Antreprenori Analize Tech

Inflația lovește în startup-uri

1 aug. 2022 4 min

Inflația lovește în startup-uri

Reading Time: 4 minute

Activitatea de finanțare a startup-urilor s-ar putea diminua în a doua parte a anului având în vedere nivelul ridicat al inflației, așteptările ridicate ale fondatorilor în privința evaluării companiilor și evoluția negativă a marilor burse.

de Ovidiu Nicolae

Situația dificilă se vede deja în valorile de finanțare la nivel global. În trimestrul al doilea din 2022, finanțările acordate startup-urilor la nivel global au fost de 120 de miliarde de dolari, fiind cel mai slab trimestru de la începutul anului 2021, arată un raport Crunchbase. Scăderea a fost de 27% față de ­trimestrul similar al anului trecut. Însă trebuie subliniat că anul trecut a fost unul al recordurilor pentru finanțarea ecosistemului de ­startup-uri.

Provocarea inflației comună pentru marile economii, dar și pentru piața emergentă a României, a pus în așteptare investitorii care urmăresc în primul rând evoluția pieței de acțiuni.

Marius Ghenea Catalyst Romania

„Din păcate, dacă vorbim despre ecosistemul de startup-uri, deși sunt companii mult mai mici și, în multe cazuri, mult mai agile față de companiile mari, startup-urile trebuie evaluate tot pe principii de ‘peer-groups’ și luând ca «benchmark» (etalon – n.r.) companiile similare listate pe burse. Din acest punct de vedere, teoretic, toate fondurile seed sau venture capital (VC) ar trebui să se abțină de la a face investiții în acest moment.”

Marius Ghenea, managing partner al fondului Catalyst Romania

La nivel local, principalul indice BET al Bursei de Valori București (BET) avea o scădere de 5,83% de la începutul anului până în 7 iulie. La nivel european, indicele ­Euronext 100 a scăzut de la 1.372 de puncte la începutul anului până la 1.143 de puncte pe 6 iulie.

Pe piața americană, indicele S&P 500 a înregistrat o scădere de la 4.793 de puncte la începutul lui 2022 până la 3.897 de puncte în 7 iulie. Scăderile pe linie au venit pe fondul temerilor investitorilor că măsurile băncilor centrale de creștere a dobânzilor cheie pentru reducerea inflației ar putea aduce recesiunea.

În schimb, Ciprian Man, cofondator, Growceanu Angel Investment, susține că pentru investitori condițiile mai neprielnice reprezintă de fapt o oportunitate. Aceștia pot identifica startup-urile valoroase și în același timp să obțină reduceri la evaluarea acestora.

Încetinirea pieței de finanțare a startup-urilor este de așteptat și în Europa, implicit și în România ca un inflației și dobânzilor în creștere la care se adaugă și criza în Ucraina. „Deși există un volum semnificativ de fonduri disponibile în piață, investitorii tip VC ar putea evita să facă investiții pe termen scurt din cauza incertitudinilor. Fintech, healthtech și energia alternativă vor fi sectoarele cu interes ridicat din partea investitorilor în regiune pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului”, notează într-un raport experții firmei de servicii profesionale KPMG.

Încă din luna mai, Y Combinator, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Silicon Valley, le cerea fondatorilor de startup-uri să reducă din costuri și să aibă în vedere supraviețuirea timp de 24 de luni într-un scenariu în care nu atrag finanțări noi. Fondul puncta că fondurile VC alocă mai puțin capital în perioadele cu scădere economică. De aici rezultă mai puțină competiție între investitori, ceea ce reduce evaluarea startup-urilor și diminuează cuantumul finanțărilor. Printre cele mai vulnerabile startup-uri sunt cele cu cheltuieli mari și capacitate de generare de venituri pe termen lung.

Provocări pentru fondatorii de startup-uri

Ghenea subliniază că fondatorii trebuie să fie conștienți că nu se vor mai face la fel de multe investiții și runde de finanțare ca anul trecut sau în prima parte a lui 2022. Însă el este convins că nu vom asista la o înghețare totală a acestei activități.

„Va fi însă o scădere atât ca volume, cât și ca evaluări, iar fondatorii vor analiza și vor decide cu privire la cea mai bună rută de urmat în acest context. Desigur că, dacă vorbim despre companii «default-alive» (pe calea profitabilității cu actualele resurse – n.r.), recomandarea ar fi să meargă în perioada următoare într-un mod «bootstrapped» (finanțare fără surse externe – n.r.) și să nu ridice noi runde. Dar companiile «default-dead» (cu venituri insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor – n.r.), așa cum sunt majoritatea startup-urilor de tehnologie, au nevoie de finanțare, iar pentru acestea, recomandarea ar fi să o caute și să o obțină (evident nu în orice condiții), cât mai repede”, a subliniat Ghenea.

Deși activitatea de finanțare s-a diminuat deja în T2, o evoluție pozitivă s-a înregistrat pe zona de seed, unde a fost o creștere anualizată de 9% până la 9,1 miliarde de dolari, potrivit Crunchbase. Acest lucru indică o încredere crescută a investitorilor în startup-uri cu potențial care caută să obțină o primă rundă de finanțare consistentă.

Man sugerează că tendința startup-urilor de a-și reduce evaluarea nu se resimte decât puțin la nivel local. „Desigur că antreprenorii preferă să-și poziționeze companiile ca fiind rezistente la inflație și la tendințele restrictive. Dar investitorii trebuie să fie atenți la ce fel de companii se uită: cu cât propunerea de valoare este mai îndepărtată în viitor, dar reală și uriașă (precum e cazul companiilor deep tech), cu atât mai puțin relevantă este situația curentă”, a conchis el.

Ilustrație: 63989417 © Jitkoff | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 365 (18 iulie – 15 septembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: