Analize Tech

Inteligența Artificială, arma secretă a Serviciilor secrete

27 apr. 2020 2 min

Inteligența Artificială, arma secretă a Serviciilor secrete

Reading Time: 2 minute

Atacurile informatice la adresa unor țări, industrii sau mari companii nu mai sunt de multă vreme (doar) ceva de domeniul ineditului sau al distracției de week-end din partea unor băieți inteligenți și plictisiți. Fără să o recunoască în mod fățis, unele țări au fost deconspirate de rapoarte cyberinformatice din surse multiple în legătură cu atacuri informatice, fie prin utilizarea propriilor experți IT, fie prin închirirea unor rețele externe.

În fața acestor amenințări în creștere, responsabilii serviciilor secrete au înțeles necesitatea utilizării de tehnologii de Inteligență Artificială pentru a combate atacurile informatice din partea unor forțe externe. 

„Adoptarea tehnologiilor bazate pe AI nu este importantă doar pentru a ajuta agențiile de informații să gestioneze provocarea tehnică a cantității uriașe de informații. Este foarte probabil ca răufăcătorii să folosească AI-ul pentru a ataca Marea Britanie în numeroase moduri, iar comunitatea de informații va trebui să dezvolte noi măsuri de apărare bazate pe aceste tehnologii”, spune Alexander Babuta, Royal United Services Institute (RUSI).

Într-un raport RUSI cerut de serviciile secrete britanice se mai arată că viitoarele amenințări informatice ar putea include utilizarea AI pentru „deep-fake”, în care un computer poate învăța să genereze un videoclip (înregistrări video/audio) cu conținut care arată ca și cum ar fi totul real, însă, de fapt, nu există. În cazul unei personalități, al unei persoane reale,  deep fake ar putea fi folosit pentru a manipula opinia publică sau alegerile. De asemenea, AI ar putea fi folosit și pentru a camufla malware-ul pentru atacuri cibernetice, îngreunând detectarea de către un sistem IT obișnuit sau chiar pentru a prelua controlul unor drone militare pentru a porni atacuri militare. În aceste cazuri, tehnologiile de Inteligență Artificială sunt necesare pentru a combate „AI-ul dușman”, se mai arată în raportul RUSI, citat de BBC News.

Pe de altă parte, autorii raportului sunt conștienți și de limitele tehnologiilor de AI, cel puțin în stadiul prezent al dezvoltării din acest domeniu. Astfel, nu se poate „prezice” pe bază de AI cine ar putea declanșa atacuri viitoare (de terorism) și nici nu ar putea deveni un substitut al judecății umane.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: