Stiri

IFC colaborează cu UniCredit Bank pentru a stimula accesul la finanțare pentru proiectele de combatere a schimbărilor climatice în România

Reading Time: 2 minute

O nouă investiție IFC în obligațiuni de rang superior emise de UniCredit Bank S.A., subsidiara românească a UniCredit S.p.A., reprezentând prima tranșă din investiția totală de 108 milioane de euro aprobată pentru Programul Euro Medium Term Notes al UniCredit Bank, va îmbunătăți accesul la împrumuturi verzi pentru IMM-uri și persoane fizice, cu o transa dedicata împrumuturilor pentru locuințe verzi acordate femeilor, pentru a consolida piața de finanțare a proiectelor dedicate schimbărilor climatice din România și pentru a sprijini tranziția sa verde.

Intensitatea energetică a României rămâne cu peste 60% mai mare decât media UE, chiar și după o reducere de 30% în ultimul deceniu. Deși acest lucru reprezintă o provocare, România s-a angajat să-și majoreze consumul de energie din surse regenerabile la 30,7% până în 2030. Rămân provocări semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), în special în sectoarele energiei și locuințelor, care împreună generează o parte substanțială a emisiilor.

Investiția IFC este dedicată în întregime finanțării proiectelor dedicate schimbărilor climatice, jumătate fiind alocată împrumuturilor verzi pentru IMM-uri, iar cealaltă jumătate împrumuturilor verzi pentru locuințe, inclusiv creditelor ipotecare și împrumuturilor pentru renovări. Aproximativ jumatate din împrumuturile pentru locuințe verzi sunt dedicate femeilor. Această finanțare face parte dintr-un program mai amplu de consolidare a pieței emergente de finanțare a proiectelor dedicate schimbărilor climatice din România, promovând concurența și încurajând implementarea unor proiecte similare de către alte bănci.

Conform Raportului de țară privind clima și dezvoltarea (CCDR) din 2023 al Grupului Băncii Mondiale pentru România, aceasta necesită investiții totale de 356 miliarde USD pentru a atinge emisii nete zero până în 2050, două treimi dintre acestea urmând să fie finanțate de sectorul privat. În conformitate cu aceste previziuni, IFC sprijină activ obiectivele de decarbonizare ale României și tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

România se situeaza pe primul loc in ceea ce privesc investitiile IFC în Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, și este a noua țară ca ordin de mărime în portofoliul global al IFC.

Cristi Dorombach

Recent Posts

66% din hainele vândute în Primark, fabricate din materiale reciclate sau provenite din surse durabile

Primark își continuă angajamentul de a oferi tuturor o modă mai sustenabilă la prețuri accesibile, cu un impact redus asupra…

14 minute ago

Fosta Casă de Modă Venus găzduiește Mozaic: un târg de Crăciun unic ce promovează cultura urbană, artizanatul și economia circulară

În perioada 28 – 26 decembrie, fosta Casă de Modă Venus găzduiește Mozaic, un târg de Crăciun unic, care îmbină…

17 minute ago

Calea Victoriei din București urcă două poziții clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei din București urcă două poziții în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume, în contextul în care…

2 ore ago

Raiffeisen Bank lansează asigurarea de călătorie de tip abonament – TRAVEL AROUND THE WORLD

Raiffeisen Bank lansează asigurarea de călătorie tip abonament anual Travel Around the World. Asigurarea de tip abonament este destinată atât…

2 ore ago

AMOO Klinik: De ce au investit doctorul Oren Iancovici și doi medici din Germania 700.000 de euro într-o clinică de estetică și longevitate la București

Medicul Oren Iancovici, care în 2019 a vândut Grupul Ares către un fond de investiții american, a decis, alături de…

3 ore ago

UniCredit Bank a încheiat cea mai mare emisiune a sa pe piața locală de obligațiuni corporative, în valoare de 750 mil. lei

UniCredit Bank a finalizat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang senior) cu maturitatea…

3 ore ago