Sustenabilitate

Ingrediente pentru viitor: Sol și Suflet

28 iun. 2024 3 min

Ingrediente pentru viitor: Sol și Suflet

Reading Time: 3 minute

În 2021, Institutul de Cercetare în Permacultură din România și Kaufland România lansau proiectul Sol și Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă din România.  Trei ani mai târziu, Ferma Sol și Suflet, un pionier în agricultura regenerativă din România, a ajuns la un model de producție autosustenabil.

Ferma Sol si Suflet 2

Cu un suport financiar de 1,25 milioane de lei din partea Kaufland România, oameni dedicați și o ajustare constantă a planurilor, cu multă inovație și cercetare, proiectul este astăzi un exemplu nu doar pentru România, ci și unul dintre puținele de acest fel din lume.

Ferma Sol si Suflet 3

Sol și Suflet se bazează pe principiile agriculturii regenerative, un sistem care prioritizează sănătatea solului și biodiversitatea. Prin practici precum rotația culturilor, compostarea și utilizarea îngrășămintelor naturale, ferma produce legume de cea mai înaltă calitate, fără a compromite mediul înconjurător. Multe dintre produse sunt rotite în tabele și planificări amănunțite înainte să încolțească în solul fertil din localitatea Vlădeni, județul Dâmbovița.

Ferma Sol si Suflet 4

În luna mai, echipa Biz a petrecut o zi la ferma Sol și Suflet, unde i-a întâlnit pe artizanii ideii, Ionuț Bădică, cofondatorul Institutului de Cercetare în Permacultură, și pe Alex Tudose, managerul fermei, dar și pe Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland România și Republica Moldova. Ei au urmărit în ultimii trei ani ca ideea să prindă aripi și să devină autosustenabilă. Pe lângă producția de legume, ferma funcționează și ca centru educațional, oferind programe de internship și voluntariat pentru noile generații de fermieri și pasionații de agricultură regenerativă. Cunoștințele dobândite în urma cercetărilor derulate la fermă sunt disponibile gratuit în cadrul unei biblioteci de resurse educaționale online.

Cu aproximativ 200 de clienți care-și programează livrările prin site-ul solsisuflet.ro, ferma are acum ingredientele succesului. Ferma Sol și Suflet cultivă circa 50 de soiuri de legume pe tot parcursul anului, furnizând săptămânal produse proaspete.

Cum ajungi pionier în agricultura regenerativă

Ionut Badica, Sol și Suflet

După trei ani de inovație și cercetare, Ferma Sol și Suflet, un pionier în agricultura regenerativă din România, a ajuns la un model de producție autosustenabil. Ionuț Bădică, managerul de proiect al fermei Sol și Suflet și președintele Asociației Institutul de Cercetare în Permacultură din România, spune cum s-a ajuns de la idee la acest model autosustenabil… mai mult

Crescut pentru o agricultură sănătoasă

Alex Tudose, Sol și Suflet

Alex Tudose este primul angajat cooptat în proiectul Sol și Suflet, dar legăturile lui cu agricultura sustenabilă și Ionuț Bădică, managerul de proiect, au o istorie mult mai îndelungată. Azi, este managerul fermei din Vlădești, județul Dâmbovița. El ne arată cum, prin abordarea inovatoare și activitățile conexe de cercetare și educație, ferma Sol și Suflet se profilează ca un potențial model de urmat și deschide calea către o agricultură mai durabilă, mai echilibrată și mai prietenoasă cu natura în România… mai mult

Un vis sustenabil împlinit

Katharina Scheidereiter, Kaufland

Sprijinirea producătorilor locali este parte integrantă din strategia Kaufland, dar implicarea în ferma Sol și Suflet are și o componentă de educație, pentru formarea noilor generații de agricultori interesați de sustenabilitate, spune Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România și Republica Moldova… mai mult

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 384 (16 iunie – 16 iulie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: