Companii Interviuri

Holde Agri Invest: Planificarea combate seceta

6 oct. 2022 2 min

Holde Agri Invest: Planificarea combate seceta

Reading Time: 2 minute

Holde Agri Invest exploatează aproape 10.000 ha de terenuri agricole în Roșiorii de Vede, Frumușani și Videle, plus 1.900 de hectare în regim ecologic. Liviu Zăgan, directorul general al Holde Agri Invest, ne-a povestit cum a atras compania fonduri pentru investiții prin intermediul bursei și cum a prevenit consecințele secetei.

Cum vedeți anul agricol 2022?

Anul agricol 2022 se prezintă mulțu­mitor pentru noi în ciuda unui context dificil din punctul de vedere al vremii. Seceta a fost prezentă, dar cu precădere în anumite zone, neaco­perind toată țara, cum s-a întâmplat în 2020, când am avut parte de una dintre cele mai dure perioade de secetă pe care am întâlnit-o în România.

De când am pornit ideea Holde împreună cu partenerii mei, în urmă cu șase ani, am avut în vedere să identificăm cele mai bune practici pentru ca evenimentele externe, naturale sau economice să nu ne ia prin surprindere. Astfel, am gândit de la bun început o structură de ferme împărțite pe mai multe zone geografice, tocmai pentru a echilibra balanța în favoarea noastră în cazul unor fenomene extreme, precum ­seceta.

Cum direcționați investițiile?

În agricultură, pentru a nu depinde atât de mult de factori externi și pentru a obține producții în volume generoase și sănătoase, este esențial să investești în mod constant. De când ne-am listat la bursă, la finalul anului 2020, am investit încontinuu în achizițiile de ferme agricole, utilaje, irigații, capacități de depozitare, precum și în digitalizare, în vederea îmbunătățirii activității operaționale.

La nivelul fiecărei ferme au fost realizate investiții importante de mo­dernizare, precum achiziționarea de utilaje de ultimă generație. În ceea ce privește irigațiile, în cadrul fermei Frumușani, în 2021, am finalizat primul nostru proiect de irigații pe o suprafață de 125 de ha, care a funcționat la parametri optimi în anul agricol 2022, iar anul acesta lucrăm deja la extinderea acestui sistem cu încă 150 ha. Am finalizat extinderea silozului nostru de la Călinești, care odată pus în funcțiune va ajunge la o capacitate de însilozare de 15.000 de tone.

De ce v-ați listat la Bursa de Valori?

Listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București de la finalul anului 2020 a reprezentat cea mai bună opțiune. Încă de la crearea Holde Agri Invest, viziunea noastră a fost să poziționăm agricultura ca parte a viitorului României, prin crearea de valoare și dezvoltarea comunităților rurale, prin utilizarea de tehnologie de ultimă generație și atragerea în proiect a profesioniștilor cu experiență.

În cei aproape doi ani piața AeRO, am efectuat două operațiuni de majorare a capitalului social, în 2021 și în 2022, prin intermediul cărora am atras aproximativ 50 de milioane de lei. Capitalul atras a sprijinit și continuă să sprijine planurile de dezvoltare ale companiei – extinderea suprafețelor prin achiziția de ferme și investiții în modernizarea fermelor existente.

Datorită listării la bursă am dezvoltat un parteneriat cu Toneli Hol­ding, ce vizează asigurarea unei agriculturi circulare care cuprinde atât producția de cereale, cât și fermele de creștere a păsărilor pentru ouă. În cadrul acestui parteneriat, vom furniza cereale către Toneli Hol­ding, în timp ce producătorul de ouă de consum va furniza gunoi de grajd, pe care ­Holde îl va utiliza pentru ­culturile din cadrul fermelor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: