Stiri

Hacking Work, primul podcast despre piața muncii din România

23 feb. 2022 5 min

Hacking Work, primul podcast despre piața muncii din România

Reading Time: 5 minute

Primul podcast din România dedicat pieței muncii și relațiilor dintre angajați și angajatori se lansează azi, în format video și audio. Podcastul ”Hacking Work” își asumă ca misiune schimbarea paradigmei, mentalităților și realităților din muncă și leadership și reconstruirea relațiilor dintre angajați și angajatori sub forma unor parteneriate corecte, nu a unor subordonări tipice secolului trecut.

Este prima producție multimedia din România care vorbește clar, cinstit și curajos despre cele mai fierbinți teme de actualitate din lumea profesională actuală: angajatori și angajați abuzivi, muncă hibridă și presiunea angajatorilor pentru revenirea la birouri, valul demisiilor și războiul pentru talente, lipsa motivației, implicării și recompensării corecte a oamenilor, flexibilitate și beneficii colaterale salariilor, aranjamentele ilegale ale angajatorilor pentru a ține salariile la niveluri foarte scăzute, stress, depresie, anxietate și burnout provocate de suprasolicitarea profesională, freelancing și fenomenul nomazilor digitali, tendința accentuată la nivel global de reducere a săptămânii de lucru la patru zile, nevoia de reconstrucție a culturii și climatului în organizații după pandemie, preocuparea pentru sănătatea psihică, fizică și relațională a angajaților, repoziționarea și remodelarea funcției de HR în organizațiile moderne.

Primele episoade Hacking Work

Lansarea podcastului ”Hacking Work” se face într-o formulă inspirată de platformele moderne de streaming, prin publicarea simultană a unei serii de mai multe episoade.

Primele șase episoade sunt disponibile pe toate platformele audio-video începând de astăzi, în următoarele două săptămâni vor fi lansate alte șase episoade, urmând ca din luna martie să fie difuzate episoade noi în fiecare săptămână.

Cele șase episoade lansate astăzi analizează, în discuții foarte intense și deschise, subiecte foarte controversate, importante și de mare interes, abordate de experți de primă mână specializați în Resurse Umane, Management, Psihologie, Leadership, Cultură Organizațională, Sociologie, Antropologie, Marketing și Branding:

  • Andra Pintican: ”Să construim companii care vindecă oameni, în loc să scoată ce e mai rău din ei. E mare nevoie de Omenie, nu de atâtea abuzuri în organizații”.
  • Magor Csibi: ”Liderii nu sunt super-oameni care aduc lumina în fiecare zi. Rolul liderului este să observe și să respecte contractul psihologic cu oamenii din echipă.”
  • Corina Neagu: ”Să fii tu pe primul plan, nu jobul tău, asta înseamnă sănătate și adaptare. Oamenii vor angajatori mai buni, este momentul unei schimbări de paradigmă.”
  • Dorin Bodea: ”Munca trebuie să ne facă fericiți, iar joburile trebuie personalizate, altfel munca va fi ineficientă și organizațiile vor pierde. Deseori, liderii incompetenți sunt și inconștienți.”
  • Raluca Anton: ”Problema celor ce ajung în roluri de leadership este că nu mai știu ce să facă după ce ajung acolo. Lipsesc modelele de leadership. Iar grija față de ceilalți se învață.”
  • Doru Șupeală: ”Manifesto: Facem Hacking Work fiindcă atât oamenii cât și organizațiile merită mai mult decât primesc astăzi. Împreună putem produce o schimbare de paradigmă.”

Hacking Work este oferit de MedLife, furnizorul național de sănătate al României. Ca angajator a mii de oameni și partener de sănătate pentru aproape 800.000 de angajați, cel mai mare sistem medical privat din România pune umărul la construirea unor echipe și organizații sănătoase, care contribuie la dezvoltarea unui mediu de business performant și la un mâine mai bun.

Gazda podcastului ”Hacking Work” este Doru Șupeală, consultant de marketing și business, managing director și tutor al Școlii Pentru Oameni Responsabili SPOR, lector al modulului de marketing din cadrul programului Executive MBA al Transilvania Executive Education și autorul cărții ”Employer Branding 100%”. Fost director de marketing, comunicare sau procurement în mai multe companii locale și multinaționale și anterior jurnalist și manager de presă, Doru Șupeală are un Executive MBA la Hull University Business School și face un doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai, despre managementul creativității și climatul pentru inovație în companiile software din România.

Realizat în condiții tehnice de cel mai înalt nivel și înregistrat în studiourile Cluj Business Campus și Saga Space București, podcastul este produs în parteneriat de Pluria, Școala SPOR și Undelucram.ro. Pluria este o platformă de spații flexibile pentru echipe hibride, care oferă birouri și săli de întâlnire profesionale, configurabile după nevoi, în peste 200 de locații din patru țări. Școala SPOR este o platformă de educație informală, modernă și interactivă, oferind învățare prin colaborare și dezbatere, cu tutori cu o experiență profesională de vârf, dublată de o structură academică solidă. Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online dedicată angajaților din România, care prezintă oportunități de angajare și oferă recenzii ale angajaților despre companii, informații despre salarii și detalii despre cum se desfășoară interviurile de angajare.

Episoadele podcastului se găsesc pe pagina web hackingwork.ro, video pe Youtube și audio pe Spotify, Apple Podcasts, RSS, Substack, Stitcher și Google Podcasts. Pe lângă podcast, proiectul mai include un newsletter săptămânal care va conține cele mai noi episoade, evenimente, știri, analize, tendințe și rapoarte de cercetare de pe piața muncii, atât națională cât și internațională.

Declarație Doru Șupeală, gazda podcastului ”Hacking Work”:

”Cei mai mulți oameni merg azi la scârbiciu, nu la serviciu, cercetările Gallup arată că 80% din angajații din lume sunt neimplicați și nemotivați în munca lor. Relațiile dintre angajați și angajatori sunt de cele mai multe ori foarte reci, brute, sărace, pline de abuzuri și dezamăgiri reciproce, deloc durabile și prea puțin profitabile. Rata satisfacției, motivației și implicării oamenilor în activitatea organizațiilor unde lucrează este foarte mică.

Salariile sunt de multe ori foarte mici în comparație cu efortul și știm deja din date oficiale că există înțelegeri între unele companii ca să fie ținute așa jos. Oamenii se plâng că au șefi incompetenți, agresivi, conflictuali și incorecți, există foarte multe cazuri de hărțuire psihologică sau sexuală. Stresul, anxietatea, depresia și epuizarea fizică și psihică sunt experiențe prin care trec tot mai multe persoane, foarte mulți angajați se simt depășiți de evoluția tehnologiei, multe profesii sunt amenințate cu dispariția și prea puțini angajați au acces la programe de învățare și calificare care să le deschidă oportunități valoroase de carieră, siguranță și încredere în viitor.

Firmele și angajații au opinii foarte diferite și opuse legate de modul în care vom munci după pandemie, munca hibridă este dorită, dar încă greu accesibilă, puțin acceptată și total nereglementată. Tinerii vor mai multă flexibilitate și mai mult timp pentru ei, solicită personalizarea rolurilor, programe de lucru mai scurte și oportunități profesionale mai atrăgătoare. Foarte mulți oameni aleg să plece din țară, să se apuce de freelancing sau să străbată lumea ca nomazi digital, astfel că sunt multe profesii în care există un deficit uriaș de oameni calificați. Puterea de negociere aparține acum profesioniștilor și nu angajatorilor, companiile au greutăți foarte mari în recrutarea, selecția și mai ales fidelizarea angajaților, fenomenul demisiilor în masă a ajuns și la noi și de multe ori piața muncii arată ca o junglă sau ca un război sălbatic pentru talente și salarii.

Într-un astfel de peisaj, este foarte necesar să discutăm cinstit, curajos, deschis și amplu despre toate aceste subiecte, să aducem informație, dezbatere și educație într-un domeniu social și economic de primă importanță, în care problemele au fost prea multă vreme ignorate sau ascunse sub covor. Suntem convinși că putem ajuta atât angajații, cât și angajatorii să evolueze, să dialogheze, să îmbrățișeze schimbarea și progresul, să se adapteze inteligent noului context și să reconstruiască relațiile dintre ei sub forma unor parteneriate corecte și moderne.

Putem construi relații mai umane și mai sincere între firme și oameni, putem să aducem sănătate și normalitate în relațiile dintre organizații și angajații lor și să obținem astfel performanță economică superioară. Pornim un uriaș dialog bazat pe știință, expertiză și onestitate și alimentat cu idei extraordinare, povești fascinante și personalități remarcabile. Schimbăm paradigma în muncă și leadership, astfel ca oamenii, cu toții, să aibă de câștigat și să privească munca nu ca pe o corvoadă, ci ca pe o activitate în care investesc energie și pasiune și găsesc bucurie și sens.”

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: