Insolventele bat companiile
Reading Time: 2 minuteInsolventa este o metoda care poate ajuta companiile sa isi redreseze activitatea atunci cand au ajuns in situatii dificile si sa evite falimentul. Problema este ca aceasta metoda a atins prea multe companii in Romania si in regiune in 2013.
Aceasta imagine economica s-a reflectat in statisticile privind insolventa, cu aproape 70.000 de entitati economice aflate in insolventa in 2013 in Europa Centrala si de Est. Pentru toate tarile din regiunea CEE, cu exceptia Ungariei, numarul de insolvente a crescut in medie cu 9%. Bulgaria a inregistrat cea mai mare crestere a acestor cazuri, cu 834 de companii (+39%). Letonia este vedeta pozitiva a raportului de insolventa din CEE realizat de Coface, cu o scadere de 7% a numarului de insolvente. Acest rezultat pozitiv se reflecta si in cresterea PIB-ului cu o valoare estimata de 4,6% si in consumul privat in crestere al acestei tari baltice.
Romania se remarca negativ cu a doua rata ca marime a insolventelor raportate la numarul firmelor active, respectiv 6,44%. Singura tara cu un procent mai ridicat este Serbia, unde rata de 7,61% este mai degraba datorata unui efect de baza, mai exact numarul redus de companii active.
Astfel, România a inregistrat un numar de 27.145 de insolvente nou deschise pe parcursul anului 2013, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult decat nivelul inregistrat in Ungaria, desi numarul de firme active (cu cifra de afaceri diferita de zero) este cu 30% mai redus in Romania. Comparatia devine si mai elocventa analizand cifrele inregistrate in Romania si in Polonia. Aceasta din urma inregistreaza de 300 ori mai putine insolvente (doar 818 proceduri noi de insolventa deschise in anul 2013), in conditiile unui numar de firme active de 4 ori mai mare comparativ cu Romania.
“Fenomenul insolventelor a luat amploare pe plan local, in special in perioada postcriza a ultimilor cinci ani, in conditiile in care Romania genereaza aproximativ 40% din totalul insolventelor deschise pe parcursul anului 2013 in Europa Central-Estica, inregistrand in acelasi timp o pondere de doar 6% in totalul firmelor active din regiune”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Acest fenoment este amplificat in Romania de un cadru legislativ foarte permisibil partii debitoare si care incurajeaza procedura insolventei drept o masura eficienta de protectie impotriva creditorilor.
Inceputul lui 2014 se intrevede a fi mai optimist in ceea ce priveste perspectiva economica. Coface anticipeaza ca rata medie de crestere din tarile CEE aproape se va dubla, in crestere de la 1,1% in 2013 la 2,0% in 2014. In timp ce Polonia si Letonia ar trebui sa inregistreze o scadere a numarului de insolvente in acest an, alte economii vor experimenta o crestere a procedurilor de faliment. Cehia, Ungaria, Romania, precum si Croatia si Slovenia vor inregistra cele mai mari cresteri pentru intregul an.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz