Hainele second-hand sunt o necesitate pentru viitorul sustenabil al planetei
Reading Time: 3 minuteAchiziția de haine second-hand, în detrimentul supraconsumului de piese vestimentare noi, reprezintă o necesitate pentru un viitor sustenabil al planetei, în condițiile în care producția de haine noi este extrem de poluantă pentru mediu, este de părere Karina Bolin, Președintele Organizației Humana People to People România.
Specialistul a explicat, în cadrul Biz Sustainability Summit 2024, care este traseul hainelor second-hand, din momentul colectării lor și până ajung în magazinele de profil, dar și cum ajută această industrie să avem o economie circulară și mai multe locuri de muncă verzi.
”În prezent, se cumpără mai multe haine ca niciodată, în special pentru că sunt ușor de procurat, printr-un simplu click pe internet. Cererea de haine noi crește exponențial de la an la an și, odată cu ea, presiunea pe producția de noi piese vestimentare. Dacă în anul 2000 s-au produs 50 de milioane de tone de haine, în 2020 cantitatea era mai mult decât dublă, 109 milioane de tone.
În 2030 se preconizează că vom produce 145 de milioane de tone de haine noi. Acest lucru își pune amprenta sever asupra mediului înconjurător: se consumă tone de apă potabilă pentru a se realiza un simplu tricou de bumbac sau o pereche de jeans, se defrișează și uzează suprafețe imense de teren. Mai mult, industria textilă este responsabilă de 10% din gazele cu efect de seră ale planetei, mai mult decât industria aviatică și cea de transport maritim la un loc”, a declarat Karina Bolin, Președintele Organizației Humana People to People România.
Pentru a limita efectele negative asupra mediului înconjurător, și a vieții noastre, în cele din urmă, este important să se dezvolte strategii eficiente, la nivel macro, care să ajute economia circulară. Apelarea la haine second-hand, dar și un sistem de colectare și sortare profesional a hainelor donate sau ieșite din uz reprezintă soluția viabilă în acest context.
”Conform EU Strategy for Textile, se reciclează doar 1% din hainele care nu mai sunt utilizate. Este important să se dezvolte peste tot în lume un sistem eficient de colectare a hainelor ieșite din uz, care să ajungă în centre de sortare profesionale. Într-un astfel de centru, cum este cel al Humana People to People, aflat în Varna, Bulgaria, hainele donate și colectate din vestul și nordul Europei ajung să fie verificate și sortate corespunzător, pe categorii de calitate.
67,5% dintre acestea se află în stare foarte bună și, după ce sunt supuse unui proces controlat de dezinfecție și dezinsecție, ele sunt redistribuite în magazinele second-hand Humana People to People din România și multe alte țări. Din cantitatea totală de haine 22% sunt reciclate, iar 8% dintre ele, care nu mai pot fi utilizate, sunt folosite pentru recuperare energetică.
Așadar, cea mai mare parte din hainele salvate de la a ajunge deșeuri sunt, în realitate, în condiții bune sau foarte bune pentru a fi reutilizate. Capătă, așadar, o nouă viață, și de ele se bucură mulți oameni, de toate vârstele și din toate condițiile sociale. Prin urmare, ne completăm garderoba cu haine de calitate, în trend sau atemporale, fără să mai contribuim la poluarea mediului înconjurător achiziționând mereu haine noi”, adaugă Karina Bolin.
Industria hainelor second-hand contribuie inclusiv la dezvoltarea pieței de muncă.
”Aproximativ 20 -35 de locuri de muncă noi sunt create pentru fiecare 1000 de tone de textile colectate pentru refolosire. Humana People to People a înființat doar în România peste 300 de locuri de muncă verzi în zeci de magazine de haine second-hand pe de teritoriul țării. Rețeaua este aliniată la European Green Deal, directiva Uniunii Europene aprobată în 2020, ce cuprinde un set de inițiative politice ale Comisiei Europene, cu obiectivul general de a crea o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Mai mult, Humana People to People este implicată în susținerea proiectelor de dezvoltare socială și reducerea schimbărilor climatice, donând tot profitul rezultat din vânzarea hainelor second-hand pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a comunităților defavorizate din Africa, Asia și America Centrală și de Sud, sprijinind proiecte de dezvoltare, protecția mediului și inițiative în domeniul educației și sănătății”, încheie Karina Bolin.
Hainele second-hand colectate și sortate de Humana People to People România sunt redistribuite în 41 de magazine Humana de pe teritoriul întregii țări.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz