Inovatia, motorul economiei
Reading Time: 2 minuteCifra de afaceri a MB Telecom a inregistrat o crestere de peste 700% dupa 2008, urmare a introducerii in piata a tehnologiilor inovative Roboscan, a declarat Adrian Bizgan (foto), Research & Development Director al MB Telecom, la Ziua Inovatiei.
MB Telecom este singura companie din lume care a castigat de doua ori Marele Premiu al Salonului de Inventii de la Geneva, în 2009 si 2013 pentru tehnologiile Roboscan.
“O crestere a cheltuielilor de cercetare dezvoltare cu 0,1% din PIB ar putea sa creasca veniturile PIB cu aproximativ 1,2% pe termen lung”, a declarat Adrian Bizgan, citand un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Reprezentantul MB Telecom a aratat ca, potrivit DG Enterprise Innovation scoreboard, Romania este in categoria inovatorilor modesti (G1), categorie in care inovatia este mult sub media UE27.
Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania sunt in categoria inovatorilor moderati (G2), unde inovatia este sub media UE27, iar Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Franta, Irlanda, Olanda, Slovenia si UK (G3) sunt aproape de media UE27 in ceea ce priveste inovatia.
Liderii inovatiei (G4) sunt: Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia, in aceste tari inovatia fiind mult peste media UE27.
Ce inseamna acest lucru? Un studiu european indica o corelare semnificativa intre valoarea adaugata obtinuta de o tara, adica productivitate si categoria de inovatie din care face parte, a explicat Adrian Bizgan.
“Liderii inovatiei – Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia – progreseaza cel mai mult atat in generarea de valoare adaugata bruta in PIB cat si in scaderea ratei somajului pe perioada de recuperare imediat dupa criza”, a spus reprezentantul MB Telecom.
Astfel, inovatia se transforma in performanta economica, astfel ca in cazul liderilor inovatiei in Europa (G4) performanta este cu 20% peste media EU27. Categoria a 2-a a inovatorilor in Europa (G3) sunt cu 10% sub media EU27, categoria inovatorilor moderati (G2) este cu 50% sub media EU27, in timp ce performanta inovatorilor modesti (G1) este cu mai mult de 50% sub media EU27.
Grupul celor mai inovative tari din Europa (Danemarca, Finlanda, Suedia, Elvetia) investesc anual in cercetare dezvoltare 3,41% din PIB, insa Adrian Bizgan a tinut sa sublinieze ca 74 % din totalul investitiilor in C&D (2,2% din PIB) vin din sectorul privat.
Bizgan a amintit ca strategia europa 2020 urmareste cresterea economica inteligenta, durabila si inclusiva si dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare, iar atingerea acestor obiective presupune ca 3% din PIB-ul UE trebuie sa fie investit in cercetare si dezvoltare (C&D).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz