Analize

Incursiune in viitor

20 iul. 2011 5 min

Incursiune in viitor

Reading Time: 5 minute

Pregatiti-va pentru o tehnologie disponibila ca serviciu, cu care sa interactionam natural prin atingere, gesturi si voce. Microsoft lucreaza pentru un viitor in care utilizatorul este centrul universului high tech.

FOTO (de la stanga la dreapta): Bogdan Voicu – Director Public Sector Microsoft Romania, Ronald Binkofski – Director General Microsoft Romania, Sorin Eftene – Director Enterprise & Partners Group Microsoft Romania, Mihai Iordache – Director Small and Medium Solutions and Partners, Microsoft Romania

Suntem tot mai inconjurati de tehnologie, iar viitorul va fi unul in care aceasta va fi parte integranta a fiecarui aspect al vietii noastre, dar intr-un mod mult mai putin intruziv decat o face astazi. Miniaturizarea, transferul de date tot mai rapid, suprafetele inteligente, interfetele tot mai simple si punerea tuturor informatiilor in contextul real in care ne aflam in orice moment ne vor ajuta sa folosim tehnologia fara sa ne mai gandim la ea. Este o evolutie fireasca. Dupa cum spune Craig Mundie, Chief Research and Strategy Officer la Microsoft, tehnologia incepe tot mai mult sa se comporte la fel cum o facem noi, utilizatorii. Asa a aparut asa-numita NUI (natural user interface), domeniu in care gigantul din Redmond investeste de ani buni. Un exemplu al rezultatelor deja obtinute este Kinect pentru Xbox 360, care incorporeaza nu doar controlul cu ajutorul gesturilor si al vocii, ci si recunoasterea faciala. Dispozitivul recunoaste utilizatorul, ii intelege vocea, identifica miscarile mainii si schimba lumea jocurilor video.

O lume tot mai deschisa

Dar potentialul de dezvoltare este urias si depaseste cu mult simpla joaca, avand aplicatii inclusiv in domenii precum cel medical, mai ales in ceea ce priveste prezenta la distanta a medicilor in zone greu accesibile, izolate sau unde nu exista asistenta medicala. Ne putem imagina o lume in care doctori de pe continente diferite comunica si conversatia e tradusa in timp real, permitand colaborarea pentru stabilirea unui diagnostic rapid si precis. Sau in care o excursie in Valea Regilor din Egipt poate avea loc virtual cu ajutorul tehnologiei 3D, imbogatind experienta invatarii istoriei sau geografiei intr-un mod mult mai interactiv si imersiv.

De altfel, Microsoft se declara incantata de modalitatile inovatoare in care tehnologia este folosita de dezvoltatori, studenti si cercetatori pentru aplicatii in segmente dintre cele mai diverse. „Combinand inputurile senzoriale cu elemente de constientizare contextuala, localizare, informatiile despre mediul in care ne aflam, simularile 3D si altele, prevedem un viitor in care tehnologia devine aproape invizibila”, se arata intr-un articol de pe blogul oficial al Microsoft. Un sondaj recent realizat in randul a 6.000 de persoane din sase tari arata ca, desi doar jumatate dintre respondenti cunosteau diversele aplicabilitati ale NUI, aproape 90% dintre ei cred ca tehnologiile intuitive si naturale nu sunt o moda trecatoare, ci vor popula lumea din jurul nostru in viitor. Desigur, asta nu inseamna neaparat disparitia laptopurilor si/sau a desktopurilor. Este destul sa ne uitam la ce se intampla pe piata internationala de PC-uri, dar si in Romania: cota de piata a desktopurilor a scazut, dar a ajuns la un nivel sub care putin probabil ca va cobori, din motive evidente – exista o cerere de desktopuri in zone dedicate cum ar fi statii de lucru puternice, zona de gaming, frontdesk etc. Avand in vedere si ascensiunea fulminanta a telefoanelor inteligente si a tabletelor, integrarea si oferirea unei experiente cat mai unitare de la un dispozitiv la altul vor deveni esentiale.

Oficialii companiei Microsoft spun ca deja putem vorbi de o experienta integrata pe diversele dispozitive – folosind Office Mobile se pot accesa documente ce apoi pot fi editate pe calculator, se pot accesa date organizationale folosind o gama larga de dispozitive, fie ele mobile, statii de lucru sau terminale. Experienta unificata indiferent de statia de lucru din cadrul organizatiei la care ne logam este posibila datorita noilor functionalitati de virtualizare a aplicatiilor (Microsoft Application Virtualization) si a statiilor de lucru (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization, Microsoft Virtual Desktop Infrastructure), ce permit unui angajat sa aiba aceleasi aplicatii indiferent de calculatorul de pe care se logheaza. Pasul urmator este o si mai mare integrare – accesul la aplicatii HTML5 de pe dispozitive multiple (telefoane mobile, dispozitive touch, PC-uri, terminale) prin intermediul unor interfete unificate, familiare.

Ce e nou la Windows 8

Si ce interfata mai familiara pentru un utilizator de computer decat cea de Windows? A insotit utilizatorii in timpul dezvoltarii pietei de computere personale, ne-a fost alaturi cand a explodat internetul, acum se schimba pentru noile evolutii tehnologice. Din punctul de vedere al Microsoft, Windows 8 va fi un sistem de operare complet reproiectat, de la chip la interfata. Un PC cu Windows 8 inseamna un nou tip de dispozitiv, ce variaza de la ecrane mici touch-only la ecrane mari, cu sau fara tastatura si mouse.

Compania a prezentat cateva detalii la Conferinta D9. Regasim meniul bazat pe tile-uri, pe care l-am cunoscut odata cu lansarea Windows Phone 7, ce permite lansarea rapida a aplicatiilor cu ajutorul unui afisaj usor de personalizat si scalabil. Ecranul va prinde viata cu ajutorul asa-numitelor „live tiles”, cu notificari ce arata informatii din aplicatii (vreme, mesaje noi etc.), avand in acelasi timp posibilitatea de a redimensiona si a lipi de margini o noua aplicatie pentru un multitasking eficient. Vorbim despre o multitudine de aplicatii conectate la web sau bazate pe web ce folosesc HTML5 si JavaScript ce au acces la intreaga putere a PC-ului, precum si despre navigare pe internet bazata pe functionalitatile de touch ce folosesc intreaga putere de accelerare de hardware din Internet Explorer 10. Trebuie mentionat ca, desi noua interfata este proiectata si optimizata pentru touch, ea functioneaza la fel de bine cu un mouse si cu o tastatura.

Viitorul inseamna nu doar revolutie, ci si o evolutie continua. Fiecare pas este important, fiindca deschide noi optiuni ce pot fi fructificate in moduri la care nici nu ne gandim. Tehnologia care deja ne inconjoara va fi tot mai bine integrata in obiectele si suprafetele din jurul nostru, cu scopul sa ne ajute sa traim mai bine, prin eficienta si acces rapid la informatie.

Windows 8

Windows 8 va fi un sistem de operare complet reproiectat, de la chip la interfata. Un PC cu Windows 8 inseamna un nou tip de dispozitiv, ce variaza de la ecrane mici touch-only la ecrane mari, cu sau fara tastatura si mouse.

Kinect

Incorporeaza nu doar controlul cu ajutorul gesturilor si al vocii, ci si recunoasterea faciala. Dispozitivul recunoaste utilizatorul, ii intelege vocea, identifica miscarile mainii si schimba lumea jocurilor video.

Windows Phone

Meniul in tile-uri grupeaza aplicatiile si informatiile in hub-uri, categorii cum ar fi Persoane, Muzica, Fotografii, Jocuri, Birou, la care se ajunge in foarte putini pasi in orice moment.

Proiecte Microsoft Research

Skinput

Uitati de mouse sau tastatura. Iata o tehnologie care permite folosirea pielii ca suprafata de input. Cu ajutorul unui mic dispozitiv purtat pe o bratara, atingerile de pe antebrat pot deveni comenzi pentru un MP3 player, un telefon mobil sau chiar pentru un joc.

LightSpace

Iata un instrument cu ajutorul caruia sa putem „lua” obiecte virtuale ca sa le ducem de pe o suprafata pe alta. LightSpace „transporta” documente, fisiere si orice obiecte digitale.

3D Scanning

Cu ajutorul unei camere digitale normale, pot fi create modele 3D realiste. Modelele sunt stocate in cloud si pot fi vizualizate cu un browser de inter-net pe PC, tableta sau telefon mobil.

http://research.microsoft.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: