Încă patru fonduri de capital de risc primesc 80 mil. EUR în a doua serie de alocări aprobate pentru investiții de capital prin PNRR
Reading Time: 3 minuteÎn ședința de lucru din 8 mai, Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea a încă patru fonduri de investiții care vor primi alocări prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.
Investiții de 80 de milioane de euro
Innova/7, Booster Capital, GapMinder II și Morphosis Capital II vor primi investiții din PNRR în valoare de până la 80 mil. EUR, la care se vor adăuga finanțări proprii ale managerilor de fond și ale altor investitori privați sau instituționali. Conform direcțiilor de investiții individuale, care urmează strategia extinsă de investiții a instrumentului de capital de risc al PNRR, cele patru noi fonduri urmează să sprijine minim 30 de companii aflate în dezvoltare, dar și start-up-uri care operează în domenii precum: tehnologie, producție, FMCG, servicii pentru firme și populație, sănătate.
Referindu-se la aprobările acordate, doamna Csilla Hegedϋs, secretar de stat în cadrul MIPE și președinte al Comitetului de Investiții a declarat: „Comitetul de Investiții confirmă, prin deciziile luate, prioritatea acordată investițiilor în economia românească, creșterii companiilor românești și creării unui ecosistem favorabil dezvoltării capitalului românesc. Alocările aprobate contribuie, în același timp, la îndeplinirea jaloanelor fixate pentru această investiție finanțată în cadrul PNRR.”
În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.
Fondul European de Investiții este o instituție financiară europeană, parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea FEI este de a contribui la atingerea obiectivului Uniunii Europene de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa. FEI sprijină IMM-urile să acceseze finanțare, să crească, să inoveze, să se digitalizeze și să fie competitive în economia „verde”. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garanții și instrumente de microfinanțare, utilizând atât resurse proprii, cât și fonduri încredințate (între alții) de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții sau statele membre ale Uniunii Europene.
Planul Național de Redresare și Reziliență, aprobat în octombrie de Consiliul Europei, are un buget total de 29,2 miliarde euro. România va putea obține din partea Uniunii Europene 14,2 miliarde euro sub formă de finanțări nerambursabile și 14,9 miliarde euro sub forma de împrumuturi prin PNRR în cadrul Mecanismului pentru Redresare și Reziliență. Această finanțare va sprijini implementarea măsurilor esențiale în materie de investiții și reforme cuprinse în PNRR și va contribui în mod crucial la ieșirea României mai puternică din criza actuală.
PNRR se bazează pe șase piloni, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Uniunii Europene, respectiv: tranziția verde, transformare digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliența și politici pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, sănătatea, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice.
Componenta 9 a PNRR, denumită „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”, include o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România, între care și „Investiția 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”. Investiția 2 include mai multe subcomponente sub formă de instrumente financiare, în valoare totală de 1,25 miliarde euro, inclusiv crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru Redresare, cu o alocare de 400 milioane euro.
Mecanismul de Redresare și Reziliență este instrumentul principal al inițiativei NextGenerationEU (Următoarea Generație UE), care va furniza până la 800 de miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga Uniune Europeană. PNRR face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziției verzi și a celei digitale, precum și să consolideze reziliența economică și socială și coeziunea pieței unice.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz