Business Finanțe

Impactul COVID-19: Fondurile directe pentru sănătate și economie se ridică la 680 de milioane de euro

19 mart. 2020 2 min

Impactul COVID-19: Fondurile directe pentru sănătate și economie se ridică la 680 de milioane de euro

Reading Time: 2 minute

Setul de măsuri concrete luate de guvernul Ludovic Orban pentru sprijinirea sistemului medical și a mediului de afaceri românesc se ridică în această fază la 680 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Din această sumă, 300 de milioane de euro sunt alocați pentru plata angajaților aflați în șomaj tehnic, echivalentul a aproximativ 620.000 de salarii. Banii vor fi susținute companiile din sectoarele economice care întâmpină dificultăți precum turism, transporturi sau alimentație publică și import-export.

Fondurile europene vor fi accesate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din subordinea Ministerului Muncii, agenția urmând să ofere sprijinul financiar angajaților care intră în șomaj tehnic.

Alte 350 de milioane de euro sunt alocate pentru sănătate – servicii medicale, achiziționarea de teste pentru depistarea COVID-19, de echipamente de protecție și de aparatură de ventilare mecanică.

Cheltuielile cu hrana alocate populației aflate în carantină timp de 14 zile se ridică la 30 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 335.000 de persoane.

„Suplimentar, echipa dedicată implementării acestor măsuri constituită în Ministerul Fondurilor Europene depune toate eforturile pentru urgentarea aprobării până la sfârșitul lunii martie a proiectelor depuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Alte 682 de milioane de euro, cea mai mare finanțare primită până în prezent de IGSU, vor fi alocate măsurilor de combatere a răspândirii virusului COVID-19”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

În plus, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgență a unui pachet integrat de măsuri pentru sprijinirea economiei, în special în perioada ce va urma după deblocarea stării actuale de urgență.

Sunt vizate flexibilizarea condițiilor de modificare a programelor operaționale în vederea sprijinirii implementării eficiente a programelor, precum și pentru evitarea riscului de dezangajare ce poate apare în această perioadă. De asemenea, se are în vedere mutarea justificării sumelor prefinanțate la sfârșitul perioadei de implementare a proiectelor, pe lângă alte măsuri necesare asigurării capitalului de lucru, pentru a ridica, pe cât posibil, presiunea de pe bugetul de stat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: