Finanțe Stiri

Inflatie negativa, prima oara dupa 1989

10 iul. 2015 2 min

Inflatie negativa, prima oara dupa 1989

Reading Time: 2 minute

Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Fata de luna precedenta, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe cand marfurile nealimentare au fost mai scumpe in iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar şi malaiul (-12%) şi laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.

Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile au coborat cu 0,9% fata de iunie 2014.

„Incepand cu data de 1 iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilori. Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca -3,5 puncte procentuale (calculata ca diferenta intre IPC şi IPC la taxe constante, indicele din urma fiind calculat aplicand cota de TVA de 24%, valabila in perioada de baza, la preturile lunii iunie fara noua cota de TVA) din scaderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%”, se arata in comunicatul INS.

Fata de iunie anul trecut, preturile alimentelor s-au redus cu 6,44%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Ponderea marfurilor şi serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse in intervalul 0%-2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile şi serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 20,9%.

„Creşterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2014 – iunie 2015) fata de precedentele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,7%. Determinata pe baza IAPC, creşterea este de 1%”, se arata in comunicat.

Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut in iunie preturi mai mici cu 6%. Pe de alta parte, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat marti ca datele asupra inflatiei pentru iunie vor indica o reducere a preturilor de peste doua puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, in timp ce indicele anual va cobori sub -1%.

„Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie şi o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care in prezent este la 1 şi ceva la suta (1,2% in mai – n.r.), probabil se va duce la minus unu şi ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie”, a declarat Isarescu.

Guvernatorul a reiterat explicatia ca deflatia inseamna scaderea continua a preturilor, care determina reducerea consumului, insa a aratat ca in Romania consumul creşte anual cu 6%-7%.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: