Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, anunță că se indreaptă pe drumul spre redresare prin definirea priorităților strategice și consolidarea portofoliului de proiecte, urmând a depune un plan de reorganizare viabil, spre aprobarea creditorilor.
Planul de redresare al companiei definește prioritățile strategice, conține măsurile implementate pentru susținerea proiectelor critice și identifică proiectele a căror derulare s-a dovedit viabilă din punct de vedere financiar, printre care se numără:
De asemenea, prin planul de reorganizare Hidroconstrucția urmărește dezvoltarea ariei de lucrări de îmbunătățiri funciare, o componentă pe care societatea a dezvoltat-o activ în ultimii ani, alături de cea privind lucrările edilitare pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal și a stațiilor de tratare a apelor.
În acest sens, societatea se concentrează pe participarea la licitații pentru proiecte de mare anvergură în infrastructura de irigații: Canalul Magistral Siret-Bărăgan (etapa I), o investiție de 1 miliard de lei menită să asigure surse stabile de apă pentru terenurile agricole din județul Vrancea, reabilitarea sistemelor de irigații Nicorești-Tecuci și Peceneaga-Turcoaia-Măcin în județele Galați și Tulcea, o investiție de peste 300 milioane lei, pentru a susține capacitățile de irigare esențiale pentru agricultura regională, modernizarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații din Mostiștea VI, Călărași, o inițiativă de 406 milioane de lei pentru a sprijini aprovizionarea durabilă cu apă.
„Susținerea planului de redresare și expansiune al Hidroconstrucția nu poate să se întâmple fără aplecarea către elementul esențial: oamenii. De aceea, o parte importantă din plan o constituie transformarea organizațională prin adoptarea unei culturi orientate spre performanță și excelență operațională”, declară Mihai Marin, Director General Hidroconstrucția.
Din planul de transformare organizațională fac parte simplificarea structurii prin centralizarea operațiunilor și eliminarea filialelor regionale pentru a optimiza coordonarea și controlul costurilor, strategie de business adaptată cerințelor dinamice ale pieței, dar și un sistem de management al performanței și stimulare a optimizării în execuție.
Planul de reorganizare va fi inițiat începând cu primul trimestru al a anului 2025, odată cu încheierea procesului de soluționare a contestațiilor creditorilor, permițând o relansare profitabilă a Hidroconstrucția pe piața locală.
În 2022, în urma contextului economic plin de provocări: creșterea galopantă a prețurilor din energie și din sectorul materialelor de construcții cauzată de pandemia de Covid 19 dublată de reacția întârziată a instituțiilor statului pentru restabilirea echilibrului prestațiilor și împărțirea riscurilor în contractele publice, blocarea de către stat a unor investiții în curs de derulare, lipsa forței de muncă specializată, compania cu capital privat 100% românesc a ajuns în imposibilitatea de a susține derularea celor 53 de contracte aflate la momentul respectiv în portofoliu, proiecte deosebit de complexe și care impuneau provocări financiare și operaționale semnificative.
Fără niciun sprijin financiar extern, în ianuarie 2022, Hidroconstrucția a ales soluția intrării în insolvență pentru a se putea astfel reorganiza sub protecția legii.
În același an, în luna noiembrie, Electromontaj SA, companie privată cu capital 100% românesc, lider pe piața construcțiilor energetice din România, a decis să intre într-un parteneriat economic și corporativ cu Hidroconstrucția prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al companiei, 63.37%.
În momentul prezent Hidroconstrucția este în insolvență sub supravegherea administratorului judiciar, consorțiul alcătuit de Mușat & Asociații – Restructuring\lnsolvency S.P.R.L. și Infinexa Restructuring S.P.R.L. și are în derulare 18 de proiecte.
Hidroconstrucția are ca domeniu principal de activitate execuția lucrărilor de construcții hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran, pe lângă lucrările cu specific hidroenergetic, executând lucrări civile și industriale, drumuri și poduri, lucrări edilitare, lucrări de îmbunătățiri funciare, exploatări de cariere și balastiere, reparații de utilaje, confecții metalice și prefabricate din beton armat.
Înființată în anul 1950, ca unic constructor al investiției hidroenergetice de la Bicaz, compania a dezvoltat, de-a lungul timpului, o expertiză unică în România pentru toate lucrările de construcții hidroenergetice și hidrotehnice, atât de suprafață, cât și subterane, printre care se evidențiază amenajarea hidroenergetică (AHE) de la Bicaz, AHE de pe Dunăre de la Porțile de Fier I și II, amenajările complexe (energetice, apărare împotriva inundațiilor, protecție mediu etc) pe râurile Bistrița, Siret, Argeș, Olt, Someș, Jiu etc.
PayU GPO România, unul din principalii procesatori de plăți online a organizat și anul acesta, de Black Friday, un eveniment…
După primele trei ore de la startul celui mai mare Black Friday de până acum din cei 14 ani de…
De la 1 octombrie 2024, Simona Fîrtat a revenit în România, pentru a prelua funcția de Corporate Affairs and Engagement…
Autovit.ro, cea mai mare platformă auto online din România, transformă Black Friday într-o experiență extinsă de shopping denumită "Black November",…
Grupul TeraPlast a inaugurat în această săptămână noua fabrică de folii stretch Opal, situată în parcul industrial din Sărățel. Cu…
Datorită cererii peste așteptări în cadrul campaniei de Black Friday 2024 pe platforma eMag, TAROM anunță suplimentarea cu 1.500 de…