Inteligența artificială, cheia soluțiilor conectate pentru clădiri
Reading Time: 4 minuteCamerele video care utilizează analiza inteligentă a imaginilor pentru a identifica incendiile sunt doar un exemplu care arată cum conectivitatea și inteligența artificială au potențialul de a spori siguranța, eficiența și confortul clădirilor.
Vânzările în sectorul Tehnologie pentru construcţii şi energie al Bosch au crescut la 5,5 miliarde de euro. Anul trecut, au fost vândute aproximativ 13 milioane de dispozitive conectate la internet – de la sisteme conectate pentru încălzire, răcire și ventilație pentru clădirile de birouri și până la aplicații pentru locuințe inteligente, arată compania, într-un comunicat de presă.
„Internetul lucrurilor este și va continua să fie principala forță motrice pentru activitatea noastră”, a declarat, la o conferință de presă, Stefan Hartung, membru al Consiliului de Administrație Bosch, responsabil pentru sectorul Tehnologie pentru construcţii şi energie. Compania estimează un volum de vânzări în acest sector de 5,5 miliarde de euro în 2018. Aceasta înseamnă o creștere cu 2 sau 6 procente, după ajustarea în funcție de cursul de schimb valutar. Acesta a adăugat că inteligența artificială va fi cheia noilor progrese din domeniul internetului lucrurilor, precum și pentru dezvoltarea ulterioară: „Cu ajutorul inteligenței artificiale, produsele conectate la internet vor deveni asistenți inteligenți”, a spus Stefan Hartung.
În domeniul tehnologiei pentru construcţii şi energie, conectivitatea și inteligența artificială au potențialul de a spori siguranța, eficiența și confortul. Un exemplu: divizia Tehnologie pentru construcţii oferă camere video care utilizează analiza inteligentă a imaginilor pentru a identifica incendiile. Cu o linie directă de monitorizare a situațiilor potențial periculoase, aceste camere video depistează flăcările și fumul în câteva secunde, chiar mai rapid decât detectoarele convenționale de fum. Fumul nu trebuie să ajungă la plafon pentru ca alarma să fie declanșată și acele câteva secunde suplimentare pot ajuta la limitarea daunelor și poate chiar salva vieți.
„În zece ani, fiecare produs electronic Bosch fie va utiliza inteligența artificială, fie va fi dezvoltat și fabricat cu ajutorul acesteia”, a declarat Stefan Hartung, membru al Consiliului de Administrație Bosch.
„Despre inteligența artificială vorbește toată lumea. Noi o punem în practică”, a spus Hartung.
Investiții de 300 de milioane de euro în cercetarea AI
Compania intenționează să investească în acest sens aproximativ 300 de milioane de euro doar pentru extinderea Centrului Bosch pentru inteligență artificială (BCAI) până în 2021. La BCAI lucrează în momentul de față 170 de experți la nivel global și se preconizează că numărul acestora va crește la 400. Aceștia lucrează în prezent la cele aproximativ 80 de proiecte de dezvoltare, de la conducerea automatizată și până la aplicațiile din medicină și producție. Multe dintre acestea sunt derulate în colaborare cu parteneri universitari, cum ar fi universitățile din Tübingen, Stuttgart și Amsterdam.
Bosch se concentrează, de asemenea, asupra platformelor și parteneriatelor în cadrul activităților sale din domeniul tehnologiei pentru construcţii şi energie. „În lumea conectată sunt disponibile multe dispozitive și servicii, de la producători diferiți.Noi trebuie să asigurăm interacțiunea dintre aceste dispozitive și servicii. Acestea trebuie să se înțeleagă unele pe altele și să fie interoperabile, pentru a ajuta oamenii”, a explicat Hartung. Acesta este potivulpentru care compania a înființat cu câteva săptămâni în urmă Security and Safety Things GmbH (SAST), o filială Bosch deținută în întregime de aceasta.
Startup-ul lucrează la prima platformă IoT din lume pentru aplicații destinate camerelor video de securitate. SAST intenționează să ofere ceva fără precedent: un sistem de operare care programează și controlează aplicații pentru diferite tipuri de camere video de securitate. Pentru actualizarea camerelor video fabricate de diferiți producători va fi necesară doar o versiune, în loc de nenumărate variante software. „SAST depune eforturi pentru a crea nici mai mult nici mai puțin decât o piață globală pentru aplicațiile destinate camerelor video de securitate cu acest sistem de operare deschis și standardizat”, a spus Hartung.
Schimbări în conducere
După ce a ocupat timp de cinci ani postul de director al diviziei Tehnologie pentru construcţii şi energie, Hartung va preda ștafeta lui Christian Fischer pe 1 ianuarie 2019. Înainte de a se alătura consiliului de administrație Bosch, dr. Fischer a fost asociat principal la Roland Berger, o companie de consultanță în management. Acesta deține un doctorat în științe economice. „Bosch a început să exploreze oportunitățile oferite de internetul lucrurilor cu zece ani în urmă, ceea ce îi oferă un avans semnificativ din punct de vedere tehnologic”, a declarat Fischer la conferința de presă. „Compania Bosch este poziționată extrem de bine pentru a face față provocărilor transformării digitale. De-abia aștept să iau parte la acest proces”, a spus Christian Fischer.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz