Iașiul și Moldova atrag atenția dezvoltatorilor imobiliari datorită investițiilor de peste 3 mld. euro în infrastructură
Reading Time: 3 minuteMoldova devine pe termen mediu și lung regiunea cu cele mai multe oportunități la nivel național, datorită avansului la lucrările autostrăzilor A7 și A8, și în contextul anunțului aderării complete la spațiul Schengen, așa cum reiese din dezbaterea ”Iași Real Estate Roundtable” organizată de Romania Property Club.
Autostrada A7 Ploiești -Pașcani, un proiect total de 6,7 miliarde de euro, din care 1,95 miliarde de Euro fonduri PNRR, a înregistrat progrese: 130 km de km din autostradă vor fi dați în folosință anul acesta. Autostrada A8 Ungheni – Târgu-Mureș, un proiect total de 5 miliarde de Euro va avea un total de 304 km. Guvernul a anunțat recent alocarea unei sume de 1 miliard de Euro pentru 88,7 km între Târgu Neamț – Ungheni, cu un termen de finalizare de 3 ani. Având in vedere că stocul de spații moderne industriale & logistice din regiunea Nord-Est reprezintă doar 3% la nivel național, cele mai mari oportunități pe termen mediu și lung vin din acest sector.
Kaufland a demarat la Miroslava lucrările la cel de-al treilea depozit logistic după cele de la Ploiești și Turda. Noul depozit de 70.000 mp va aproviziona magazinele Kaufland din regiunea de Nord Est a țării. Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, are un plan de investiţii totale de 850 milioane de lei (170 mil. euro) între 2023 şi 2030 în modernizarea site-urilor de fabricație existente, dezvoltarea de noi fluxuri de producție precum și investiţii în cercetare. În plus, sunt în plan investiții pentru consolidarea infrastructurii de producție, modernizarea sistemelor de gestionare a apei și a energiei, consolidarea independenței energetice, precum și îmbunătățirea capacităţii logistice a platformei.
Proiecte de infrastructură de 1 mld. euro la Iași
Iașiul trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată, care îi va întări statutul de oraș – magnet în Moldova. La nivelul orașului Iași sunt în lucru investiții de peste 1 miliard de euro în modernizarea infrastructurii școlare, medicale, culturale și sportive, printre care Spitalul Regional (proiect de 700 milioane de euro, cu un termen estimativ de finalizare pentru 2027), Proiectul Primăriei de 110 milioane de euro pentru noul stadion din zona Bahlui, noua Operă de 80 de milioane de euro sau proiectul de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea campusului universitar al Universității de Medicină și Farmacie, jumătate din sumă provenind de la Banca Europeană de Investiții.
Sectorul de retail este cel mai efervescent la momentul actual pe piața imobiliară din Iași. Prime Kapital lucrează la transformarea proiectului ERA în Moldova Mall, unde va deschide și Ikea al doilea magazin în afara Bucureștiului, după Timișoara. Dedeman are în plan o dezvoltare comercială pe un teren de 4,6 hectare în zona Felicia, zonă unde și Kaufland vizează o nouă dezvoltare.
”IULIUS a investit până în prezent aproximativ jumătate de miliard de euro în Iaşi şi continuăm să credem în potenţialul acestui oraş, motiv pentru care avem noi investiţii planificate aici. Ne referim la un proces de revitalizare și reamenajare a ansamblului Palas, prin care proiectul își va reconfirma poziția dominantă ca cel mai puternic centru comercial și de divertisment din afara Bucureștiului”, a declarat, în cadrul evenimentului, Gabriel Iațco, Shopping Center Manager, Palas.
Iașiul este unul din cele mai accesibile centre regionale în ceea ce privește prețul locuințelor noi. Conform datelor Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru unitățile rezidențiale noi a fost de 1.712 euro/mp în septembrie, în timp ce la Cluj-Napoca valoarea a fost de 3.230 euro/mp, la Brașov 2.313 euro/mp, la București 1.993 euro/mp, la Constanța 1.926 euro/mp iar la Timișoara 1.922 euro/mp.
Iașiul a înregistrat o dinamică mai lentă a pieței de birouri în prima jumătate a anului 2024, după un 2023 puternic. În ceea ce privește sectorul turistic, Iașiul rămâne una dintre cele mai subdezvoltate piețe hoteliere din România. Hotelurile de marcă reprezintă doar 12% din capacitatea totală de cazare, conform datelor Est Hospitality. Oferta este limitată la doar 193 de camere, în două hoteluri, clasificate 3*. Nu exista hoteluri de marca de 4* sau 5* in Iași.
În concluzie, investițiile consistente în infrastructură sunt de așteptat să genereze noi dezvoltări imobiliare: sunt vizate construcții rezidențiale, centre comerciale, parcuri logistice și noi fabrici.
Extensia la nivel național a Bucharest Real Estate Club (BREC), Asociația Romania Property Club (RPC) a fost înființată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă și inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale țării: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz