Oamenii Biz

In culisele analizelor bancare

6 feb. 2011 4 min

In culisele analizelor bancare

Reading Time: 4 minute

Chiar daca reprezinta partea nevazuta a analizelor si rapoartelor economice, deciziile economistilor-sefi ai bancilor sunt esentiale pentru bunul mers al respectivelor institutii si chiar al economiei in general. Cei mai importanti economisti-sefi ai principalelor banci din Romania au acceptat sa iasa in fata si sa vorbeasca nu numai despre economie, ci si despre provocarile profesionale si personale.

UNICREDIT TIRIAC BANK : Rozalia Pal, Economist-Sef
Rozalia Pal considera ca transparenta si sinceritatea sunt trasaturi foarte importante care o caracterizeaza, atat in plan profesional, cat si personal. “Prin natura profesiei mele, am tendinta de a merge mereu catre sursa, catre cauze, de a pune sub semnul intrebarii si de a analiza o situatie din toate punctele de vedere”, spune economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. Parcursul spre actuala pozitie a fost unul natural – in timpul doctoratului, la una dintre conferintele internationale la care a participat, a cunoscut cercetatori care lucrau pentru UniCredit. S-a alaturat echipei de economisti ai bancii si spune ca alegerea acestui loc de munca a fost una foarte inspirata, pentru ca este combinatia perfecta intre teorie si practica, cu efecte reale pentru business. Una dintre marile provocari ale unui economist-sef este de a tine in balanta solutiile pragmatice, concrete, pe de o parte, si de a merge destul de adanc cu analiza si cercetarea, astfel incat solutiile sa reiasa din analiza, pe de alta. Rozalia Pal crede ca este important pentru o astfel de profesie sa stii amanuntele, dar sa nu te pierzi in detalii. In acelasi timp, este important sa poti cunoaste perfect fenomenele, dar sa le poti traduce intr-un limbaj accesibil tuturor.

RAIFFEISEN BANK: Ionut Dumitru, Economist-Sef
“Tot ceea ce am realizat in cariera mea de pana acum am facut cu foarte multa munca si ambitie. Sunt un om foarte exigent, in primul rand cu mine insumi, dar si cu colaboratorii mei. Poate uneori sunt prea elitist, dar aceasta este cultura in care m-am format profesional”, asa se autocaracterizeaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Principiul dupa care se ghideaza intotdeauna este ca nu e suficient sa fii bun, ci trebuie sa tintesti sa fii cel mai bun. Principiul acesta si-l impune lui, dar incearca sa il imprime si oamenilor cu care lucreaza. In aprilie 2005, i s-a oferit sansa sa lucreze la Raiffeisen Bank ca analist in cadrul departamentului de cercetare de trezorerie si crede ca a fost o decizie extrem de inspirata, combinat ia dintre activitatea academica (Ionut este si lector universitar doctor la ASE) si cea practica fiind optima. Din decembrie 2005 este economist-sef la Raiffeisen Bank, iar din iunie este presedintele Consiliului Fiscal. Ionut Dumitru crede ca analistii economici au misiunea de a explica oamenilor care este situatia reala la nivel economic, intr-un limbaj usor de inteles, lucru dificil avand in vedere nivelul scazut de educatie financiara din Romania.

BANCA COMERCIALA ROMANA: Lucian Anghel, Economist-Sef
Lucian Anghel lucreaza in BCR de peste 14 ani, timp in care a trecut prin toate etapele activitatii bancare, de la ofiter de credite la trezorerie, coordonare si implementare de absorbtie de fonduri structurale de la UE, dar si analist si consilier al presedintelui BCR. Lucian a fost si adjunctul echipei de structurare a BCR, dupa ce BERD si IFC au achizitionat 25% plus doua actiuni din BCR. A fost trezorier adjunct al bancii, cand a avut de gestionat circa 6 mld. de euro, iar in urma cu doi ani si jumatate a devenit economist-sef, directorul directiei de cercetare din BCR. In urma cu un an, Lucian a fost desemnat sa coordoneze si directia de strategie. Flexibilitatea, pragmatismul dar si comunicarea sunt calitati care il caracterizeaza si care l-au ajutat in munca sustinuta pe care a depus-o pana acum.

 

Un alt lucru care il caracterizeaza este ambitia de a fi un manager cat mai bun, avand in vedere ca este portavocea unei echipe pe care trebuie sa o inspire si sa o mentina la o eficienta cat mai ridicata. Pentru Lucian Anghel, cea mai mare provocare este “sa gandim de fiecare data neganditul, imposibilul, din cauza faptului ca, in ultimii ani, economia romaneasca a evoluat atipic si din cauza deciziilor interne si influentelor mediului extern, globalizarii, si a altor elemente. Intr-un astfel de mediu, prognozele economice au un anumit grad de acuratete si acest grad este impactat de impredictibilitate. Practic trebuie sa previzionezi impredictibilul”.

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE
Florian Libocor
Economist-Sef
Florian Libocor, economistul-sef al BRD – Groupe Société Générale, este destul de reticent atunci cand se pune problema sa vorbeasca despre el. La intrebarea mea despre cum s-ar autocaracteriza, a raspuns cu modestie: “un simplu economist”. Ceea ce ne-a spus, insa, este ca a muncit foarte mult ca sa ajunga in actuala pozitie si s-a bucurat si se bucura de aprecieri pentru rezultatele sale. Si, pentru ca este economist, Florian Libocor a explicat cum sunt legate cele doua caracteristici, munca si aprecierea. “Este o ecuatie simpla, in care variabila dependenta este aprecierea, iar cea independenta este munca. Cat priveste alegerea pentru aceasta profesie, nu cred ca a fost vorba de inspiratie, ci de ceea ce am simtit ca trebuie sa fac”, spune economistul-sef al BRD. Ziua de munca a lui Libocor incepe dimineata si marturiseste ca nu stie de fiecare data cand se termina. Munca sa include atat analize ale evenimentelor si fenomenelor economice, cat si intalniri cu clientii si cu managementul bancii. In opinia economistului-sef al BRD – Groupe Société Générale, principalele provocari in cazul meseriei sale sunt anticipatiile si obiectivitatea necesara in constructia analizelor si cercetarilor economice

gt;

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: