Editorial

Imblanzitorii schimbarii

10 mai 2016 2 min

Imblanzitorii schimbarii

Reading Time: 2 minute

Marta-Usurelu-editorial-largeAud deseori ca antreprenorii romani au tendinta sa tina totul in mana. Ca sunt genul de stapani pe mosie care decid, de cele mai multe ori, pana la cele mai mici detalii in companie. Toti specialistii spun ca nu este bine. Ca managementul de succes inseamna delegare. Ca o afacere merge bine atunci cand ea functioneaza si fara antreprenor.

Sunt de acord cu toate aceste idei, dar stiu cat de greu ajungi de la teorie la practica. Stiu cum este sa fii antreprenor in Romania si cat de lung este drumul pana ajungi sa delegi si sa ai incredere sa-i lasi pe ceilalti sa decida pentru afacerea ta. Este un drum care fie te caleste, fie te darama.

Da, nu este usor sa fii antreprenor, cum nu este usor nici sa gasesti oameni buni pentru echipa ta. Iar o echipa se sudeaza in timp si, pana ajungi in acel punct, inevitabil colaborezi si cu oameni care se multumesc cu „merge si asa” sau care nu inteleg conceptul de integritate ori ca si de prestatia lor depind compania si locul lor de munca.

Un business are nevoie de angajati pregatiti, si aici ma refer in special la contabili si la juristi. Oameni care ar trebui, in teorie macar, sa te ajute sa tii businessul din punctul de vedere al fiscalitatii si documentelor. Nu stiu, din pacate, niciun antreprenor care sa nu fi trecut macar o data prin cosmarul de a avea un contabil capabil doar sa incurce totul sau sa distruga, de multe ori, mare parte din constructia antreprenorului.

Nu stiu nici asociati care se inteleg bine sau top manageri care sa puna la fel de mult suflet cat un antreprenor. Stiu insa multi oameni care considera ca stiu mai bine si cred ca ar putea schimba noaptea in zi daca ar fi in locul tau. Oameni care sunt curajosi ca angajati, fara sa se gandeasca la rezultate, dar care n-au curaj sa se lanseze pe cont propriu.

Nu este usor sa fii antreprenor. Sa vezi in fiecare luna cate taxe ai de platit, desi stii bine ca nu vei avea niciun sprijin de la stat. Nici cand concurenta iti rade in fata, ca esti fraier ca platesti. Sau cand pe statul de plata esti mereu trecut ultimul.

Suna trist si dezarmant, dar este real. Este o parte din stresul care reuseste sa usuce antreprenorii si sa sadeasca riduri adanci pe frunte. Doar dupa ce treci prin toate, si nu stiu pe nimeni care a reusit sa aiba un business fara probleme, reusesti sa ajungi in momentul in care pui afacerea pe roate si incepi sa te gandesti cu adevarat la dezvoltare. Iti faci branding, strategii si planuri pe termen mediu. Atunci stii ce echipa ai, pe cine te poti baza si daca poti delega. Atunci poti gandi afacerea ta la alt nivel. Pana atunci insa, trebuie sa tii totul in mana si sa te asiguri ca ai unde veni la lucru a doua zi.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: