a schimba in mod fundamental modul de functionare al internetului”, mai spune co-fondatorul companiei din Silicon Valley.

 Bitcoin talk 2013-May-19

Cash, card sau Bitcoin?

Popularitatea Bitcoin se face simtitasi in Romania. Poate nu la nivelul portofoliilor de un milion de dolari, dar primii pasi in popularizarea monedei de aur a internetului au fost facuti de restaurantul „La Conu Iancu”, care a devenit de curand prima afacere locala unde puteti plati si in Bitcoin. Pe baza caracteristicilor unice si a raspandirii globale a monedei digitale descentralizate restaurantul bucurestean nu numai ca permite clientilor plata in moneda digitala, ci si organizeazaintalniri regulate in care o serie de specialisti explica participantilor principiile din spatele Bitcoin, cu scopul educarii publicului roman sau a celor dornici sa porneasca proiecte in aceasta directie.

In timp ce Romania face primii pasi timizi in lumea valutei digitale, peste hotare companiile nu au stat prea mult pe ganduri si au adoptat cu repeziciune moneda internetului. Farmacii, asiguratori, firme de consultanta, cabinete stomatologice sau de psihologie permit plata in Bitcoin, iar lista acestora creste exponential de la luna la luna. Mai mult, cum un numar din ce in ce mai mare de organizatii pun la dispozitie job-uri part-time sau chiar full-time platite in Bitcoin, au luat nastere si site-uri de recrutare care scot la concurs posturi platite exclusiv in moneda digitala. Numarul companiilor care vor accepta plata in moneda digitala va creste in urmatoarea perioada, pentru ca avantajele obtinute de companii dupa acceptarea Bitcoin nu sunt tocmai de neglijat. „Frauda este redusa drastic”, spune Dan Dascalescu, co-fondatorul Blueseed. „Tranzactiile Bitcoin sunt ireversibile, ceea ce inseamna ca, odata platit un bun sau un serviciu, cumparatorul nu poate efectua un «chargeback», cerand banii inapoi prin cardul de credit si se pot accepta plati de oriunde, fara suspiciunea ca este vorba de un card de credit obtinut ilegal”, mai spune antreprenorul roman.

Mai mult, oricine poate deveni comerciant nu tocmai cu mari dificultati, fara sa fie de nevoie de crearea unui cont bancar, o astfel de adresa de primire a Bitcoin poate fi generata online in mai putin de un minut. Dar avantajele nu sunt numai de partea mediului de afaceri, ci si a consumatorilor. Costul de tranzactionare este de cinci centi, indiferent de valoarea tranzactiei si exista de asemenea si posibilitatea unor micro-plati care pana acum erau nepractice si nerentabile din cauza costurilor minime de tranzactionare impuse de banci. Prin comparatie, in SUA, Bank of America impune un cost de 25 de dolari pentru un transfer bancar, care poate dura si cateva zile, in timp ce tranzactiile cu Bitcoin au o viteza mult mai mare, precum si o disponibilitate permanenta. „Imunitate fata de actiuni abuzive din partea guvernelor, precum recentul caz din Cipru, si fata de caderea bancilor”, spune Dan Dascalescu despre alt avantaj al Bitcoin pentru consumatori. „Granitele sunt irelevante. Incercati sa treceti granita SUA cu peste 10.000 de dolari. Nu va fi placut”, mai precizeaza pentru revista Biz, co-fondatorul Blueseed.

 Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: