Antreprenori Companii

Imobiliarele, magnet pentru antreprenori

9 oct. 2017 4 min

Imobiliarele, magnet pentru antreprenori

Reading Time: 4 minute

Sectorul imobiliar nu numai că a părăsit zona cu turbulențe, dar chiar a luat serios altitudine în ultima perioadă de timp și atrage tot mai mulți antreprenori cunoscuți, care caută să își diversifice portofoliul de investiții.

Cei care îl cunosc pe Octavian Bădescu spun despre acesta că este un antreprenor vizionar, cu foarte mult fler. În urmă cu zece ani a lansat Sameday Courier, o firmă de curierat care făcea valuri pe piață, fiind singura companie care livra coletele în aceeași zi. Tot sub conducerea sa, Sameday a devenit prima companie de curierat listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Antreprenorul a demarat, de asemenea și proiectul Lokko, o aplicație mobilă și totodată o inovație disruptivă cu potențialul de a “ube­r-iza” piața de curierat. La finele lunii mai, Bădescu a vândut pachetul de acțiuni deținut în compania de curierat către eMAG, cel mai mare magazin online din regiune, care deține acum 80% din Sameday Courier.

La numai câteva zile după exit-ul din compania de curierat, Octavian Bădescu a anunțat că va pătrunde pe piața de real estate, ceea ce a făcut ca mulți alți antreprenori și investitori să se uite cu mai multă atenție la piața imobiliară și la oportunitățile actuale. Bădescu a investit într-o franciză RE/MAX în București, startup care și-a început activitatea la finele acestei veri. Cu noua companie, antreprenorul își propune ca în opt ani de zile să depășească, din punctul de vedere al anvergurii, proiectele sale precedente.

“Principalul motiv pentru care am luat decizia de a investi într-o franciză imobiliară a fost interesul pe care l-am avut în ultimii ani pentru piața de real estate, mai ales pe segmentul pe care RE/MAX este lider de piață, cel rezidențial, zona pe care eu însumi sunt investitor”, spune Octavian Bădescu.

Acesta a analizat această oportunitate timp de peste jumătate de an, informându‑se la un nivel detaliat cu privire la piața internă și la evoluțiile de la nivel internațional, în special ale brandului RE/MAX. “Am studiat mai multe modele și am concluzionat că, la acest moment, acest proiect este cel potrivit pentru a mă implica”, spune antreprenorul, care crede că piața imobiliară locală se va educa din ce în ce mai mult și că agenții imobiliari vor învăța care este modul corect de abordare a clientului, treptat fiind percepuți ca profesioniști în domeniu, nu doar ca persoane care intermediază o tranzacție.

După ce o lungă perioadă de timp în care piața imobiliară a trecut prin adevărate turbulențe cauzate de furtuna economică, în ultimii ani nu numai că a scăpat de amenințarea norilor negri, dar chiar a luat serios în altitudine, acesta fiind cel mai bun an de la recesiune încoace pentru real estate. Motiv pentru care din ce în ce mai mulți români sunt interesați să lucreze sau să investească în acest domeniu. Atât antreprenorii care își deschid un business sau achiziționează o franciză pe acest segment, cât și cei care se angajează într-o agenție imobiliară o fac pentru că simt o oportunitate reală de dezvoltare, deși de cele mai multe ori vin din alte domenii de activitate.

Un alt antreprenor cu experiență care și-a arătat interesul pentru sectorul imobiliar este Dan Șucu, fondatorul Mobexpert, care a intrat pe piața de real estate anul trecut, prin deschiderea companiei DVD Residential Imobiliare, în care este asociat cu constructorul argeșean Conarg. “Este un hobby, o plăcere. În general, oricărui om de afaceri care are un succes oarecare îi place să vadă că lucrurile pe care le construiește rămân în pi­cioa­re”, spune Dan Șucu. Compania înființată de fondatorul Mobexpert demarează construcția primului ansamblu rezidențial de anvergură din zona Domenii din București. Arcadia Apartments Domenii va fi construit în trei faze, pe un teren de circa 3 hectare. Proiectul rezidențial este prevăzut să cuprindă aproximativ 800 de apartamente și va fi finalizat în trei ani. În prima fază de construcție se va ridica o clădire cu 193 de unități de tip studio, apartamente cu două, trei și patru camere, penthouse-uri și duplex-uri și 240 de locuri de parcare dispuse în totalitate subteran. Prețurile vor fi cuprinse între 70.000 pentru studio și 265.000 de euro pentru penthouse.

Cea de-a doua fază a proiectului este programată în prima jumătate a anului viitor și constă în construcția a 235 de apartamente și 300 de locuri de parcare, în timp ce ultima fază a proiec­tului va cuprinde clădiri de apartamente și o zonă comercială. Valoarea totală a proiectului Arcadia Apartments Domenii este estimată la 100 de milioane de euro, dintre care 18 milioane de euro a fost costul aferent achiziției terenului pe care va fi dezvoltat ansamblul. “Împreună cu partenerii mei, ne-am îndrăgostit de această locație la prima vizionare”, spune Dan Șucu.

Pe potențialul unor creșteri exponențiale ale pieței imobiliare au mai pariat o serie de antreprenori mari, care și-au diversificat portofoliul cu investiții în zona de real estate. Printre aceștia se numără și Dragoș Petrescu – fondatorul City Grill Group, Lorand Szarvadi – fondatorul Domo, Cristina Bâtlan – fondatoarea Musette, Mihai Ghyka – fostul CEO al Bergenbier și Vodafone, sau chiar fondatorii Dedeman, frații Pavăl, care au anunțat în vara acestui an pătrunderea în imobiliare prin achiziția a trei clădiri de birouri de la AFI Europe, tranzacție care nu a mai avut însă loc.

Și toți acești antreprenori mari care caută să își diversifice portofoliul de investitiții nu se uită doar la piața bucureșteană, ci au pe radare și orașe mai mari, ca de pildă Cluj-Napoca. Anul acesta reprezintă un record absolut pentru piața imobiliară clujeană, nu doar pe segmentul rezidențial, ci și pe cel al spațiilor de birouri, unde pentru 2017 sunt programate cu peste 300% mai multe spații față de anul anterior. În acest an vor fi livrați în Cluj mai bine de 44.000 de metri pătrați închiriabili de spații de birouri, ceea ce înseamnă că anul acesta este cel mai bun an și pentru piața de birouri regională. Iar antreprenorii nu au stat cu mâinile în sân, ci au ieșit la atac.

Antreprenorul Daniel Metz, fondatorul furnizorului de servicii și de soluții software EBS România, care a fost achiziționat de niponii de la NTT Data, a investit peste 5 milioane de euro în dezvoltarea proiectului rezidențial Contemporano. Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu Coratim Grup, una dintre cele mai mari companii de construcții pe plan local, a fost finalizat anul trecut. Proiectul este dezvoltat de EBS Real Estate Investment, o companie deținută de antreprenorul din domeniul IT&C Daniel Metz. Contemporano este format din 73 de apartamente cu una, două sau trei camere, amplasate în două imobile cu cinci și respectiv șase etaje. Ansamblul rezidențial beneficiază de un amplasament foarte bun, în zona semicentrală din Cluj, în apropierea parcului Babeș și a Cluj Arena. Imobiliarele atrag tot mai mult antreprenorii. Singura întrebare care se pune acum este dacă nu cumva piața a ajuns din nou într-un vârf de creștere după care poate veni doar scăderea.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: