Companii Interviuri Tech

Inovație locală, succes global

22 iun. 2020 4 min

Inovație locală, succes global

Reading Time: 4 minute

Conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, internetul lucrurilor, Industria 4.0. sau inteligența artificială sunt doar câteva exemple din portofoliul curent al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Dennis Raabe, Director al Centrului  de Inginerie Bosch din Cluj, arată cum echipa care a crescut de la 45 la 800 de oameni s-a impus pe plan local și global.

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a fost înființat în 2013, iar din 2015 ați preluat conducerea. Ce proiecte dezvoltați la Cluj?

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a fost înființat în 2013 ca parte integrantă a rețelei globale de inginerie Bosch. Ne mândrim cu o echipă specializată în inginerie de soft­ware, hardware și inginerie mecanică, ingineria fiabilității și a calității, dar și în planificarea vânzărilor în domeniul mobilității, oferind astfel clienților noștri interni și externi o gamă complexă de produse și servicii. Cu ajutorul colegilor din alte centre de dezvoltare, al colegilor din fabrica Bosch din Cluj și, bineînțeles, al tehnologiilor Bosch de ultimă oră, dezvoltăm soluții și servicii prin care definim viitorul mobilității. Mai mult decât atât, dezvoltăm software și algoritmi pentru produsele și serviciile noastre care vizează domeniile electrificării, conducerii automatizate și conectivității. Lucrăm intens la o serie de proiecte foarte interesante, direct relaționate cu mobilitatea viitorului. Conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, Internetul lucrurilor, Industria 4.0, inteligența artificială, securitatea cibernetică, analiza datelor și gestionarea big data reprezintă competențe-cheie pentru succesul nostru, reprezentând doar câteva exemple din portofoliul curent al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Spre exemplu, inginerii noștri specializați pe segmentele de hardware și mecanică proiectează și dezvoltă produse dedicate industriei auto și multimarket, iar accesul la cele mai avansate tehnologii Bosch ne permite dezvoltarea și livrarea de produse de înaltă calitate, fie prin proiectare de hardware și plăci cu circuite printate (PCB) pentru unitățile de control ale motorului, fie prin personalizarea designului mecanic pentru sistemul de direcție.

“Cu ajutorul colegilor din alte centre de dezvoltare, al colegilor din fabrica Bosch din Cluj și, bineînțeles, al tehnologiilor Bosch de ultimă‑oră, dezvoltăm soluții și servicii prin care definim viitorul mobilității.”

Clujul este văzut ca un un mini-Silicon Valley, cum a contribuit Bosch la dezvoltarea comunității de IT locale?

Povestea Centrului de Inginerie este despre oameni. Este despre cei peste 800 de angajați care au dezvoltat și implementat cu succes, responsabilitate și pasiune, sute de proiecte. Este despre laboratoarele de ultimă generație din centrul orașului Cluj-Napoca, dar și despre cele din localitatea Jucu, despre bune practici, despre leadership și relații interumane, despre dorința de a lăsa în urmă ceva care să dureze o viață. În ultimii cinci ani s-au schimbat foarte multe lucruri. De la numărul de angajați, complexitatea și amploarea proiectelor pe care le gestionăm, până la atmosferă. Îmi amintesc că, în perioada transferului de responsabilitate, purtam costum și cravată, două dintre elementele care făceau parte din ținuta standard la Bosch. La vremea aceea, echipa centrului era formată din 45 de colegi tineri, deschiși și dornici să își arate potențialul. Încă din prima clipă am fost impresionat de interesul și pasiunea cu care au gestionat fiecare proiect, de timpii rapizi de reacție și implicarea totală a echipei. Cred că aceste trăsături au contribuit la crearea unui partneriat durabil și la ceea ce astăzi am putea numi povestea de succes a Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Centrul de Inginerie din Cluj nu ar fi atins perfomanțele actuale fără aportul și contribuția echipei. La scurt timp după relocarea la Cluj, am realizat potențialul enorm al centrului și am început să gândesc planurile și acțiunile viitoare la o scară mult mai largă. Mi-am dorit, pentru colegii noștri care lucrează pe partea de software, un campus în oraș. O locație centrală, unde să putem lucra în propria clădire de ultimă generație și să arătăm Clujului că suntem aici pentru a rămâne. A fost un plan îndrăzneț, un drum pe care l-am parcus, pas cu pas, alături de o echipă extrem de motivată. Anul acesta vom inaugura oficial propria clădire de birouri a Centrului de Inginerie Bosch din Cluj unde vor lucra aproximativ 500 de colegi.

Cât de important este leadership-ul în atragerea și menținerea talentelor în IT?

Este esențial să avem o viziune comună și să conlucrăm pentru a o îndeplini. Schimbările și provocările sunt binevenite, deseori firești, iar împreună, cu încredere și comunicare transparentă le putem depăși. Există, în România, o zicală interesantă: “Ai intrat în horă, joacă!”. Cred că se potrivește și în activitatea noastră. Am convingerea fermă că un lider are menirea de a-și susține permanent echipa și de a se asigura că angajații găsesc valoare în munca lor și, la rândul lor, sunt convinși că eforturile lor contribuie la perfomanțe extraordinare în domeniile în care activează. Un bun prieten român m-a întrebat în urmă cu câteva săptămâni ce înseamnă pentru mine Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, iar răspunsul meu a fost următorul: Libertatea și posibilitatea de a crea ceva durabil, care se reflectă în fericirea colegilor noștri. Asta înseamnă Centrul de Inginerie din Cluj pentru mine.

Cum au evoluat parteneriatele cu universitățile din Cluj-Napoca și cu liceele cu care dezvoltați proiecte de educație?

Anul 2019 a fost unul foarte dinamic pentru Centrul de Inginerie, iar acest dinamism s-a resimțit și în sfera parteneriatelor noastre din domeniul educației. Alături de partenerii noștri locali din mediul academic, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai, am demarat noi programe de tip working student, programe de masterat și cursuri universitare. Vorbim despre programe pentru studenți, dar și despre programe educaționale pentru liceeni și elevi – DpIT, Hour of Code, Kids in Tech. În 2019, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, un nou program de masterat, intitulat Sisteme de management și control al vehiculelor. De asemenea, a fost lansată și cea de-a doua ediție a masteratului Sisteme și structuri electrice avansate, o inițiativă derulată alături de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul aceleiași universități. Tot anul trecut, am dezvoltat și lansat alte două noi cursuri universitare la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Nu am uitat nici de studenții Facultății de Inginerie Mecanică, pentru care, împreună cu partenerii noștri de la Universitatea Tehnică, am demarat un nou program de tip summer school. Anul acesta, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai a lansat un nou program de masterat – Calcul de înaltă performanță și analiza volumelor mari de date. Continuăm, desigur, și cele două programe de masterat amintite mai sus, dar și cele trei cursuri universitare în curs de desfășurare: Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome, Introducere în sisteme automatizate de asistență a conducătorilor auto și Metode de dezvoltare software pentru industria auto și programul școlii de vară dedicat studenților înscriși la Facultatea de Inginerie Mecanică din cardul UTC. Plănuim ca în 2020 să oferim 50 de burse studenților cu rezultate deosebite.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: