Stiri

Instrument de orientare și dezvoltare în carieră, gratuit pentru elevi și studenți

21 iul. 2020 3 min

Instrument de orientare și dezvoltare în carieră, gratuit pentru elevi și studenți

Reading Time: 3 minute

Asociația Ascendis și Harrison Assessments oferă gratuit elevilor și studenților un instrument internațional de orientare și dezvoltare în carieră

Asociația Ascendis facilitează accesul gratuit, pentru liceenii în ani terminali și studenți, la platforma de orientare în carieră dezvoltată de partenerul internațional Harrison Assessments. Acest set de instrumente profesionale de evaluare și orientare profesională este accesibil online, fără niciun cost, până la finalul acestui an, susținând tinerii cu vârste de peste 16 ani în procesul de alegere a celor mai potrivite direcții profesionale. În mod normal, prețul acestui pachet este de 150 de euro.

Piața muncii va traversa, pe termen scurt și mediu, o perioadă de transformări adânci și dificil de anticipat. Cei care sunt acum pe băncile liceului și ale facultăților se confruntă deja cu provocări nemaiîntâlnite, ce fac alegerea carierei și mai dificilă.

Astfel, orientarea în carieră este astăzi un pas esențial pentru studenții aflați în pragul intrării pe piața muncii, ca și pentru elevii cu vârste de peste 16 ani, care acum își analizează opțiunile de viitor. De asemenea, o astfel de evaluare le este utilă tuturor celor interesați să își cunoască potențialul, să avanseze sau să se reorienteze în carieră.

La nivel internațional, instrumentele de dezvoltare profesională Harrison Assessments sunt folosite de circa 3 milioane de utilizatori, din mari corporații precum MasterCard sau Honeywell.

În România, consultanții Ascendis le folosesc de peste 10 ani în companii din domenii precum IT, banking, farma, producție. Rapoartele Harrison Assessments sunt utilizate pentru identificarea și dezvoltarea angajaților cu potențial, pentru promovarea acestora în poziții de conducere etc.

 „Acest instrument psihometric și-a demonstrat eficacitatea în sute de proiecte și peste 5.000 de evaluări individuale. Avantajul platformei Harrison Assessments este că rezultatele nu sunt transpuse în tipologii, nu etichetează și nu generalizează, ci oferă o hartă detaliată pentru înțelegerea felului unic de a fi al fiecărei persoane. Este un instrument real de lucru, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea carierei. Chestionarul măsoară tendințe comportamentale, preferințe, interese, motivații – adică factori interni care ne influențează satisfacția profesională. Un tânăr care își descoperă adevăratele puncte tari, interesele și compatibilitățile poate lua cele mai bune decizii de carieră prin valorificarea atuurilor pe care le are, dar și prin antrenarea și dezvoltarea acelor calități care pot crește șansele de succes”, spune Elena Munteanu, psiholog și coordonatorul diviziei Ascendis Assessments.

Accesând linkul pus la dispoziție de Asociația Ascendis, tinerii vor putea completa chestionarul în limba română în aproximativ 25 de minute. Imediat după completare vor primi rapoartele personale, care conțin informații detaliate despre nivelul de compatibilitate cu o listă de 700 de cariere la nivel global și despre factorii interni ce determină alegerile profesionale. Deocamdată, rapoartele sunt disponibile în limba engleză, însă în scurt timp va fi accesibilă și varianta în limba română.

Platforma oferă, de asemenea gratuit, o serie de clipuri video explicative despre cum se folosesc și interpretează corect informațiile din rapoarte, pentru a-i ajuta pe utilizatori să ia cele mai bune decizii pentru viitorul lor profesional.

„Mai ales în mediul volatil de azi, puține lucruri sunt previzibile, așadar definirea propriilor puncte forte și cunoașterea opțiunilor conturează un punct bun de plecare. În condițiile digitalizării accelerate și a lucrului de acasă, e important ca tinerii din România să-și vadă potențialul pe o piață deschisă a muncii (în platformă sunt 700 de joburi la nivel global). Cel mai probabil, în viitorul foarte apropiat candidații, tineri din diferite țări, vor concura pentru posturi de oriunde din lume. Credem că acest instrument îi e util fiecărui tânăr, mai ales în contextul actual. Mizăm pe ajutorul tuturor celor preocupați de educație să transmită informația către elevi și studenți. Suntem convinși că le va fi de ajutor pe ter men lung”, spune Carmen Ciuraru, director executiv al Asociatiei Ascendis.

Deciziile privind cariera, mai importante azi ca niciodată. Planul personalizat de carieră, o soluție

Persoanele care doresc să apeleze la îndrumarea unui specialist pot accesa opțional și contra cost, în funcție de interese, sesiuni de consiliere sau coaching. Acestea clarifică pentru tineri factorii interni care determină alegerea carierei (puncte forte, factori motivaționali, interese) și îi conectează cu factorii externi (trasee educaționale, joburi, așteptări financiare). Rezultatul este un profil profesional complet, ce poate fi utilizat pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la carieră. Ulterior se poate realiza un plan de acțiune concret pentru cariera aleasă.

Acest set complet de informații îi ajută pe tineri să ia o decizie importantă pentru viitorul lor și le oferă direcții clare de acțiune pentru a ajunge acolo unde și-au propus. Consilierul ancorează aceste date în contextul actual al pieței muncii, pentru a sprijini luarea unor decizii corecte cu privire la carieră. De aceste alegeri ale tinerilor și ale familiilor acestora depind efortul, timpul și banii investiți pentru formarea sau specializarea într-o anumită direcție. În ultimă instanță, tot ele determină șansele de a avea o carieră în care să te simți împlinit pe termen lung”, completează Carmen Ciuraru.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: