Importanta psihologului pentru romani
Reading Time: < 1 minutISRA Center Marketing Research a realizat un studiu de piata de tip Omnibus prin care si-a propus sa investigheze frecventa si motivele pentru care romanii din mediul urban mediu si mare apeleaza la serviciile unui psiholog.
Aproximativ 3 din 10 romani din mediul urban mediu si mare afirma ca au apelat cel putin o data la serviciile unui psiholog, procentul lor fiind semnificativ mai mare in randul barbatilor (32%) comparativ cu cel al femeilor (22%). Motivatiile sunt diferite pentru cele doua sexe. Procentul mai mare de barbati se datoreaza faptului ca cei mai multi dintre barbati se adreseaza psihologului din motive mai degraba practice cum ar fi obtinerea avizului psihologic pentru angajare sau medicina muncii (43% comparativ cu 22% in randul femeilor), dar si pentru intocmirea dosarului pentru permisul de conducere (12% comparativ cu 6% in randul femeilor).
Cu toate ca este mai degraba o practica restransa, mai bine de 8 din 10 romani din mediul urban mediu si mare se declara deschisi in a apela la un psiholog, o parte dintre ei doar in situatii grave sau foarte grave (34%), in timp ce aproximativ jumatate ar apela ori de cate ori ar simti nevoia.
Aproximativ jumatate dintre romanii din mediul urban mediu si mare considera ca este important ca atat in invatamantul preuniversitar si universitar, cat si la locul de munca, sa existe posibilitatea de a beneficia de serviciile unui psiholog. Pe de alta parte, prezenta psihologului in spitale, cu scopul de a consilia si sprijini pacientii, este considerata ca fiind importanta de mai bine de 8 din 10 romani din mediul urban mediu si mare.
Studiul a fost realizat in perioada 23.06.2015 – 10.07.2015 pe un esantion de 1.016 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 18 si 64 de ani.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz