În culisele unei premiere bancare
Reading Time: 3 minuteÎn Europa, obligațiunile ipotecare asigură aproape o treime din totalul creditării ipotecare. În România, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare lansată de Alpha Bank a fost listată la BVB la finalul lunii iunie. Sergiu Oprescu, președinte executiv la Alpha Bank Romania, ne-a spus care sunt avantajele acestei listări pe bursele de la București și din Luxemburg.
Ce înseamnă pentru piața din România prima emisiune de obligațiuni ipotecare?
Emisiunea de obligațiuni ipotecare lansată recent de Alpha Bank constituie o premieră pentru sectorul financiar-bancar din România. Pentru mine reprezintă un eveniment emoționant, pentru că urmăresc acest subiect de foarte mulți ani, din 2001, când Alpha Bank acorda primul credit imobiliar din România. Încă de atunci anticipam că va veni și momentul când finanțarea pe termen lung a creditării ipotecare se va face prin obligațiuni ipotecare, instrumente financiare moderne, dar cu tradiție în Europa, unde asigură aproape o treime din totalul creditării ipotecare. Există țări, precum Danemarca, care finanțează toate creditele ipotecare prin aceste obligațiuni. România intră astăzi în rândul țărilor europene care pot finanța creditele ipotecare printr‑un astfel de instrument.
Ce avantaje aduce listarea și la BVB, și la Bursa de Valori din Luxemburg?
Pentru noi, faptul că am reușit să facem listarea emisiunii de obligațiuni și la bursa din Luxemburg și la bursa din București înseamnă încă un obiectiv împlinit, pentru că ne-am propus să aducem pe piața de capital din România cât mai multe instrumente financiare cu care de fapt accesăm economisire externă și o aducem în țară, pentru a putea fi plasată aici în condiții bune. Altfel spus, aceasta reprezintă o modalitate prin care putem atrage bani pe termen lung, pe care să-i plasăm în România, tot pe termen lung, în credite ipotecare. În plus, aceste noi instrumente realizează eliminarea riscului de diferență de maturitate între resurse și finanțări. Noi avem o creditare ipotecară pe termen lung, de 25-30 de ani, finanțată preponderent cu depozite pe termen scurt, ceea ce din punctul de vedere al mecanicii administrării activelor și pasivelor nu este o situație dezirabilă. În mod normal, ai vrea să poți să finanțezi active pe termen lung, cu pasive pe termen lung. Obligațiunile ipotecare ne permit pentru prima oară să avem pasive pe termen lung, de cinci ani, direct indexate la activul reprezentat de creditele ipotecare, și să eliminăm o parte din riscul diferenței de maturități.
200 milioane de euro este valoarea primei emisiuni de obligațiuni ipotecare listate de Alpha Bank Romania la Bursa de Valori București, o premieră pentru sectorul financiar-bancar din România.
Cum apreciați ratingul acordat primei emisiuni de obligațiuni ipotecare emise de Alpha Bank Romania?
Moody’s a acordat primei emisiuni de obligațiuni ipotecare ratingul Baa2, categoria investment grade (recomandat pentru investiții). Foarte important de subliniat este faptul că acest rating este cu o treaptă deasupra ratingului suveran al României, ceea ce sporește gradul de atractivitate al emisiunii în rândul unei game largi și diversificate de investitori.
Ce impact pot avea inițiative legislative precum darea în plată sau OUG 114?
Impactul este cel pe care l-am subliniat în nenumărate rânduri. Pe scurt, toate inițiativele legislative de acest fel nu fac altceva decât să reflecte un preț suplimentar pe care cineva în final îl plătește. Și, din păcate, acest cost al populismului este suportat tot de consumator.
În primul trimestru, Alpha Bank s-a menținut profitabilă și a înregistrat o creștere a depozitelor peste nivelul pieței și creșterea portofoliului de credite ipotecare. Ce estimări aveți pentru finalul acestui an?
Alpha Bank Romania a deschis piața creditelor pentru locuințe în anul 2001, iar segmentul ipotecar a reprezentat pentru noi dintotdeauna “nava amiral” a creditării pe retail. Alpha Bank Romania avea la sfârșitul primului trimestru o cotă de piață de 7% pe acest segment. Anticipăm menținerea ritmului creditării pe segmentul ipotecar și în acest an.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 334 (iulie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz