Sâmbătă va avea loc la Baza Sportivă Gheorgheni, din Cluj-Napoca, prima ediție a unui nou concept de eveniment sportiv: Heroes Race. Biz a căutat să afle mai multe despre Heroes Race și cum se construiește un proiect sportiv complex de la Raul Fodor, președintele Federației de Sporturi cu Obstacole din România.
Trăim într-un secol al vitezei, în care oamenii au tot mai puțin timp pentru ei înșiși și interacțiunea socială directă este tot mai redusă. Vorbim prin apeluri video și ne scriem mesaje text prin diferite dispozitive, dar ne întâlnim foarte rar unul cu celălalt. Mulți dintre noi văd oameni alergând prin parcuri dimineața, în timp ce stăm în trafic în drum spre serviciu și ne simțim frustrați, deoarece noi nu ne găsim timp pentru așa ceva. Acest sentiment de vinovăție îi îndeamnă pe mulți să se înscrie la „evenimente de alergare de weekend”, iar unii dintre noi ajung să aibă un perete plin de medalii de la maratoane și semimaratoane pe care le-am alergat – în foarte multe dintre cazuri – singuri. Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să spun sub nicio formă că alergarea este un lucru rău. Dar pentru mulți dintre noi, la un moment dat, poate deveni monotonă.
Evenimentele de alergare cu obstacole introduc aspectul de dinamică în traseele competiționale și prin asta, parcurgerea lor devine mult mai provocatoare și spectaculoasă pentru participanți. Heroes Race este o cursă cu obstacole, dar nu una oarecare. Pe lângă aspectul de dinamică menționat anterior, conceptul pune accent pe un aspect esențial din punct de vedere sportiv și nu numai: conlucrarea ca și echipă pentru atingerea obiectivelor. Chiar dacă formatul competiției Heroes Race scoate în evidență abilitățile individuale ale concurenților, colaborarea joacă un rol crucial în obținerea victoriei. Într-o lume orientată tot mai mult către individualism, Heroes Race încearcă să inverseze acest tipar, printr-un format de cursă inovator și compact (100m-3km), care te va ține cu sufletul la gură.
Heroes Race este pentru adulți, pentru companii, pentru cei care lucrează în instituțiile de intervenție, pentru persoane cu dizabilități și nu în ultimul rând, pentru copii.
Evenimentul din data de 2 septembrie de la Cluj-Napoca este unul cu acces gratuit și este organizat exclusiv pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani. Acesta va prezenta conceptul de cursă – într-o formă simplificată – care va fi lansat în mod oficial în 2024. Participarea este în totalitate gratuită, dar cui îi place acest proiect și dorește să-l susțină, poate să o facă printr-o donație către Federație. Donațiile vor fi folosite pentru achiziționarea de structuri de antrenament pentru copiii din cadrul centrelor de plasament DGASPC și pentru acoperirea deplasării acestora la competițiile internaționale. Pentru mai multe detalii legate de cum se poate dona, vă încurajăm să ne contactați prin email la adresa romania@worldobstacle.org
Chiar dacă participarea la evenimentul Heroes Race din data de 2 septembrie 2023 nu presupune nicio taxă sau calitate de membru într-un club sportiv, participarea la campionatele internaționale de profil o solicită. Menționez însă că înscrierile în toate cluburile sportive ale Federației sunt GRATUITE prin intermediul formularului accesibil pe pagina heroes-race.ro Vreau să le lansez pe această cale o invitație de afiliere pentru cluburile sportive la Federația noastră, ca să lucrăm împreună la ridicarea acestui sport și în România.
Copiii au nevoie de 3 lucruri pentru participare: prezența unui părinte sau tutore care să semneze declarația pe proprie răspundere pentru participare, un pic de atenție pentru a înțelege modul de parcurgere al traseului și multă voie bună. Cursa va fi organizată pe o distanță scurtă (100 de metri pentru bucla individuală și 50 de metri pentru cea cooperativă) și va pune mai degrabă accent pe distracție, nu pe competitivitate sportivă.
Este important de menționat faptul că probele din cadrul competiției de la Cluj-Napoca de data de 2 septembrie sunt conturate intenționat din materiale simple, care sunt achiziționabile de către oricine. Toate materialele sunt furnizate de către sponsorul principal al evenimentului, Leroy Merlin România. Organizăm aceasta variantă simplificată a evenimentului pentru a îi învăța pe copii, în special pe cei din centrele de plasament, cât de ușor este să îți conturezi un traseu pe care să exersezi formatul Heroes Race. În 2024, competiția va fi organizată pe structura de curse certificată, marca Running Warriors.
Există câteva evenimente private și în țara noastră, dar singurul din România care este organizat sub coordonarea Federației de Sporturi cu Obstacole, pe lângă Heroes Race, este Arka Park Race. Evenimentul, care este dedicat adulților, va avea loc pe data de 16 septembrie 2023 la Păltiniș.
Federația este și în spatele conceptului Survivor Challenge by ProTV, o competiție desfășurată în cadrul celei mai mari manifestări cu character sportiv din România, Sports Festival. Acest eveniment a fost un real succes, fiind depășit ca și număr de vizualizări social media – din cadrul festivalului care pe durata a patru zile – numai de către meciul România vs. Galatasaray.
Invităm pe această cale organizatorii de evenimente să-și integreze cursele în calendarul competițional al Federației pentru a-și crește numărul de participanți și pentru a le oferi acestora posibilitatea de a se califica la competițiile internaționale de profil.
Federația din România a fost selectată, la nici doi ani de la înființare, ca și co-organizatoare a celui mai important eveniment sportiv de profil de pe continent din 2023, Campionate Europene de Sporturi cu Obstacole, desfășurate anul acesta la Centrul Olimpic de la Tata, din Ungaria. Această investiție din partea Federației Internaționale confirmă că facem ceea ce trebuie, cum trebuie și că suntem pe drumul cel bun.
Conceptul de ștafetă cooperativă a fost testat de către mine pe echipe din 27 de țări, în calitate de Director de cursă al Campionatelor Europene și a fost un real succes! Evenimentul, aflat la a 6-a ediție, a avut diverse formate competiționale pentru echipe de-a lungul edițiilor, dar acest format – care va fi utilizat și de Heroes Race – a fost fără îndoială cel mai apreciat până acum (bazat pe feedback-ul celor peste 100 de echipe participante).
Viitorul Heroes Race, dar și al Federației, depinde mult de partenerii și sponsorii pe care vom reuși să îi atragem de partea noastră. Vreau să lansez pe această cale o invitație companiilor cu viziune, ale căror strategii de marketing se potrivesc cu ceea ce înseamnă Heroes Race sau să ni se alăture în calitate de sponsori oficiali ai Federației.
Între 2024-2028, acest sport se pregătește să fie integrat în ceea ce înseamnă Broadcast Olimpic. Asta înseamnă o expunere către un viewer base de peste 3 miliarde de spectatori la nivel global. Acum este un moment ideal pentru asocierea brandului cu evenimentele care sunt interconectate cu Federația din România și implicit, cu cea Internațională din Lausanne.
Vinoteca Românească și-a propus conservarea și popularizarea vinurilor românești, reușind să creeze un adevărat tezaur al vinificației românești. Totul a…
De la începutul lunii septembrie, Philip Morris International (PMI) l-a numit pe Kostas Salvaras în funcția de Area Vice President…
Expand Labs marchează o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului Noul spațiu oferă…
E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor…
În perioada sărbătorilor de iarnă, Lidl România continuă tradiția de a transforma bucuria dăruirii într-un sprijin real pentru copiii din…
Pe măsură ce anul se apropie de final, piețele de capital globale și performanțele companiilor vor resimți influența mai multor…