Impact decisiv in afaceri
Reading Time: 6 minuteDupa ce razi cu un om, te intelegi mai bine cu el. Este concluzia dupa High Impact Friends Amsterdam, un studiu de caz perfect pentru forta networkingului offline in lumea online.
High Impact Friends a avut o misiune precisa: sa puna laolalta bloggeri, companii si agentii ca sa inteleaga mai bine fenomenul social media si sa il foloseasca in cunostinta de cauza. De ce Amsterdam si de ce in afara tarii? Odata ce scoti un om din mediul pe care il cunoaste foarte bine si il duci intr-un loc cu care nu este familiar, are posibilitatea sa se desfasoare altfel, sa fie mai deschis la idei noi, la o comunicare mai profunda.
In ciuda rezervelor (“Cum sa faceti eveniment la Amsterdam? Dar de ce nu puteti sa stati aici? Dar despre ce va fivorba?”), echipa Biz s-a mobilizat si a reusit sa puna cap la cap un program consistent al unui eveniment desfasurat intr-o alta tara, fara suport local si fara sa tina cont de criticile aparute. Si a venit si momentul in care cei 10 influenceri (Radu Bazavan, Sebastian Bargau, Cristian China-Birta, Andrei Crivat, Cristian Manafu, Alexandru Negrea, Vlad Petreanu, Dragos Stanca, Cris tian Sutu si Victor Kapra), reprezentantii companiilor (Nicoleta Visan – Air France KLM Romania, Georgiana Gheorghe – Danone, Dragos Balan – Grafica si Tipar, Roxana Sunica – Recolamp, Sorina Mihai si Alina Galeriu – The Group, Andreea Paslaru – Ursus) si o parte a echipei Biz (Marta Usurelu, Gabriel Barliga, Gabriela Enescu, Vali Mirea si subsemnatul) au ajuns la Amsterdam.
Direct din avionul KLM, care a aterizat la 8 ora locala, am intrat in sala de conferinta, unde ne asteptau mere verzi si croissante calde. Plus un aparat de facut cafea. Intalnirea din prima zi a fost gandita mai mult ca una de tatonare, de cunoastere a celor prezenti. Rapid insa s-a ajuns de la tatonari la subiectele grele, care ii preocupa atat pe bloggeri, cat si pe cei care se ocupa de implementarea online a campaniilor din companii.
S-a ajuns la un subiect fierbinte legat de cum trebuie oamenii de comunicare sa lucreze cu bloggeri si care sunt principiile care ii guverneaza pe unii sau pe altii. Discutiile au continuat la fel si in cea de-a doua zi, cand au vorbit mai mult reprezentantii companiilor despre ce fac si ce ar putea sa faca, iar bloggerii i-au ajutat sa isi cristalizeze ideile. S-au disecat campanii, s-a vorbit despre bani si, mai ales, s-au pus bazele unor colaborari viitoare despre care veti afla cu siguranta in viitorul apropiat. High Impact Friends a fost “pe bune”, a fost una dintre intalnirile la care nu s-a discutat pe langa, ci la obiect, sincer, pe fata.
Marturiile oamenilor prezenti la eveniment sunt edificatoare. Nicoleta Visan spune ca in cele doua zile a avut ocazia sa cunoasca, atat pe drum, cat si la locul faptei, pe Marta (domnita Biz, asa cum i-a fost prezentata) si o parte din blogosfera romaneasca, de fapt cei mai influenti oameni din social media. “Toti cei prezenti au transformat High Impact Friends intr-o experienta unica, plina de efervescenta si voie buna. Dincolo de acest networking binevenit, ramane beneficiul adus de intelegerea asteptarilor partilor implicate – bloggeri, agentii, companii –, a modului in care mecanismul social media poate functiona cu rezultate bune. Au fost doua zile minunate, pline de inspiratie, in prezenta unor oameni inspirati.” Nicoleta spera ca acesta sa fie doar inceputul si toata lumea implicate in promovarea online sa isi dea seama ca numai impreuna, sustinandu-ne unii pe altii, comunicand si colaborand “ca o retea si nu ca fabrici separate de idei, entuziasm si energie”, putem intr-adevar sa ne transformam ideile in campanii sociale reale, cu rezultate masurabile.
ON SI OFFLINE
High Impact Friends a relevat inca o data ca, in ciuda importantei tot mai crescute a online-ului si a social media, lucrurile adevarate se intampla tot in offline, relatiile adevarate se stabilesc tot in offline, dupa cum a spus si Chinezu pe blogul lui, rememorand experienta HIF. Sau, altfel spus, tot marca Chinezu, berea are gustul mai bun tot in offline! Chiar daca nimeni nu stia la ce sa se astepte in momentul in care a pasit in cursa spre Amsterdam, in afara a doua zile intr-un oras deschis, interesant, plin de lucruri interzise permise (stiti singuri despre ce e vorba), la intoarcere lucrurile era foarte clare. Toti cei prezenti au fost de acord ca intalnirile live sunt cele care duc ideile mai departe, ca doar e-mailurile sau schimburile de mesaje pe Facebook sau Twitter, desi utile, nu duc cu adevarat la proiecte interesante sau la afaceri reusite.
Networkingul este de fapt comportament natural si intentie de reusita. Cu alte cuvinte, intr-o exprimare metaforica, Vlad Petreanu a spus asa: “Isus a inteles cel mai bine valoarea unui networking de calitate. A inceput modest, cu 12 apostoli si o cina – dar uitati-va la ce-a ajuns Biserica dupa asta”.
Este foarte clar ca fara networking nu se poate ajunge la esenta. Si intalnirea de la Amsterdam confirma acest lucru. Dincolo de invataturile pe care fiecare participant le-a asimilat (si le puteti citi pe blogurile fiecaruia), dincolo de distract ia unui grup intr-un oras senzational, ramane fundamentala calitatea intalnirilor, ca parte a unui proces de dezvaluire a celuilalt, a omului cu care pui la cale proiecte sau cu care impartasesti idei. Nu poti sa faci nimic fara sa cunosti un om, fie ca este mai scurt sau mai lung, ca este doar pentru o perioada sau pentru totdeauna.
Dragos Stanca marcheaza aici in felul urmator: dragostea si busi nessul exista, dar nu rezista doar prin corespondenta, fie si e-mail. “Probabil ca lucrul cel mai de pret castigat in perioada in care am lucrat in grupuri media, respectiv Media Pro si Realitatea- Catavencu, dincolo de experienta, este lista de contacte din telefon, e-mail si mai ales niste sute de oameni-cheie cu care m-am intalnit de-a lungul timpului.” Stanca arata ca si online te simti mai confortabil cand nu discuti un business doar via e-mail, ci, la limita, folosesti optiunea video de la Skype. Privitul in ochi si, mai ales, cand e posibil, stransul mainii conteaza inca intr-o proport ie covarsitoare. “Nu am facut niciun deal major in cariera mea numai prin corespondenta.”
TRANSFER REUSIT
Daca nu ar fi existat intalnirea de la Amsterdam, reprezentantii companiilor nu ar fi reusit sa spuna la sfarsit ca bloggerii sunt si ei oameni si invers. Nu ar fi putut sa dezbata diferentele de perceptie legate de articolele platite si cum se poate rezolva acest lucru. Diferenta dintre supereroi si oameni este facuta de supraputerile pe care primii le detin. Un om de business de succes are si el o supraputere – abilitatea personala de a dezvolta si intretine o retea de cunostinte, cunoscuti, parteneri, prieteni. Toti acestia detin si impartasesc informatii ce pot deveni ulterior, daca sunt administrate correct si eficient, profitabile.
Roxana Sunica spune ca, odata cu HIF, a cunoscut oameni valorosi, in primul rand pentru ceea ce reprezinta fiecare dintre ei ca individ. “Am cunoscut profesionisti care pot ajuta si contribui semnificativ la indeplinirea misiunii Recolamp – cresterea nivelului de constientizare cu privire la necesitatea colectarii si reciclarii deseurilor de surse de lumina. De acum inainte, e doar o chestiune de buna si etica gestionare a relatiei incepute la un eveniment. E networking. Superputere!”
De fapt, tot ce tine de business, ca si in viata, este despre arta de a relationa. Unii o fac mai maiestuos, altii mai ponderat. “Networkingul reprezinta in fapt o parola de acces in deschiderea unor usi, in identificarea unor oportunitati… si, de ce nu, a unor parteneri. In plus, relationarea aduce fara dubiu cunoastere, dialog si, deopotriva, sansa in obtinerea unor raspunsuri pozitive”, cum bine a precizat Sorina Mihai. In fapt, participarea la High Impact Friends a ajutat-o pe Andreea Paslaru sa inteleaga mai mult despre perceptia in mediul online a Ursus Breweries si a brandurilor lor, dar si despre asteptarile bloggerilor si criteriile dupa care accepta sau nu implicarea intr-o campanie. Aceste informatii ii vor ajuta in dezvoltarea si implementarea viitoarelor proiecte. De fapt, o buna colaborare in mediul offline poate aduce un plus de valoare proiectelor dezvoltate in mediul online. Iar dincolo de aceste lucruri, este o experienta unica sa bei o bere Grolsch nefiltrata in Amsterdam, alaturi de unii dintre cei mai cunoscuti si cititi bloggeri din Romania :).
DESPRE PUTERE
In final, networkingul inseamna putere, una pozitiva, care muta muntii si face lucrurile sa se miste. Oamenii prefer sa stea fata in fata ca sa stie cu cine au de-a face, sa le vada expresia fetei si sclipirea din ochi. Georgiana Gheorghe a spus foarte clar: networkingul este una dintre cele mai bune metode de a-ti cunoaste interlocutorii la cel mai inalt nivel si de a reusi sa beneficiezi de cele mai bune calitati ale lor. O discutie pe fata (si asta s-a intamplat la Amsterdam) si fata-n fata face cat 100 de e-mailuri si telefoane, chiar daca timpul e scurt si nu mai e rabdator cu noi. “Ca om de comunicare, am stiut de la primul anunt la inceputul anului ca HIF va fi un bun prilej sa cunosc oamenii invitati asa cum sunt ei, dincolo de grafica, layout, brand personal si vorbe maiastre. Si am avut dreptate:)
Intuiam personalitatea fiecaruia dintre ei (cu vreo 2-3 exceptii din cauza de proximitate), insa una e sa ai impresia ca stii si alta e sa fii sigur ca asa e: oameni faini, inteligenti, subtili, energici si tot timpul cu replica la ei.” Georgiana Gheorghe crede ca, in astfel de intalniri, “indiferent ca-s acasa la noi in vreun summit, la cafea sau in deplasare, in inima vestului multicultural”, reusesti sa cunosti cel mai bine oamenii din spatele a ceea ce se vede: indiferent ca se cheama blog, business sau revista. Cunoscandu-i pe oameni, acum stie mult mai bine ce sa faca si ce sa nu faca pe viitor in campanile de comunicare. “Concluziile mele: transparenta si sinceritatea vor fi intotdeauna atuul castigator si, daca ele se imbina si adapteaza la noile medii, va insemna ca in final lucrul va fi bine facut, iar cititorul, multumit, incantat, amuzat, informat. El, in cele din urma, trebuie sa aiba cel mai mult de castigat, pentru ca usor-usor lucrurile sa se intoarca si catre cei care i-au transmis starea de bine. Si fara indoiala ca asa se va intampla. Acum, gata cu vorbele si sa trecem repede si la fapte!”
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz