Cu temele facute la antreprenoriat
Reading Time: 5 minuteCeea ce a inceput in urma cu noua ani cu cinci elevi in mansarda unei vile din Pipera, astazi a devenit un punct de reper in sistemul educational. Avenor College are astazi peste 300 de elevi la scoala si 125 de copii la gradinita. Am discutat cu Diana Segarceanu, presedintele si unul dintre fondatorii Avenor College despre planurile de viitor ale institutiei de invatamant si despre „secretul” din spatele cresterilor exponentiale ale afacerii.
Cand si cum a aparut ideea din spatele Avenor College?
Acum, cand avem deja liceeni care invata in campusul Avenor College, nu-mi vine sa cred ca acum noua ani am inceput cu cinci elevi in clasa I, in mansarda unei vile din Pipera. Proiectul s-a nascut din dorinta de a le oferi copiilor nostri o scoala moderna, orientata atat catre performanta academica, cat si catre dezvoltare personala si descoperirea pasiunilor. Daca, in 2007, planul de dezvoltare era doar pentru ciclul primar, acum avem un ciclu complet de pregatire preuniversitara: gradinita, scoala primara, scoala gimnaziala si studii liceale.
Care sunt principalele provocari cu care v-ati confruntat la inceput de drum? Dar cele cu care va confruntati astazi ca antreprenor in piata educationala?
Una dintre provocarile de inceput a fost „delegarea”. Am oferit colaboratorilor mei foarte multa libertate de decizie, pentru ca libertatea este o valoare personala foarte importanta pentru mine. In unele situatii am delegat poate prea mult (mai ales in cazul celor care nu aveau destula experienta) si cativa dintre colaboratorii mei s-au speriat si au renuntat. Atunci am interpretat asta ca pe o „slabiciune”. Acum, sunt foarte atenta la nevoile si la feedback-ul indirect al colaboratorilor mei, iar rolurile si responsabilitatile sunt mult mai clare. Nu mi-a fost usor sa invat sa spun „Nu se poate”, dar acum cred ca un „Nu” la vremea lui este necesar. Acum, cea mai mare provocare este sa raman concentrata pe ceea ce am de facut, pentru ca o scoala este un mediu viu, in care in permanenta se intampla ceva, iar fiecare zi vine cu cel putin o noua provocare. Lucrez in educatie de aproape 10 ani si cel mai mare castig este ca invat in fiecare zi de la elevi, de la profesori dar si de la parintii din comunitatea Avenor College.
Ne puteti spune care sunt planurile pe care le aveti in continuare cu Avenor College?
Noi vedem acest proiect ca pe o mare responsabilitate si ca pe o misiune, pe care ni le-am asumat atunci cand am inceput sa investim in educatie. In prezent, Avenor College este un reper pozitiv si progresist in invatamantul privat si de stat. In viitor, ne dorim si muncim ca Avenor College sa devina cea mai buna scoala din Romania.
Care a fost investitia initiala in Avenor?
In 2010, pentru mutarea scolii in cartierul Greenfield, unde am inceput constructia actualului campus, am investit aproximativ 300.000 euro. De atunci, investitia a fost continua, de la un an la altul, si, pana in acest moment, se ridica la o valoare de peste 4 milioane de euro. Primele investitii au fost din resursele proprii ale noastre, ale fondatorilor Avenor College. Ulterior, am avut nevoie de creditare, pe care am obtinut-o de la BRD Societe Generale.
Campusul Avenor College masoara 4.300 de metri patrati si include trei cladiri, doua terenuri de sport, biblioteca, laboratoare, studio radio, dar si spatii de recreatie in aer liber, inclusiv o terasa pe acoperis, pe care elevii de liceu o folosesc si ca spatiu de studiu individual.
Care este pretul pe an perceput pentru scoala primara? Dar pentru liceu si respectiv gradinita?
Toate taxele de scolarizare pentru 2016-2017 sunt afisate pe site-ul nostru, www.avenor.ro, impreuna cu oferta educationala. Taxa pentru clasele I – VIII este de 7.500 Euro/an, cea pentru clasa pregatitoare este de 6.900 Euro/an, iar pentru liceu, taxa de scolarizare este de 10.500 Euro/an. Pentru gradinita Avenor, taxele sunt gandite pe mai multe nivele, in functie de optiunile parintilor: de la 450 Euro/luna pentru program scurt (9-12) la 690 Euro/luna pentru program 9-17 all inclusive (cu program de somn si toate cluburile extra-curriculare).
Care sunt principalele beneficii ale studiului la Avenor?
La Avenor College asiguram un parcurs complet de educatie de la 2 ani la 18 ani avand ca model invatamantul international Cambridge. Intreaga institutie educationala Avenor College are standarde foarte ridicate cand vine vorba de educatie. Profesorii trec printr-un program de recrutare foarte riguros. Asa cum este de asteptat, si pentru elevi standardele sunt la fel de ridicate.
Faptul ca Liceul International Avenor urmeaza un curriculum Cambridge este un punct de atractie pentru elevi. Pe langa materiile de baza – matematica, informatica, literatura, fizica, chimie, biologie, istorie moderna -, elevii nostri au si module de Business Studies, Enterprise si Community Service ca materii obligatorii. Prin materiile pe care le propunem in afara celor clasice, le dezvoltam elevilor gandirea antreprenoriala, pe care se pot baza mai tarziu, si acele calitati care le vor facilita accesul catre marile universitati din lume si care le vor oferi resorturile sa fie lideri in profesiile pe care si le vor alege.
Fundatia Avenor acorda sase burse pentru liceul international, care acopera pana la 100% (intre 25% si 100%) din taxa de scolarizare. Cele sase burse se intind pe o perioada de patru ani si sunt oferite unor elevi exceptionali, care doresc sa aiba acces la un invatamant modern orientat spre viitor, la o programa internationala si la sansa de a se inscrie la universitati de top din intreaga lume. Bursierii vor avea posibilitatea sa-si pastreze bursa pe perioada celor patru ani de liceu, dar cu conditia sa isi mentina an de an nivelul academic si comportamental pentru care au primit bursa.
Care sunt principalele probleme cu care se confrunta invatamantul public si de ce credeti ca se inregistreaza an dupa an rezultate tot mai slabe la examenele de BAC si admitere in licee?
Problemele din invatamantul de stat din Romania sunt destul de grave, iar statul nu aloca nici macar finantarea prevazuta de Legea Invatamantului (6% din PIB), care este in vigoare din 2011. Imi este foarte clar ca, dupa cinci ani de cand avem aceasta lege, statul nu are de fapt niciun interes sa-si dezvolte educatia, nici pe cea de stat, nici pe cea privata – care ar putea fi o gura de oxigen si o alternativa care, prin dezvoltare, ar putea crea modele care s-ar putea replica si in invatamantul de stat. Tot mai multi parinti cauta alternative pentru copiii lor, cauta scoli in care se aplica metode moderne de educatie, de catre profesori bine pregatiti si motivati, care au acces la resurse educationale diverse. Sistemul privat de educatie functioneaza in Romania, rezultatele se vad in absolventii care sunt pregatiti sa intre la cele mai bune universitati din lume, vorbesc mai multe limbi straine, stiu sa comunice cu cei din jur, stiu ce vor si cum sa-si atinga obiectivele.
Nu cu mult timp in urma invatamantul particular era privit cu neincredere. Va mai confruntati astazi cu o astfel de atitudine si de ce credeti ca exista aceasta?
Increderea s-a construit in timp, pentru ca si in invatamantul privat, ca in orice alt domeniu, lipsa de istoric poate fi asociata cu lipsa de experienta. Desi, de regula, oamenii care au intrat in sistemul educational privat aveau in spate ani de experienta acumulata in invatamantul de stat. Etapa neincrederii a fost, insa, depasita in urma cu mult timp. Din ce in ce mai multi copii din sistemul de stat se indreapta catre scoli private, atrasi de curriculumul modern, de clasele cu un numar mic de elevi, de profesorii care acumuleaza experienta educationala internationala si, nu in ultimul rand, de relatia de parteneriat dintre elev, parinte si profesor, pe care se bazeaza unele institutiile private din domeniul educatiei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz