În ritm de business
Reading Time: 3 minutePetrece în medie opt ore pe zi în jurul proiectelor sale muzicale. Când nu este înconjurat de muzică, Zoli Toth este antreprenor, dar se implică și în diferite cauze sociale care au legătură cu mediul și cu copiii din România.
Când și cum ai descoperit pasiunea pentru muzică?
Provin dintr-o familie de muzicieni unde muzica se mânca pe pâine. Am trăit înconjurat de muzică corală și de sunetele fascinante ale pianului, de varietatea coloristică a orchestrei simfonice și de costumele vii ale personajelor de operă. Totul a început cu studiul pianului la vârsta de cinci ani. Am terminat Academia de Muzică din Cluj-Napoca, secția Percuție, specializarea solist instrumentist și profesor muzică de cameră. N-am terminat de studiat, chiar și în ziua de azi petrec în medie opt ore pe zi în jurul proiectului meu.
Ce planuri ai în ceea ce privește cariera muzicală?
În momentul de față sunt angrenat în trei proiecte foarte mari. Proiectul solo Home Alone, ansamblurile de percuție Cantus Mundi și Ecofrecvența, cea mai longevivă emisiune radio din România dedicată mediului.
Cum a luat naștere ideea din spatele Home Alone?
Am fost fascinat încă de foarte tânăr de muzica electronică, de show-urile lui Jean-Michael Jarre, de flexibilitatea pe care ți-o oferă muzica electro, dar și de sunetele pe care le emit sintetizatoarele. Așa că m-am gândit cum ar fi la un moment dat să combin instrumente de percuție neconvenționale, cu vibrafonul, sintetizatoare analogice și digitale, toate procesate de efecte speciale. Și asta am făcut. Timp de doi ani am investit în instrumente de o calitate foarte bună, în cursuri specializate pe muzică electro și m-am apucat de produs muzică nouă. Am compus, studiat și învățat timp de doi ani câte opt ore pe zi. Odată ce am avut muzica am apelat la Alin Popa pentru partea de light design. Așa s-a născut primul concert Home Alone. O provocare mare a fost ca acest proiect să fie foarte ușor de transportat și de montat. De-a lungul timpului am întâmpinat de multe ori bariere din cauza setup-ului. Astăzi Zoli Toth Home Alone se montează și demontează foarte rapid și nu necesită mult spațiu. Probabil numărul de concerte mare într-un timp scurt se datorează și acestui lucru.
Ce a însemnat pentru tine apariția pe scena Festivalului George Enescu?
Am avut ocazia să cânt în Festivalul Enescu la trei ediții. De fiecare dată am cântat alt repertoriu și în altă formulă. Când ajungi să cânți la Enescu este o confirmare a faptului că îți faci treaba bine. Aplauzele celui mai exigent public din România îți dau aripi și forța să mergi mai departe. De abia aștept să cânt muzică electro la Enescu.
Nu multă lume știe despre tine că ești un antreprenor de succes. Care sunt principalele provocări cu care te confrunți ca antreprenor în acest domeniu?
În cea mai mare parte a vieții mele am fost antreprenor. Mi‑am dat seama repede că pentru profilul meu de artist încă nu s-a găsit angajator la stat. După ce m-am lovit de câteva situații din care nu am ieșit în avantaj, a trebuit să mă pun cu burta pe carte și să învăț tainele industriei muzicale. Ăsta este și secretul datorită căruia pot să colaborez astăzi cu impresari, manageri etc. Înțeleg foarte bine ce trebuie să fac și ce să cer, până unde pot să întind coarda, ce se poate și ce nu, dar mai ales care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a avea succes. Pentru cei care nu înțeleg aceste lucruri este mai complicat, multe proiecte mor sau nu se dezoltă suficient.
Ești unul dintre artiștii care se implică în diferite cauze sociale. Cum alegi cauzele în care să te implici și de ce alegi să te implici?
Am ales să sprijin proiecte legate de mediu pentru că înțeleg binișor fenomenul, dar de când sunt tată am fost implicat și în proiecte sociale care au legătură cu copiii din România. Mă interesează mesajul transmis, cauza, dar mă uit foarte atent și la planul de bătaie pe termen lung al celor care sunt implicați în proiect. De multe ori, idei foarte bune mor în fașă pentru că nu sunt implementate bine.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz