HR SmART Conference: Starea funcțiunii de HR în România
Reading Time: 2 minuteCa urmare a crizei de pe piața forței de muncă, digitalizării proceselor, pregătirii angajaților sau chiar recalificării acestora, pentru a fi în pas cu evoluția tehnologică, rolurile de HR prezintă o capacitate tot mai mare de reinventare. Panelul “How SmART is the HR Function?”, completat de membrii HR Club şi alţi profesionişti de HR, a prezentat rezultatele parţiale ale unui studiu privind funcţiunea de resurse umane în organizaţiile care activează în Romania.
Schimbările sociale, economice şi tehnologice masive construiesc direcția resurselor umane de a petrece mai mult timp contribuind strategic la eficiența organizațională. Astfel, 40% dintre angajaţii din HR sunt implicaţi în recrutare, onboarding, învăţare şi dezvoltare, administrarea personalului şi relaţia cu angajaţii, potrivit studiului “Starea funcţiunii de HR în România”.
Designul organizaţional, gradarea şi evaluarea posturilor sau Employees’ Engagement sunt doar câteva exemple în care sunt implicați cu preponderență managerii, distribuția de manageri vs. non-manageri fiind de 1 manager la 2 angajați.
Atunci când vine vorba despre provocările cu care se confruntă companiile în prezent, acestea menționează atragerea oamenilor potriviţi (28%), retenţia angajaţilor (24%) și lipsa de competenţe specifice (23%). Dintre provocările viitoare, companiile precizează retenţia angajaţilor (29%), digitalizarea proceselor (14%) și atragerea oamenilor potriviţi (14%).
HR-ul este o funcţiune puternic feminizată cu proporții de 84% femei şi 16% bărbaţi.
În topul proceselor pe care se concentrează departamentele de HR în această perioadă se află: Employees’ Engagement, Planificarea necesarului de forţă de muncă şi Orientarea în carieră.
Scorurile reflectă nivelul de dezvoltare a fiecărui proces, la nivelul întregului eşantion. Procesele cu scorurile cele mai mari reflectă preocupările, priorităţile şi provocările actuale ale comunităţii de HR: atragerea şi retenţia oamenilor.
HR SmART Conference, cea de-a 15-a ediție a Conferinței Naționale HR Club, desfășurată la sfârșitul lunii octombrie în București, a reunit mai mult de 350 de profesionişti ai resurselor umane şi manageri de companii cu scopul de a dezbate provocările cărora HR-ul trebuie să le facă faţă în contextul socio-economic actual.
130 de companii au completat prima parte a studiului “Starea funcţiunii de HR în România” pe baza căruia s-a realizat un raport intermediar, iar 101 companii au completat deja și cea de-a doua parte a studiului.
“How SmART is the HR Function?” a fost prezentat de Gabriel Măţăuan, HR Director – IMSAT/Groupe SNEF şi Wilson Wong, Head of Insights and Futures – Chartered Institute of Personnel & Development (CIPD) şi moderat de către Marius Decuseară-Brandenburg, membru în Consiliul Director HR Club.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz