Insolventa are cod
Reading Time: 3 minuteDe maine intra in vigoare noua Lege a insolventei (pe care o puteti studia aici). Hulita sau aplaudata, legea a fost ceruta de mediul de afaceri pentru a exista o mai mare predictibilitate legislativa in acest domeniu. In plus, legea a fost declarata si constitutionala de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei.
Specialistii in insolventa ai CITR, parte a CITR Group, considera benefice modificarile Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvent. Ei spun ca aceste modificari vor fluidiza procesul judiciar si vor avea efecte pozitive asupra economiei.
”Suntem in plin proces de reformare a dreptului insolventei; ceea ce a inceput cu Ordonanta de urgenta 91/2013, care a provocat la momentul respectiv valuri de nemultumire si contestatii, se finalizeaza in cele din urma intr-o forma mai compacta prin noua lege a insolventei. Din punctul nostru de vedere, aceasta forma a legii este de bun augur si va aduce imbunatatiri in desfasurarea procedurilor de insolventa”, spune Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al CITR.
In forma finala a legii au fost introduse noi standarde benefice pentru procedura, precum cel al inventarierii averii debitorului in termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, stabilirea unui termen redus pentru perioada observatiei etc. Sunt practici pe care CITR le sustine de multa vreme, intrucat ele asigura fluenta procedurii.
Legea raspunde si unor dileme ale legislatiei anterioare, cum sunt, de exemplu, actiunile creditorului bugetar in procedura. Un astfel de concept este testul creditorului privat, extrem de util, in special aplicat problematicii ajutorului de stat raportat la reducerea creantelor bugetare. Testul analizeaza daca Statul, in calitatea sa de creditor privat, urmareste maximizarea sanselor de a recupera intreaga datorie. Daca un creditor privat, pus in aceleasi conditii cu creditorul bugetar, ar accepta o reducere a creantei sale prin plan, o eventuala acceptare de catre creditorul bugetar a unui plan care propune reducerea creantei sale nu constituie ajutor de stat.
O alta noutate importanta este posibilitatea acordata creditorilor si administratorului judiciar de a formula obiectiuni impotriva rapoartelor de evaluare. Ele sunt apoi solutionate de catre judecatorul sindic, iar in cazul admiterii contestatiei, evaluatorul este obligat sa raspunda obiectiunilor. In situatia in care raspunsul nu e satisfacator, judecatorul poate dispune efectuarea unei noi expertize. Posibilitatea de a chestiona aceste rapoarte de evaluare, insotita de controlul judiciar al judecatorului sindic, va asigura corectitudinea lor si un cadru mai securizant pentru participantii la procedura.
O prevedere de asemenea importanta, in cazul intrarii in faliment prin esuarea reorganizarii, este revenirea la tabelul definitiv a tuturor creantelor impotriva debitorului si renasterea creantelor reduse prin plan. Astfel este descurajata propunerea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de asa-numitul hair-cut al creantelor.
Nu in ultimul rand, un pas inainte este si introducerea in Lege a unor mecanisme clare si eficiente pentru protejarea creantei finantatorilor din perioadele de observatie si reorganizare, mecanism cunoscut sub denumirea de new money priviledge. Aceasta prevedere este un foarte mare progres legislativ, cu efecte pozitive asupra mediului de afaceri.
CITR actioneaza ca liant intre debitoare si ceilalti participanti in procedura. Cu o echipa de peste 110 de specialisti, 40 practicieni in insolventa si 12 echipe de lucru, CITR a gestionat procedura insolventei a peste 750 de societati comerciale si este reprezentat la nivel national. Expertiza acopera arii de activitate ca: agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extracţia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate. CITR este parte a CITR Group, un grup de societati specializat in identificarea de solutii personalizate pentru companiile in dificultate.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz