Instabilitatea politică scade interesul pentru investiții în România
Reading Time: 2 minuteConstrângerile bugetare și instabilitatea politică și legislativă duc la o scădere a interesului investitorilor străini pentru România, avertizează Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice la Deloitte România.
“România începe să scadă ca interes pentru investitorii străini, iar acest lucru este cel mai vizibil în dobânzile la care se împrumută România”, a declarat reprezentantul Deloitte, într-o întâlnire cu jurnaliștii. El a arătat că acesta este motivul pentru care repetă ca pe o mantră faptul că România are nevoie de predictibilitate și stabilitate.
Tendința din ultimii ani a fost de majorare accelerată a cheltuielilor bugetare rigide – salarii, pensii etc -, de micșorare până la un minim istoric a cheltuielilor cu investițiile și de țintire a unui deficit la limita maximă admisă de 3% din PIB. Astfel, avem o situație fragilă la șocuri a finanțelor publice, dar și o scădere a calității infrastructurii publice, a explicat Bădin. “Este evident că, date fiind aceste coordonate, ne punem problema direcției spre care ne îndreptăm, ce tip de fiscalitate se urmărește și, implicit, cât de stabilă poate fi taxarea pe termen mediu. Totodată, reiterez că o decizie de investiții depinde atât de fiscalitate, cât și de alți factori – infrastructură, forță de muncă sau birocrație”, a subliniat reprezentantul Deloitte.
Bădin a precizat însă că după o perioadă marcată de modificări în pripă ale Codului fiscal, dezbaterea începută de autorități, în ultimele luni, cu mediul de afaceri dă un semnal pozitiv privind disponibilitatea de a dialoga și de adopta un cadru mai stabil și mai predictibil. Modificările propuse de mediul de afaceri vizează în principal clarificări și remedierea unor prevederi cu impact negativ pentru contribuabili. El a arătat că adoptarea propunerilor de către autorități depinde și de contextul economic. “Multe inițiative legislative și acte normative au impact indirect în fiscalitate atâta timp cât conduc la majorări de cheltuieli bugetare care nu sunt însoțite de o mai bună administrare fiscală. În același timp, climatul investițional depinde și de alte politici, cum ar fi cele privind infrastructura, administrația, educația, piața forței de muncă etc. Se observă o deteriorare a încrederii a investitorilor în perspectivele de creștere ale României, iar o majorare sub așteptări a PIB se va reflecta asupra bugetului și, ulterior, a fiscalității”, a spus Dan Bădin.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz