Interviuri & Opinii Lifestyle

În culisele Premiilor Gopo, cu Alexandra Boghiu, project managerul galei

3 mai 2022 5 min

În culisele Premiilor Gopo, cu Alexandra Boghiu, project managerul galei

Reading Time: 5 minute

Este nevoie de ambiție și pasiune, pentru a menține sus ștacheta unui eveniment complex, cum este Gala Premiilor Gopo, în ciuda tuturor provocărilor din ultimii ani. Alexandra Boghiu le bifează pe ambele. După ce, împreună cu echipa sa, a găsit formule de organizare care să respecte restricțiile impuse de pandemie, la ediția de anul acesta, revine la formula consacrată: un eveniment elegant, organizat în Sala Mare a Teatrului Național București, care celebrează realizările cinematografiei românești, din anul precedent. Cu toate acestea, contextul social generat de războiul din Ucraina nu este ignorat de organizatori, astfel că platforma oferită de gală este folosită și pentru o strângere de fonduri dedicată cineaștilor ucrainieni.

Alexandra Boghiu2
Alexandra Boghiu, project manager, Premiile Gopo

Mai multe detalii despre această ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc chiar astăzi, ne oferă Alexandra Boghiu, în interviul pe care ni l-a acordat.

Ce au însemnat pentru Premiile Gopo cei doi ani de pandemie și cum vă impactează, acum, situația generată de război?

Când a început pandemia, noi ne pregăteam pentru gală. Urma să aibă loc la final de martie. A trebuit să o amânăm cu câteva luni, ca să ne dăm seama ce putem face. În 2020 și 2021, am întâmpinat niște paradigme noi, pentru care a trebuit să reînvățăm tot ce știam să facem, să ne adaptăm spațiilor pe care le aveam la dispoziție. A fost nevoie uneori să curățăm scaune, să construim scări, să aducem generatoare pentru curent. Acum ne bucurăm să revenim la normalitatea pe care o știam. Suntem mai relaxați, pentru că putem să organizăm evenimentul într-o formulă familiară, la Teatrul Național, dar chiar dacă ne reluăm activitatea într-un context normal de restricții și de pandemie, contextul social este departe de a fi normal. Din cauza aceasta, nu am putut rămâne indiferenți și ne-am întrebat ce putem face pentru cineaștii ucrainieni, fiind o nișă care nu este în atenția nevoilor primare. Am hotărât să facem ceva care să fie pe domeniul nostru, să ne adresăm unui public donator la care putem să ajungem cu ușurință. Campania se numește „Uniți prin film”. Se vor dona 2 euro prin SMS la numărul 8840. Banii care se vor strânge vor fi direcționați către Coaliția Internațională pentru Cineaști aflați în situații de Risc. Este vorba despre o coaliție internațională, înființată de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalurile Internaționale de la Amsterdam și Rotterdam. Aceștia au înființat un fond de urgență pentru cineaștii aflați în pericol. Banii pe care îi vom strânge vor fi donați către acest fond de urgență, care este folosit pentru acordarea unor granturi de 500 – 1000 euro, care acoperă din cheltuielile de relocare, taxele legale sau adiministrative ale unor profesioniști ai filmului, din Ucraina. Acest parteneriat ne permite să direcționăm mult mai ușor banii, ajungând la beneficiari printr-o innfrastructură deja creată.

Nu am putut rămâne indiferenți și ne-am întrebat ce putem face pentru cineaștii ucrainieni, fiind o nișă care nu este în atenția nevoilor primare. Am hotărât să facem ceva care să fie pe domeniul nostru, să ne adresăm unui public donator la care putem să ajungem cu ușurință. Campania se numește „Uniți prin film”. Se vor dona 2 euro prin SMS la numărul 8840.

Alexandra Boghiu, project manager, Premiile Gopo

Ce reprezintă Premiile Gopo pentru industria cinematografică de la noi? Am auzit deseori comparația cu Premiile Oscar. Care este perspectiva voastră, a organizatorilor?

Este un eveniment foarte așteptat de industrie, care reprezintă o validare în fața breslei a muncii depuse de fiecare dintre nominalizați. Despre asta cred că este vorba, în primul rând: o validare a muncii lor. Nu aș compara Premiile Gopo cu Premiile Oscar. Industria cinematografică românească nu este încă la nivelul celei din State, dar producțiile de film românesc cresc de la an la an. Avem din ce în ce mai multe filme eligibile pentru nominalizare, din ce în ce mai multe scurtmetraje înscrise sau documentare din ce în ce mai bune. Producția de filme în România este în creștere și nu vorbim doar despre o creștere cantitativă, ci și despre una calitativă. Tehnicile de producție se îmbunătățesc de la an la an.

Filmele românești sunt puțin „faultate” de rețelele de cinema din mall-uri. Primesc slot-uri destul de proaste, care nici nu facilitează promovarea lor. Producătorii au înțeles că pot ajunge mai ușor la oameni dacă își mută producțiile pe platformele VOD și asta vedem că se întâmplă tot mai mult.

Cum privești atenția de care se bucură filmul românesc? Care sunt provocările întâmpinate în promovarea sa?

Ultimii ani au fost dificili. Prezența publicului în sala de cinema a fost mult redusă, din cauza contextului epidemiologic, dar oricum filmele românești sunt puțin „faultate” de rețelele de cinema din mall-uri. Primesc slot-uri destul de proaste, care nici nu facilitează promovarea lor. Producătorii au înțeles că pot ajunge mai ușor la oameni dacă își mută producțiile pe platformele VOD și asta vedem că se întâmplă tot mai mult. Noi, prin Gala Premiilor Gopo, încercăm să oferim o expunere mai largă producțiilor lansate în anul anterior. Ne dorim ca publicul de acasă, care se uită la gală, să fie curios să caute apoi filmele care au câștigat una sau mai multe statuete. După gală, încercăm să organizăm niște proiecții speciale, cu ajutorul unor parteneri: de exemplu, filmele nominalizate la cea mai bună regie sau scurtmetrajele nominalizate, care nu pot să fie văzute decât în festivaluri. Resursele noastre sunt, din păcate, limitate, dar încercăm să promovăm filmele românești oriunde se poate.

Povestește-ne te rog cum se fac nominalizările. Care sunt criteriile de eligibilitate?

Un juriu format din 11 profesionoiști din industrie stabilește nominalizările. Totul este foarte transparent. Juriul este cunoscut încă din momentul în care încep înscrierile. Membrii săi sunt propuși de către board-ul consultativ al evenimentului. În fiecare an, are loc o ședință de board, iar producătorii care au avut proiecte în anul precedent vin cu propuneri pentru juriul de nominalizări. Se ajunge la o listă scurtă de 11 persoane, iar acestea stabilesc nominalizările. Este eligibil orice film de lung metraj care a avut premiera și lansarea națională în cinematograf și a rulat cel puțin o săptămână cu public plătitor de bilete sau care se află pe o platformă VOD. Documentarele care îndeplinesc aceste criterii sunt și ele eligibile pentru categoria cel mai bun film și pentru categoriile tehnice. Există însă și categorii speciale pentru documentare și scurtmetraje, unde nominalizările se fac în urma înscrierii.

Nu avem posibilitatea de a vinde bilete, deși primim des această întrebare. Invităm la gală,  în primulrând, echipele filmelor nominalizate. Apoi, sunt oamenii din industrie, partenerii, sponsorii… Astfel,umplem Sala Mare a TNB.

Ce înseamnă organizarea ca timp, ca număr de persoane implicate?

Lucrăm la acest eveniment aproximativ șase luni. Echipa permanentă este formată din zece persoane, dar lor li se adaugă mult mai mulți colaboratori în apropierea galei, persoane care contribuie la producția efectivă. Munca începe undeva în decembrie. Momentul cel mai important este cel al anunțării nominalizărilor. De acolo, toate rotițele încep să se învârtească, culminând cu gala.

Este adevărat că nimeni nu știe cine sunt câștigătorii, înainte ca ei să fie anunțați pe scenă?

Da, așa este. Nu știm nici măcar noi, cei din echipa de organizare. Pregătim toate statuetele, le aranjăm în ordinea desfășurătorului de emisie. Lângă noi, există un reprezentant PwC (partenerii noștri, care ne pun la dispoziție platfoma de votare), cu o servietă în care are toate plicurile cu câștigătorii. Cel care înmânează premiul, primește plicul cu doar câteva secunde înainte de a urca pe scenă. Acele plicuri sunt sigilate. Nimeni nu știe cine câștigă. Noi, organizatorii, ne bucurăm în culise când aflăm, la fel cum se bucură și cei din public.

Cum poți să ajungi în public, la Gala Premiilor Gopo? Există bilete, puse în vânzare?

Nu avem posibilitatea de a vinde bilete, deși primim des această întrebare. Invităm la gală,  în primulrând, echipele filmelor nominalizate. Apoi, sunt oamenii din industrie, partenerii, sponsorii… Astfel,umplem Sala Mare a TNB. Interesul Ar fi minunat să avem la un moment dat o sală suficient de mare, care să ne permită să vindem și bilete.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: